Široký výběr profilů plastových oken (Zdroj: Skladová-okna.cz) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Plastová okna jsou v porovnání s dřevěnými nebo hliníkovými cenově nejpříznivější, což ale neznamená, že všechna plastová okna stojí podobně. Rozdíly mohou být velké. Největší vliv na cenu plastových oken má velikost, typ profilu a barevné provedení.

Velikost okna

Čím větší okno, tím více materiálu je potřeba na jeho výrobu, a tím pádem roste jeho cena. Nejde jen o množství plastu, ale větší okna vyžadují silnější výztuhy.

Typ profilu

Cenu profilu určuje renomovanost výrobce a jeho parametry (ty volte v návaznosti na typu stavby). Například tříkomorové okno se stavební hloubkou 60 mm, které je určeno do nevytápěných prostor, bude výrazně levnější než sedmikomorové okno se stavební hloubkou 80 mm, jež svými izolačními parametry patří do nízkoenergetických a pasivních staveb.

Zasklení

S typem profilu souvisí zasklení. Do levného profilu nedává ekonomicky smysl lepší izolační zasklení, proto se dává dvojsklo. Pokud však rekonstruujete nebo stavíte, doporučujeme zvolit izolační trojsklo. To sice cenu okna navýší, ale v dlouhodobém horizontu se to vyplatí, navíc pokud budete žádat o dotaci, je trojsklo nutnost.

Vyšší cena je za ornamentní zasklení (Zdroj: Skladová-okna.cz)
Vyšší cena je za ornamentní zasklení (Zdroj: Skladová-okna.cz)

Barva dekoru

Bez příplatku je okno, které je z obou stran v bílé barvě. Za jednostranný dekor si připlatíte kolem 20 %, za oboustranný cca 38 % (v případě příplatkových dekorů je rozdíl ještě větší).

Dnes jsou již plastová okna k dispozici v mnoha dřevodekorech (Zdroj: Skladová-okna.cz)
Dnes jsou již plastová okna k dispozici v mnoha dřevodekorech (Zdroj: Skladová-okna.cz)

Tvar okna

Standardně se vyrábí obdélníková a čtvercová okna, v případě atypických tvarů (kulaté, trojúhelníkové, půlkulaté) je příplatek. Důvodem je náročnější výroba, která vyžaduje více ruční práce.

Počet křídel a rozvržení

Stejně jako u rozměru platí, že čím více křídel, tím cena stoupá. Záleží také na jejich rozvržení. Okno s otevíracími křídly rozdělenými na 1/2 + 1/2 je levnější než s rozložením 1/3 + 2/3. Středový sloupek je levnější varianta než štulp.

Okamžitá kalkulace v online konfigurátoru na e-shopu Skladová-okna.cz (Zdroj: Skladová-okna.cz)
Okamžitá kalkulace v online konfigurátoru na e-shopu Skladová-okna.cz (Zdroj: Skladová-okna.cz)

Kování

Cena plastového okna roste s více možnostmi otevírání. Za okno s křídly, která se pouze vyklápějí, zaplatíte méně, než když se křídla budou i otevírat do strany. Nejlevnější variantou je fixní okno, které žádné kování nepotřebuje.

Doplňky a příslušenství

Ornamentní zasklení, meziskelní mřížky, teplý meziskelní rámeček, parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie – to vše cenu okna navyšuje.

Velikost zakázky

Finální cenu ovlivní i velikost zakázky. Běžně se nabízejí množstevní slevy, přičemž platí, že čím více objednáte, tím větší slevu můžete od prodejce získat. Například v e-shopu Skladová-okna.cz při nákupu zboží v hodnotě alespoň za 12 000 Kč získáte slevu 1 %, u objednávky za minimálně 22 000 Kč je sleva 2 % a u zakázek nad 32 000 Kč je sleva 3 %.

Pro stavební firmy a řemeslníky e-shop Skladová-okna.cz nabízí zajímavé objemové slevy (Zdroj: Skladová-okna.cz)
Pro stavební firmy a řemeslníky e-shop Skladová-okna.cz nabízí zajímavé objemové slevy (Zdroj: Skladová-okna.cz)

TIP: Víte, že e-shop Skladová-okna.cz nabízí online kalkulaci plastových oken? Během pár minut si v online konfigurátoru navolíte požadované vlastnosti a zobrazí se vám cena. Ta se okamžitě změní, jakmile nějaký parametr upravíte.