Budoucnost je věc nejistá, ale když předem víte, jak má přednastavený trend, tu a tam ji opravdu předvídat můžete. A čistě jen podle přednastavených trendů je možné odhadnout i to, že to do budoucna s plynovými sporáky v našich kuchyních vypadá bledě.
Indukční varné desky se nedají považovat za kdovíjakou novinku. První patenty objevitelů v oblasti praktického využití indukce začaly padat už kolem roku 1900. A od té doby tu elektrické vařiče tohoto typu vždy tak nějak byly - byť tak nějak stranou, bokem klasických plynových sporáků. Které byly onou pomyslnou jedničkou každé pořádné kuchyně. Jenže časy se mění. V posledních dekádách nejde nevidět, jak moc indukce získává na síle.
Tempo toho soupeření mezi plynem a elektřinou dlouho udávali šéfkuchaři a majitelé znalci oceňovaných restaurací. Ti skutečně dlouho a dost jednostranně fandili plynu. Teď ale chytili „jiný vítr do plachet“ a přechází k indukci. Proč? Co se týče kvality vaření, mistři kuchyní nyní vychvalují výhody indukčních sporáků. Jsou prý spolehlivější, dobře a rovnoměrně rozptylují energii po celé ploše pánví a hrnců, jsou rychlé a účinné. A taky se prý o dost snadněji čistí, než jejich plynové protějšky.
Až potud by bylo všechno asi v pořádku.
Změna je zkrátka přirozená věc, a dokud se může diskutovat o tom, jestli je s provozem vaší domácnosti nebo kuchyně kompatibilnější plynový sporák anebo varná deska, nic se vlastně neděje. Indukční varné desky totiž opravdu nejsou špatné, a z hlediska porovnání ceny, snadné obsluhy, výdrže, kvality i ekonomické náročnosti provozu nebo bezpečnosti, mají skutečně co nabídnout. Pokud je tedy chcete.
Plynový sporák: zabiják planety i zdraví
Jenže kromě té chvály či kritiky, zvažování různých pro a proti, začíná tou debatou probleskovat i trochu jiný narativ. V krátkosti: v porovnání s plynovými sporáky nevypouštějí ty indukční elektrické verze vůbec žádné plyny. A kromě toho jsou taky mnohem energeticky úspornější, efektivnější. Indukční varné desky jsou asi o 5 až 10 procent účinnější než běžné elektrické sporáky, a asi třikrát účinnější než plynové modely.
Energetická efektivita a provoz bez znečišťujících plynů?
S těmi plyny, uvolňovanými z hořáků „starých“ sporáků to vypadá na první pohled docela vážně.
V předloňském roce se na to soustředilo hned několik velkých studií. Podle té první ze série (z ledna 2022) vypouští plynové sporáky do svého okolí relativně velké množství metanu. Který z nich uniká i tehdy, když se zrovna nevaří a kohout je zatažený. I když jsou tyto úniky často příliš malé na to, aby byly nosem nějak cítit, přesto mohou ovlivňovat kvalitu ovzduší v domácnosti a zvyšovat zdravotní rizika obyvatel.
Není to jen metan, co ze sporáků uniká. Studie doplnila též informaci o tom, že z plynových hořáků uniká do ovzduší i benzen a oxid dusičitý. Dva významné plyny, u nichž se dá proložit riziku vzniku dětského astmatu a jiných nepříjemných onemocnění dýchacích cest. K tomu je třeba pro názornost přihodit ještě nějaký výstražný příklad: prý až 12 % případů dětského astmatu v USA může souviset s používáním plynového sporáku.
To by byly desetitisíce případů. A protože jde o děti, je to velmi tísnivé.
Další studie pak naznačily možná rizika, související s nedokonalým spalováním a obavu o účinky nespáleného plynu, včetně jeho akumulace v domácnostech. Kde všichni trávíme spoustu času – a těmi produkty spalování se dost možná trochu trávíme. Nu, a tu sérii kritických a proti plynovým sporákům veřejnost popostrkujícím studií pak uzavřely zmínky o tom, že třeba jen v USA - byly to americké studie, tak proto - se za posledních 20 let uvolnilo z těch plynových sporáků tolik emisí, v ekvivalentu oxidu uhličitého, jako z 500 000 automobilů na silnicích.
To vypadá děsivě. Tedy než se nad tím zamyslíte.
Hodí se ale zmínit, že těch automobilů ve Státech dnes jezdí nějakých 300 milionů, takže ten na první pohled tak masivní příspěvek plynových sporáků k emisím je vlastně dost zanedbatelný. Nějaké dvě desetiny jednoho procenta, a to ještě posčítaného za dvacet let.
Takže dohromady skoro nic.
Spasení skrze varnou desku?
Na tuhle vlnu lehce poplašných zpráv – o tom, jak nás plynové sporáky otravují, co mohou způsobit a jak moc škodí klimatu - ale mohutně naskočil marketing výrobců indukčních varných desek. Které začaly být nabízeny zákazníkům jako ta klimaticky příznivější a pro lidské zdraví bezpečnější alternativa. Nesmírně tím posílilo i hnutí, které brojí za klimaticky neutrální domácnosti. A to celé pochopitelně rezonuje i v Evropě.
Asi už tušíte. Tady zatím máme možnost vidět v přímém přenosu, jak to vypadá, když se nějaká vcelku ušlechtilá myšlenka a zajímavý technologický koncept potkají s ideologií, polstrovanou studiemi. Zavádění elektromobilů, nahrazujících auta s vnitřním spalováním – kvůli emisím, klimatu, lidskému zdraví – a s tím spojený zákaz jejich výroby (od roku 2035, což je za chvilku) tu máme jako na talíři. Včetně všech následků.
A z toho vzorce zákazu něčeho všeobecně rozšířeného a fungujícího – zdůvodněného emisemi, klimatem, lidským zdravím, úsporností a energetickou efektivitou – se vlastně plynové sporáky nijak nevymykají. Jsou ve velmi podobné situaci, jako byla auta se spalovacími motory před pár lety. Jen tedy, že auto, které někomu může vadit jako vřed na tváři planety, máte v garáži. A sporák v kuchyni.
Dnes už víme, že velkým cílem je dosažení bezemisního provozu na silnicích. To není tajemství. Ani to, že domácnosti mají být výhledově bezemisní a ukrutně nízkoenergetické též. Dá se tedy odvodit, že dříve nebo později začnou plynové sporáky někomu opravdu silně vadit. Až tak, že nejspíš dojde i na jejich zákaz.
Také už víme, že překážkou v takovém zjednodušujícím „svět zachraňujícím“ myšlení není to, že plynové sporáky mají skoro všichni, všem přijdou docela slušné a spolehlivé a jejich plošná výměna za indukční varné desky by byla nesmírně nákladná. Zrovna takhle to bylo i s auty se spalovacími motory, a jak hezky jsme s nimi zúčtovali. Ještě pár let nazpátek by nám zákaz aut se spalovacími motory přišel směšně nepravděpodobný. U sporáků by nás to asi už dnes tolik nepřekvapilo.
Ta budoucnost a blížící se konec plynových sporáků může - a nemusí být – daleko. Ale s tím, jak jsou nyní nastavené celospolečenské trendy, v jakých rovinách se nyní uvažuje a co je dnes určující - se ta situace se zákazem plynových sporáků může docela rychle přiblížit.
Zdroj: Smithsonianmag.com, PUBS.acs.org, mentalfloss.com, npr.org