Čistá ložnice je základem dobrého spánku (Zdroj: pexels)

Jistě jste už někdy slyšeli následující rčení: čistota, půl zdraví! A přesně to platí bezpochyby o vaší ložnici. V dobře uklizené ložnici se totiž vyspíte tak, jako už dlouho ne!

Kde začít?

Ač se to nemusí zdát, ložnice je místnost, ve které ve svém domově trávíte nejvíce času (samozřejmě za předpokladu, že v ní skutečně spíte). Proto byste jejímu úklidu měli věnovat maximální úsilí! V této místnosti totiž odpočíváte, nabíráte sílu na další den, a to si žádá opravdu čisté prostředí. 

Při úklidu ložnice začněte vždy tím, že z ní odstraníte všechny květiny. Zní to zvláštně? Možná ano, ale má to skvělý důvod - přeneste je do vany nebo sprchového koutu a dopřejte jim pořádnou sprchu. Zbavíte je prachu a zpět je v samotném závěru nastěhujete dokonale čisté. To stejné udělejte se všemi textiliemi - záclony, závěsy, povlečení, povlaky na polštářky, přehoz přes postel. Vše sundejte a pomalu začněte prát. Pravděpodobně to bude větší množství, pořiďte si proto pořádný a kvalitní sušák na prádlo

Na řadu přichází postel. Ideálně do jiné místnosti si vyneste matrace a lůžkoviny. Lůžkoviny vyperte a na matrace použijte tepovací vysavač. Zbaví je všech nečistot a případných skvrn tak, že budou vypadat opět jako nové. Vše nechte důkladně proschnout a vyvětrat. Samotnou postel a rošt dobře vysajte, otřete vlhkým hadříkem a v případě dřevěné postele použijte péči na dřevěný nábytek.

Přesně podle vašich potřeb

Je součástí vaší ložnice vestavěná skříň? Nebo menší skříňky a komody? Vše z nich vyndejte a udělejte v nich pořádek. Dobře je vysajte, ošetřete přípravkem proti prachu a vše systematicky vraťte zase zpět. Nezapomeňte všude dobře vysát (v rozích, u stropu, zkrátka všude, kde je to potřeba). 

Vaší pozornosti by neměla ujít ani okna. Určitě je myjete alespoň dvakrát do roka, ale vnitřní strana oken vaší ložnice si zaslouží zvláštní péči. Otřete rámy i sklo a zbavte je tak naneseného prachu. Místnost pak řádně vyvětrejte, ať vše vracíte na místo do ložnice, která je plná čerstvého vzduchu. 

Pokud s uspořádáním své ložnice nejste spokojení, je toto ideální chvíle popřemýšlet o tom, co by se dalo změnit. Využijte to, že je místnost takřka vystěhovaná a prázdná. Stejně tak vám pohled na poloprázdnou ložnici může být inspirací - co byste mohli změnit, aby se vám v ní lépe odpočívalo? 

Závěrečná péče

Vyčištěné matrace vraťte na místo, povlékněte peřiny a polštáře do čistého povlečení, krásně ustelte a naaranžujte případně přehoz a ozdobné polštářky. Pokud jsou květiny ještě mokré, šetrně osušte jejich listy a v případě potřeby je zalijte a vraťte je na místo. Pověste záclony a závěsy. 

V tuto chvíli přichází správná chvíle na vonné svíčky, difuzéry a podobné věci, které do ložnice dokáží přinést tu správnou atmosféru a aroma. Ideální vůně jsou například meduňka, levandule nebo třeba heřmánek. V tak voňavé ložnici se vám budou zdát ty nejkrásnější sny! 

Aby váš generální úklid dlouho vydržel, je samozřejmě nutné pořádek udržovat. Každý den v ložnici hezky ustelte, větrejte a nepoužívejte jako odkladiště oblečení. Alespoň jednou týdně utřete prach a zalijte květiny. Jednou za čtrnáct dní vyměňte lůžkoviny. Tak se z vaší perfektně uklizené ložnice budete radovat po mnoho nocí!