Domácí sušičky jsou již delší dobu běžnými kuchyňskými pomocníky. A skutečně jde o ideální způsob konzervace, která nevyžaduje přidávání soli a jiných konzervantů. U hub máme jistotu, že se nebudou kazit, sušené ovoce vydrží v suchu velmi dlouho a žvýkat křížaly je v zimě určitě zdravější, než si otevřít přeslazený kompot, nebo nasypat do misky slané a mastné chipsy. Pokud chcete sušené plodiny v kuchyni dále upravovat, je vhodné je nejprve namočit, vynikající je též například přidání sušeného ovoce do čaje. V každém případě mají sušené plodiny vyšší koncentraci živin (vláknin, sacharidů, minerálů, antioxidantů a vitaminů s výjimkou vitaminu C, který se sušením ztrácí). A jen hrstka sušeného ovoce nejenže zasytí, ale je určitě zdravější než různé laskominy a smažené či pečené výrobky.Nevýhodou například sušeného ovoce je pak vyšší množství sacharidů a tedy energie. Je třeba toto ovoce konzumovat s rozumem, pokud například chceme hubnout a nebo trpíme cukrovkou. Důležité je také skladování usušených plodin ve vzduchotěsných nádobách, aby neplesnivěly. Elektrické sušičky se prodávají kulatého či oblého tvaru a nebo hranaté. Vždy mají síta v několika patrech nad sebou a teplý vzduch proudí u kulatých a oblých sušiček obvykle buď z motoru ve víku a nebo ze spodní části sušičky. U hranatých sušiček proudí teplý vzduch obvykle z boku a síta se do nich zakládají jako plechy do trouby (zašoupávají se). Každopádně jsou hranaté sušičky mnohem vhodnější a také výkonnější. Ovšem sušit je třeba s rozumem, příliš horký vzduch může v mnoha případech škodit. Proto je ideální možnost nastavení teploty a praktickou nezbytností je ventilátor. Hlavním rozdílem je mezi hranatými a kulatými sušičkami rozvádění tepla, v hranatých sušičkách se potraviny suší rovnoměrně, tácy se síty u mnohých ani nemusíme prohazovat. Sušit přitom lze i větší (silnější) kusy plodin. Pokud prostě sušíte často, pravidelně, hranatá sušička je pro vás nezbytností. Navíc si zde také můžeme například nechat nakynout těsto, stačí položit nádobu s těstem na horní síto, ke kterému se dostaneme odklopením horní krycí desky. TIP: Zjistěte, jak vybrat sušičku potravin. Pokud pak sušíme jen zřídka, měla nám stačit menší a méně výkonná sušička kruhová. Má mnoho nevýhod, například musíme přehazovat tácy a sušíme v ní déle. Při malém objemu sušení nás to však nebude nijak obtěžovat. Ovšem již dva koše hub jsou problémem. Než dáme sušit poslední, již se zřejmě budou kazit, obzvláště u hřibů je degradace rychlá. Měli bychom je začít sušit jakmile přijdeme domů a nepolevit, dokud nebudou usušeny všechny nálezy.Sušení v sušičce je též praktickým pomocníkem pro aranžéry. Například plátky usušeného pomeranče, citrónu, mandarinek a nebo grepů jsou vynikající aranžérskou surovinou třeba pro vánoční výzdobu.Přečtěte si také o alternativních a tradičních způsobech sušení ovoce. 1. Sušíme pouze čerstvé a zralé suroviny bez jakýchkoli známek kažení. 2. Omyté a osušené plodiny (ovoce, zeleninu a houby) nakrájíme na stejnoměrné plátky o tloušťce 0,3 až 1 cm (podle typu sušičky a výkonu). Menší plody můžeme sušit v celku a nebo jen přepůlené. Obecně platí, že čím dužnatější je plodina, tím tenčí potřebujeme plátky.3. Plátky rozložíme na síta tak, aby se navzájem nedotýkaly.4. Dobu a teplotu sušení jednotlivých plodin najdeme v návodu na použití sušičky. U různých typů sušiček se mohou tyto hodnoty lišit. 5. U kulatých sušiček je třeba průběžně prohazovat pláty, u hranatých a s ventilátorem to obvykle není třeba. Ale nic tím nepokazíme.6. Usušené ovoce poznáme tak, že je pružné, kožnaté a bez známek vlhkosti uvnitř, když plátek rozřízneme. Usušené houby a zelenina jsou spíše tvrdé a lámou se (jsou křehké).7. Usušené plodiny necháme nejprve zchladnout a poté až uskladníme ve vzduchotěsné nádobě.