Když chceme pěstovat fíkovník smokvoň (Ficus carica), musíme mít nejprve jasno, jestli jej chceme celoročně v zahradě a nebo ve velké mobilní nádobě, načež bude na zimu ukrýván před mrazy. Mrazuvzdornost fíkovníku je navíc možné vyřešit i vhodným výběrem odrůdy (třeba v africkém pohoří Velký Atlas se fíkovníky vyskytují i ve značných nadmořských výškách). Navíc se může stát, že i když mladá rostlina fíkovníku přes zimu vymrzne, od kořenů znova obrazí. Pokud se tedy váš fíkovník nechce po zimě zazelenat, buďte trpěliví a dejte mu dostatek času, může vás odměnit náramným překvapením… Uschlé větve a kmínek pak snadno seříznete. U nás dobře přezimující odrůdy jsou například Brown Turkey, English Brown Turkey, Bornholm, Brunswick, Marseilles, Hardy Chicago, Pastiliere, Romano Nero, Violetta Bayernfeige a Sal's. Zakoupený fíkovník vysaďte na slunné a chráněné stanoviště s dostatečně propustnou půdou. A po výsadbě to nijak nepřehánějte se zálivkou (ať již v zahradě a nebo v mobilní nádobě). Proto, aby fíkovník dobře zakořenil, je třeba zalévat jen střídmě, ovšem později ve vegetačním období, kdy rostou a zrají plody fíkovníku, je třeba se zálivkou naopak nešetřit. Potřebují totiž mnoho vody. Jedině pak budou dostatečně velké a sladké. Pokud si místo stanoviště v zahradě vyberete odrůdu do květináče, dočkáte se sladkých plodů dokonce i ve svém obýváku a nebo zimní zahradě. Stačí vybrat vhodnou odrůdu a opravdu velký květináč. Navíc budete na svého miláčka potřebovat v bytě dostatek prostoru. Fíkovníky jsou doslova stvořené k letnění v zahradě a nebo na balkóně, proto jim tuto možnost neodpírejte. Pro fíkovníky v květináčích prostě platí striktní “na jaře ven a na podzim do tepla“. Ale zase ne moc velkého. Fíkovníky vyžadují v zimě vegetační klid, což jim zajistíme teplotou od 0 do cca 10 oC. Volíme proto takzvané chladné zazimování. Fíkovník je teplomilnou exotickou rostlinou, ovšem šlechtěním přišlo na svět mnoho odrůd, z nichž některé jsou i mrazuvzdorné. Avšak bez ohledu na to, jakou odrůdu zvolíte a zda se rozhodnete pro půdu (stanoviště) v zahradě a nebo pro květináč, je třeba po opadu listí provést řez. A důvody jsou rovnou dva. Prvním je zajistit, aby se nám rostlina příliš nerozrůstala a druhým je kvalita plodů a bohatá úroda. Tvarování venkovního fíkovníku pak přizpůsobujeme tomu, že jej budeme obalovat (chránit před mrazem). A právě vhodný řez by nám to měl usnadnit. Teprve roční rostlinu seřízneme tak, že nám zůstane kmínek dlouhý 15 až 20 cm a od tohoto místa se nám stromek začne větvit. Dvouletému stromku krátíme větve na cca 40 až 50 cm, tříletému krátíme hlavní větve na cca 30 cm a ty rozvětvené na 15 až 20 cm. Tříletý stromek již bude značně rozvětvený. V následujících letech pak budeme stříhat postranní větve na jedno očko. Zajímavostí je též zaštipování fíkovníku na jaře, které se provádí tak, že zaštípneme zelené měkké konce nových výhonů. A stačí to udělat jednoduše rukou. Stejně, jako to děláme třeba u rajčat. Pokud budeme výhonky pravidelně zaštipovat, fíkovník se více zaměří na tvorbu plodů. Jak jednoduché. Nejlépe se zazimovávají mladé stromky. Opatrně ohneme slabé větvičky k zemi, svážeme a navrstvíme listí a chvojí. Starší fíkovníky stáhneme opatrně provazem a zakryjeme netkanou textilií, chvojím, bublinkovou fólií, případně polystyrenem. A znova opakujeme, pokud se stromek na jaře přesto nezazelená, vyplatí se počkat, prostě nad ním hned nelámejte hůl.