Jak vybrat vitální a zdravá semena Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Především v případě zeleniny se každý rok rozhodujeme, zda si počkat a později koupit sazenice a nebo začít již v předjaří s výsevem semen a sazenice si vypiplat sami. Je třeba kupovat každý rok nová semena, nebo můžeme využít ta zbylá z loňska a nebo dokonce vlastní vypěstovaná?

Jak skladovat semena

U starších semen je zásadní způsob jejich skladování. Třeba právě semena zeleniny mají výbornou klíčivost minimálně 2 roky (např. semena okurek až 8 let). Ovšem správně skladovat musíme i semena nová, dokud je nevysejeme. Ideální je uchovávat semena v původních vakuovaných obalech, udrží si tak nejdelší klíčivost. Určitě jim neprospěje vyšší teplota a vzdušná vlhkost, jejich klíčivost za takových podmínek klesne již první rok a z takto skladovaných semen vzešlé rostliny mívají různé deformace.

Pokud chcete semena skladovat jen do příští sezóny, bude stačit teplota cca 15 oC, chceme-li je udržet déle, snížíme teplotu na 5 až 8 oC, pokud však mají daná semena jen krátkou životnost (např. semena salátu a pórku), vyžadují teploty hluboko pod nulou (až -18 oC). Ovšem semena nejčastěji předpěstovávané zeleniny (rajčata, papriky, okurky) držte v teplotách okolo nuly.

Důležitá je také kvalita semen udržovaných při nízkých teplotách. Tato semena musí být řádně vysušena a uskladněna v dobře uzavřených obalech, nejlépe vakuována v neprůsvitném obalu, přičemž je do obalu vložen materiál pohlcující zbytkovou vlhkost. A to samé co pro semena zeleniny platí i pro semena květin, kterých si v zahradě můžeme každý rok nasbírat nadbytek (tedy pokud zde okrasné květiny pěstujeme).  
Osivo
Osivo

Zkouška klíčivosti

Zkouška klíčivosti je vlastně jakousi zkouškou dospělosti semen. Pro test klíčivosti skladovaného či právě zakoupeného osiva nám stačí miska, trocha vaty, vody a fólie, kterou misku zakryjeme. Na mokrou vatu či papírovou utěrku uložíme určitý počet semen (budeme posléze klíčivost počítat na procenta, čili 100 semen je naprosto ideálních). Vzhledem k cenám některého osiva však postačí i 10 semen. Nádobu přetáhneme fólií, do které uděláme otvory pro přístup vzduchu. Zkoušku klíčivosti provádíme při nižší pokojové teplotě (15 až 20 oC). Je samozřejmě třeba vědět, jak rychle mají semena konkrétních druhů vyklíčit, abychom osivo nevyhodili ještě předtím, než mělo možnost vůbec vyklíčit a nebo naopak nečekali zbytečně dlouho. Zpravidla by měl stačit týden až 10 dnů. Dosáhnete-li klíčivosti okolo 80%, je osivo kvalitní, pokud pouze 50% a méně, pořiďte si raději nové. V jejich případě neexistuje záruka, že vzešlé rostliny budou kvalitní, vitální, nezdeformované.  
Zkouška klíčivosti
Zkouška klíčivosti

Rychlení zeleniny

Rychlejšího růstu sazenic zeleniny dosáhneme máčením osiva a nebo jeho předklíčením. Provádíme to vlastně úplně stejně jako zkoušku klíčivosti, jen použijeme podklad, do kterého se nezamotají jemné kořínky – třeba pevný hadr, který opět namočíme. Pouhé máčení znamená, že semínka uložíme do půdy ještě před vyklíčením, předklíčení znamená, že je uložíme do půdy již vyklíčená – kořínkem dolů. Záleží přitom na druhu rostliny, jak dlouho máme semínka máčet:
  • semena salátu – 4 hodiny
  • semena paprik a rajčat – 1 až 2 dny
  • semena pomalu klíčící zeleniny (petržel, mrkev, celer, cibule, česnek) – alespoň 24 hodin, nejlépe však až 60 hodin
  • semena hrachu, fazolí, ředkviček, okurek, cuket, tykví, patizonu – cca 12 hodin
Těm semenům, která máčíme dlouho, vyměňujeme vodu každých 12 hodin, přičemž je necháme cca 30 minut vydýchat. Máčené osivo nakonec osušíme, aby se nám při výsevu nelepilo k sobě. Poté je vysejeme a řádně zalijeme, jinak by semena v půdě zaschla.

Vyloženě předklíčit můžeme větší semena, čili semena hrachu, fazolí, tykví, dýní a melounů, ale i jiných druhů (např. ačokči). Klíček nesmíme nechat příliš vyrůst, jelikož je křehký a mohl by se poškodit.
Výsev semen
Výsev semen
Klíčky slunečnice
Klíčky slunečnice

Kupujeme semena

Osivo kupujeme pouze od renomovaných značek, přičemž je obal označen odrůdou, informacemi o době spotřeby a době výsevu. Množství osiva bývá označeno v gramech a nebo kusech, u větších semen to poznáme i hmatem. Samozřejmě volíme pouze zcela neporušené sáčky. A pokud přece jen koupíte nekvalitní osivo, klidně je reklamujte v prodejně. Když s vámi nebudou jednat slušně, lze si kvalitu osiva, ale i druh osiva ověřit v Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském. Stačí tam semena poslat, ovšem k takovému řešení se nesahá kvůli položkám v řádech desítek až stovek korun.
Osivo
Osivo
Zdroj použitých fotografií: shutterstock.com