Saturejka u nás domaPůvodní druh saturejku horskou (Satureia montana) z čeledi hluchavkovitých najdeme v přírodě černomořské oblasti a ve východním Středomoří. U nás pěstujeme saturejku zahradní (Satureia hortensis) i horskou. Saturejka doroste do výšky 30 cm, typické jsou pro ni drobné, kopinaté lístky a drobné bílé až nafialovělé květy. Saturejka kvete od července do září, tedy v horkém létě. I když letos možná vykvetla již dříve, ale nevím, v naší zahradě ji dosud nemáme. Aromatické přitom nejsou jen květy, ale celá rostlina, což však bývá typické pro mnoho druhů bylinek. Jak pěstovat saturejkuSaturejku vypěstujeme na záhonech i v truhlíku či květináči, na balkóně, terase i za oknem. Stanoviště miluje teplé, slunné, nejlépe jižně orientované, přičemž nemá nároky na kvalitu půdy. Nejlépe se jí bude dařit v lehčí a trochu prohnojené půdě. Saturejku vyséváme na jaře na záhony do 30 cm širokých řádků, nejlépe výsevem na povrch půdy, načež výsev půdou jen poprášíme, saturejka totiž klíčí na světle. Sazeničky si též můžeme předpěstovat v lehkém substrátu určeném k výsevu na okenním parapetu. Saturejka není náročná na zálivku, snese i delší sucha, ale vodu má samozřejmě ráda, nikdy však přemokřenou půdu. Dařit se jí bude i na skalce. Sklizeň saturejkySaturejku sklízíme buďto průběžně odstřižením natě, pokud ji ale chceme sušit, sklízíme ji až kvetoucí, svážeme do svazků a necháme schnout zavěšenu v průvanu, případně v tenké vrstvě v krabici. Lze ji však i zamrazit. Pokud nať odstřihneme již na začátku kvetení, stihnou rostliny ještě jednou obrůst, což nám umožní sklízet dvakrát. Saturejku můžeme použít ve směsi koření, ale i samotnou například spolu se solí na maso. Pokud máte rádi gyros, určitě byl kořeněn i saturejkou, slunné Provensálsko na ni též nezapomíná, stejně jako bulharská čubrica. Saturejku běžně najdeme jako součást směsí grilovacích koření. Využití saturejkySaturejka je vhodná v kombinaci s pepřem, jelikož má též peprnou, palčivou chuť. Lze jí přitom pepř i nahradit. Kromě vaření, pečení a grilování masa je též vhodná do klobás, k uzení, do nálevů, ale i luštěnin a kapusty. Výborná je při nakládání zelí a okurek, v bylinkových omáčkách, ale i rajské, k houbám, do bramboráků, krup (třeba vánoční „kuba“ spolu se stročkem a sádlem), ale i do salátů ze zeleniny a luštěnin. Přidat ji lze do majonézy, třeba při přípravě netradiční tatarské omáčky (zkuste přidat trochu okurkového laku, octa, na jemno pokrájenou okurku, saturejku, pepř, sůl a tsatsiky – učiněná lahůdka třeba ke „smažáku“). Saturejka je dokonce vhodnější než pepř, jelikož tolik nedráždí, proto se hodí do dietních jídel jako jeho náhražka. Tato bylina obsahuje silice, minerály, hořčiny, flavonoidy a třísloviny. Působí antisepticky, je močopudná, snižuje krevní tlak, pomůže astmatikům, zlepšuje chuť k jídlu, ale i zažívání. Bojuje navíc s nadýmáním, proto je ideální právě k luštěninám a kapustě. Dokonce je výborná i v kosmetice, jelikož pomáhá čistit pleť.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, abecedazahrady.cz, wikipedia.org, shutterstock.com