Kořenová čistička je vlastně docela nenápadná a nezabere na pozemku moc místa (Foto se svolením Michala Šperlinga) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

O kořenovkách, tedy kořenových čističkách odpadních vod, už jste určitě slyšeli. Je dokonce možné, že jste o nich slyšeli nějaký mýtus. Těch totiž mezi lidmi pár koluje. Jak je to doopravdy jsme zjišťovali v našem podcastu.

Kořenové čistírny, známé někdy také jako přírodní čističky, jsou zajímavým technickým řešením pro ekologickou úpravu odpadních vod. Ovšem panuje kolem nich mnoho mýtů a – řekněme - nepřesností. Jaké to jsou? Na to jsme se zeptali hosta našeho podcastu Michala Šperlinga, zakladatele sdružení Kořenovky.cz. 

Celou epizodu si můžete poslechnout přímo v tomto přehrávači:

Mýtus 1: Kořenové čistírny nejsou účinné

Mnoho lidí si myslí, že kořenové čistírny nemohou konkurovat účinnosti klasických mechanicko-biologických čistíren. Tento mýtus je však většinou založen na neznalosti principu jejich fungování. Kořenové čistírny využívají přírodní procesy, kdy voda prochází štěrkovým ložem osázeným rostlinami, které společně s bakteriemi vodu čistí. V praxi se ukazuje, že kořenovky jsou efektivní zejména pro menší objekty, jako jsou rodinné domy nebo penziony.  

„Kořenové čistírny fungují velmi dobře i pro menší zdroje znečištění, a to i při nepravidelném zatížení, což je výhoda oproti klasickým čističkám,“ vysvětluje Michal Šperling v podcastu a zachází do podrobností, takže si ho určitě poslechněte. 

Hostem Jany Machové byl tentokrát propagátor kořenových čistíren, mokřadních střecha přírodních jezírek Michal Šperling (Foto: Jana Machová)
Hostem Jany Machové byl tentokrát propagátor kořenových čistíren, mokřadních střecha přírodních jezírek Michal Šperling (Foto: Jana Machová)

Mýtus 2: Kořenové čistírny zapáchají a slouží jako množírna komárů

Jednou z častých mylných představ je, že kořenovka bude na zahradě zapáchat a přitahovat dotěrný hmyz, jako jsou komáři. Jenže voda v kořenové čistírně neproudí na povrchu a není s ním nijak spojená. Jak vysvětluje Michal Šperling: „Komáři se nemají kde líhnout, protože voda je ukrytá pod povrchem. Ani zápach není problém, jelikož veškerá voda je skrytá pod kořeny rostlin bez přístupu vzduchu.“

Mýtus 3: Kořenovky zabírají příliš mnoho místa

Kořenová čistírna zabere mnoho prostoru, což by mohlo omezit využitelnost zahrady, tak zní mýtus. Realita je však taková, že potřebná plocha pro kořenovou čistírnu je velmi variabilní. Pro rodinný dům stačí průměrně 2 m2 na osobu, což znamená, že čistírna pro čtyřčlennou rodinu může zabírat zhruba 3×3 metry. Kromě toho se kořenové čističky dají dobře integrovat do designu zahrady a působí jako estetický prvek připomínající trvalkový záhon. „Čistírna vypadá spíše jako skalka než technologické zařízení,“ popisuje Šperling, který má sám kořenovku dokonce na střeše svého domu v Praze.

Kořenovka může být při troše snahy i hezkým koutem pozemku (Foto se svolením Michala Šperlinga)
Kořenovka může být při troše snahy i hezkým koutem pozemku (Foto se svolením Michala Šperlinga)

Mýtus 4: Kořenové čistírny jsou dražší než klasické čističky

Cena je jedním z rozhodujících faktorů při výběru čistírny. Pořizovací náklady na kořenovku jsou skutečně o něco vyšší než u mechanicko-biologické čističky, ale jejich dlouhodobé provozní náklady jsou minimální. Mechanicko-biologické čističky vyžadují pravidelnou údržbu a obměnu některých částí, což náklady na jejich provoz zvyšuje. Naopak kořenové čistírny jsou prakticky bezúdržbové. Jak shrnuje Michal Šperling: „Provoz kořenové čistírny je nenáročný – stačí jednou ročně posekat rostliny a vyvézt septik.“

Poslechněte si celý podcast

Pokud vás téma kořenových čistíren zaujalo, doporučujeme poslechnout si celý díl podcastu, kde Michal Šperling podrobně rozebírá nejen principy fungování kořenových čistíren, ale také jejich výhody oproti tradičním čističkám. A nezůstane jenom u kořenovek, věnujeme se tady také zahradním jezírkům a mokřadním střechám, takže o zajímavé záležitosti není v tomto dílu rozhodně nouze!

Ukázka kořenové čističky na pozemku u rodinného domu (Foto se svolením Michala Šperlinga)
Ukázka kořenové čističky na pozemku u rodinného domu (Foto se svolením Michala Šperlinga)
Kořenová čistírna u rodinného domu (Foto se svolením Michala Šperlinga)
Kořenová čistírna u rodinného domu (Foto se svolením Michala Šperlinga)