ČESKÉSTAVBY.cz - vše o stavbě, zahradě a bydlení

Články, rady, tipy a návody - stránka 722

Exteriér Interiér Specialisté Stavební firmy, služby a řemesla Stavební materiály Stroje, nářadí Tiskové zprávy Hobby Video články Kvízy Zobrazit další kategorie
Daně a jak na ně ? I. díl

Daně a jak na ně ? I. díl


Přestože mnozí z nás nemají o daňové politice státu žádné podrobnější znalosti, s daněmi všeho druhu se setkáváme dnes a denně, přičemž nemusíme ani podnikat.
Takzvané majetkové daně nás totiž provázejí doslova na každém kroku.
Abychom naše poznatky prohloubili, následující řádky nám sdělí více o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí.

Jak originálně vyzdobit byt?

Jak originálně vyzdobit byt?


Nejen v čase jarních svátků, kdy chceme, aby právě náš dům, byt či balkon byl vyzdoben co nejoriginálněji, ale i v průběhu celého roku můžeme využít předností tavné lepicí pistole – praktického pomocníka, který výrazně ušetří náš čas a také podtrhne výsledek našeho snažení o vytvoření efektní dekorace.
Pryč je tedy doba, kdy jsme každý dekorační prvek museli navazovat pomocí drátku, a naaranžování například jednoho adventního věnce nám zabralo celé odpoledne.

Jak na spáry, trhliny a netěsnosti

Jak na spáry, trhliny a netěsnosti

Po zimě můžeme v domě objevit různé trhliny nebo netěsnosti. Nejedná-li se o závažná poškození, poradíme si s jejich odstraněním sami. Pomohou nám speciální tmely a těsnění.
Častým problémem provázeným únikem tepla a průvanem jsou netěsnící dveře. Příčinou je většinou zkroucení materiálu, ke kterému může dojít u velmi starých nebo nedostatečně vysušených dřevěných dveří. Pokud nepomůže vhodná úprava prahu, zárubně, nebo samotných dveří nezbyde nám nic jiného než netěsnící škvíru vhodně utěsnit.

Chcete domov jako klícku?

Chcete domov jako klícku?

Přáním každé hospodyňky je čistotou lesknoucí se domov bez škodlivých bakterií. Vysněného cíle lze dosáhnout ve většině případů poměrně snadnou údržbou. Ale v domácnosti jsou i místa, která čistícím prostředkům tvrdošíně odolávají a přidělávají tak vrásky na čele.
Proto jsme pro vás připravili seriál článků, v nichž vám poradíme, jak vyzrát nad špínou. Dozvíte se, jak si ulehčit úklid domácnosti, tak abychom u něj nevypustili duši.

Na Slovensku se designu daří

Na Slovensku se designu daří

V posledních letech se na českém, ale i evropském trhu s moderním interiérovým vybavením prosazují stále častěji slovenské firmy a slovenští designéři. Svou cestu k zákazníkovi si budují sympatickým způsobem. Citlivě reagují na potřeby moderního bydlení a i když jména většiny slovenských designérů budou zatím asi málokomu povědomá, jejich návrhy jsou na evropské úrovni. Totéž můžeme tvrdit o kvalitě, za kterou však stačí zaplatit pouze zlomek západoevropské ceny.

Nedosáhnu na stůl. Co s tím?

Nedosáhnu na stůl. Co s tím?


Pokud máte doma malé batole, které se již dokáže samo posadit a vydržet v této poloze alespoň 15 až 30 minut, je právě nejvyšší čas pro pořízení vysoké jídelní židle umožňující pohodlné a bezpečné krmení dítěte u rodinného stolu.
Výrobci tento speciální kus dětského nábytku neustále zdokonalují a jejich nabídka uspokojí i nejnáročnější praktické a designové požadavky.

Umíte využít alternativních energetických zdrojů?

Umíte využít alternativních energetických zdrojů?


Propojujícím a zároveň hlavním tématem Stavebních veletrhů Brno a veletrhu URBIS INVEST – bude „zelená energie“.
Téma, které je pro stavebníky velmi důležité svou aktuálností z pohledů uplatňování celoevropských směrnic přilákalo již řadu významných vystavovatelů, kteří staví na ekologické budoucnosti.

Hledáte cihly se zvýšeným akustickým útlumem?

Hledáte cihly se zvýšeným akustickým útlumem?

Součástí konstrukčního systému HELUZ, pro hrubou stavbu, jsou i cihly se zvýšeným akustickým útlumem. Tyto cihly splňují požadavky na zvukovou izolaci dle ČSN 73 0532. Cihly pro zvukově izolační zdivo od společnosti HELUZ jsou založeny na jiném principu výstavby než akustické cihly ostatních výrobců.
Aby bylo dosaženo dobrých zvukově izolačních vlastností, je nezbytná vysoká hmotnost cihly (stěny). Společnost HELUZ vyrábí 2 typy akustických cihel. Jedná se o cihelné šalovací tvarovky určené pro vylévání cementovou maltou nebo betonem a o AKU systém pro řadovou výstavbu.

Nebojte se pěstovat exotiku II. díl

Nebojte se pěstovat exotiku II. díl


Orchideje vám učarují svojí exotickou krásou. Omamná krása květu každé z nich - a že jich existuje věru mnoho - dokáže okouzlit.
V dalším díle věnovaném orchidejím se budeme zabývat známými, oblíbenými avšak již náročnějšími druhy na pěstování, které jsou pro některé pěstitele oříškem.
Podělíme se s vámi o zkušenosti a rady, jak rostlinám dopřát nejlepší péči, po které vás podle zásluh náležitě ocení.

Nemůžete mít pračku v koupelně?

Nemůžete mít pračku v koupelně?


Nejvhodnější doba pro výběr místa pro pračku je právě rekonstrukce, protože zásah do rozvodu vody a odpadů je náročný. „Neexistuje žádné universální řešení! Nedoporučujeme ani slepě přejímat nápady kamarádů nebo sousedů. V každém případě musíme dbát na funkčnost, praktičnost a estetickou stránku. Pračka nesmí překážet! Dobré je včas myslet i na umístění koše na špinavé prádlo', radí odborníci.

Jak na digitální fotografii II. díl

Jak na digitální fotografii II. díl

Fotografování, a zejména to digitální, se stalo doslova fenoménem. Snímky pořizují nejen profesionálové, první pokusy s fotoaparátem v ruce si odbývají i úplní začátečníci. Digitálním fotoaparátem tak můžeme udělat radost doslova každému.
Jak se zorientovat na dnešním trhu a co nejlépe vybrat ten nejvhodnější typ fotoaparátu, ale i jak začít fotit tak, abychom měli z našeho snažení radost, nám napoví seriál o digitální fotografii.
Ve druhém díle se zaměříme na snímače a optiku fotoaparátů.

Pomoc, stůně mi kytka!

Pomoc, stůně mi kytka!

Co dělat, když bromélie odkvétá? Bojíte se jedovatých pokojových rostlin? Co se žloutnoucími listy u Cykasu? Máte byt plný drobných mušek?
Často se nás dotazujete, když si sami nevíte rady s problémem při pěstování pokojových rostlin.
Proto jsme pro vás připravili přehled nejčastějších problémů spolu s radami na jejich řešení.

Jak na odpočet úroků od základu daně?

Jak na odpočet úroků od základu daně?

Blíží se doba podání daňového přiznání a vyúčtování příjmů za minulý rok.
Kdo v minulém roce splácel hypotéku nebo úvěr ze stavební spořitelny, bude zvažovat, zda splňuje zákonem stanovené podmínky pro tzv. odpočet úroků od základu daně. V praxi to znamená, že celkovou sumu, kterou klient zaplatil na úroku, použije jako další odečitatelnou položku. Tím dosáhne snížení základu daně.
Zálohy na daň, které byly zaplaceny v minulém roce neodpovídají této odečitatelné položce a tedy klientovi po přičtení této odečitatelné položky vznikne přeplatek na zaplacených zálohách vůči finančnímu úřadu.

Jak koupit správnou pračku?

Jak koupit správnou pračku?

Zařizujete domácnost? Dosloužila vám stará pračka a vy jste usoudili, že se už nevyplatí její oprava? Pak hurá na nákupy!

Nebojte se pěstovat exotiku I. díl

Nebojte se pěstovat exotiku I. díl

Orchideje vám učarují svojí exotickou krásou. Omamná krása květu každé z nich - a že jich existuje věru mnoho - dokáže okouzlit. Některé druhy nejenom nádherně voní a jsou vhodné k řezu, ale dokáží také těšit svým květem po několik týdnů i měsíců.
Mnozí se orchideje bojí pěstovat pro jejich vysoké nároky na pěstování. Pokud však některým ne příliš náročným exemplářům věnujete jen zvýšenou péči, bohatě se vám odvděčí záplavou svých atypických květů, které jsou pro každého pěstitele odměnou a svým způsobem i pochvalou.

Znáte moderní porcelánové trendy?

Znáte moderní porcelánové trendy?

Přestože značka porcelánu Villeroy & Boch není u nás tak známa jako například Míšeň nebo Rosenthal a zatím se s ní můžeme setkat pouze v několika vybraných interiérových studiích, ve světě představuje významný pojem již 257 let.
Dnes je firma Villeroy & Boch obrovskou společností, která vlastní řadu závodů v Německu, Francii a Lucembursku. Firma má podíly i v jiných významných evropských porcelánkách a její akcie jsou obchodovány na burze.

Jak vybrat správná vrata?

Jak vybrat správná vrata?

Mnoho stavebníku se v současné době zabývá otázkou výběru nejvhodnějších garážových vrat pro svůj rodinný domek. S výběrem není dobré čekat až do doby, kdy je stavba téměř dokončená, neboť pak stavebník nemá tolik možností výběru z jednotlivých typů vrat.
Je třeba si uvědomit, že například pro sekční vrata musí být nad otvorem prostor minimálně 25 cm a na bočním ostění minimálně 8 cm. Pokud tyto rozměry garáž nesplňuje, je možné namontovat sekční vrata se sníženým kováním, ale průjezdní výška se tím sníží.
V privátním sektoru jsou v současné době nabízeny čtyři druhy garážových vrat.

Víte jaké přírodní materiály jsou IN?

Víte jaké přírodní materiály jsou IN?

Soulad člověka a přírody je úsilím mnoha architektů a designerů. Člověk má k přírodě blízko již po staletí a rád se jí neustále nechá obklopovat a inspirovat, ať už jsou to nejrůznější druhy pokojových rostlin či rozmanité dekorace a nábytek z přírodních materiálů.
Kromě dřeva se používají i jiné přírodní materiály, které jsou v současné době velice IN. Jsou to bambus, ratan, banánovník, kokosovník, vrbové proutí a mořská tráva.

Vařit na stole?

Vařit na stole?

Dlouhé a chladné večery s sebou přinášejí možnost odpočinku u televizních obrazovek či s přáteli. Potěšte sebe a zároveň překvapte své nejbližší a přátele s fondue. Váš úspěch z pozice hostitele bude zaručen. Fondue není jen ikonou požitku z jídla, zároveň však baví a lidi sbližuje…
Co je to fondue, ptáte se? Je to především zábava a záležitost pro labužníky. Nejlépe si ho užijete s partou přátel, ale i v malé společnosti je příjemným zpestřením. Pokud jste si vždy přáli vařit na stole, fondue je ideálním začátkem.

Drtiče dřeva poslouží nejen po Vánocích

Drtiče dřeva poslouží nejen po Vánocích

Za pár dní přestane většinu českých domácností zdobit nastrojený stromeček. Jako již tradičně většina z těchto živých symbolů Vánoc skončí v kontejnerech. Pokud ale chcete, aby vám stromeček byl ku prospěchu i po vánočních svátcích, měli byste začít uvažovat o pořízení štěpkovače dřeva nebo drtiče zahradního odpadu.

Reklama