Broušení se zdaleka netýká jen zahradních nůžek, ale též čepařských nožů, rýčů, lopat, motyk, seker, kalačů apod. Jak si s broušením běžného zahradního nářadí poradit?
Broušení ostří „hrubšího“ zahradního nářadí
Ostří rýčů, lopat, motyk a seker provádíme pilníkem nebo na brusce, ovšem právě s bruskou se nejprve musíme naučit pracovat. Bruska musí být stolní a musí být k „ponku“ dobře upevněna, zajistíme tak stabilitu kotouče, zároveň však musíme dodržet vhodný úhel broušení.K broušení používáme brusný kotouč s vhodným zrněním pro konkrétní účel. Příliš hrubý kotouč poškodí ostří, příliš jemný pro změnu neúměrně prodlouží dobu broušení. Zároveň se ostří příliš ohřívá. Kromě volby kotouče a úhlu broušení je důležitá také síla a přítlak.
Při broušení vždy vznikají takzvané jehly, které z ostří nářadí odstraníme obtáhnutím nejprve na hrubším a poté na jemnějším kameni. Kámen je třeba nejprve polít vodou či olejem a polévat i průběžně.
Broušení zahradních nůžek
Pokud nejsou zahradní nůžky ostré, špatně stříhají. Ovšem správně vedený řez by měl být čistý a hladký a to dovedou jen nůžky ostré. Běžně se prodávají sady určené k údržbě zahradních nůžek včetně návodu na ostření, diamantového pilníčku a oleje, který snižuje tření a chrání čepele zahradních nůžek před rzí. Je třeba mazat olejem i čep nůžek a pružinu. Ideální jsou však zahradní nůžky s vyměnitelnou čepelí. Díky tomu se totiž nemusíme broušením vůbec zabývat.Před broušením nůžek nejprve uvolníme spojovací šroub a odstraníme korozi a zbytky rostlin, případně hlíny a jiných nečistot. U dvoubřitých nůžek vybrušujeme pouze rovnou stranu čepelí. Doporučuje se usnadnit údržbu nůžek přebroušením po každém ukončení práce, v praxi to ale nedělá téměř nikdo. Prostě na to není čas a často již ani chuť.
Broušení čepařského nože
Čepařské nože brousíme jemnozrnným plochým brouskem, který navlhčíme vodou či olejem. Na brousek je třeba položit čepel nože z té strany, kde má nůž zářez pro otevírání. Čepel brousíme spirálovitými pohyby za nepatrného zvednutí tupé hrany. Vybroušená strana nože musí být nakonec zcela rovná. Nůž na závěr dobrousíme z obou stran rovnými tahy v obou směrech, již však bez tlaku proti ostří. Ostří poté „dotáhneme“ na koženém řemeni.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com