Prapodivných vinic je na světě spousta stejně jako podivných vinařů, podivínů, exotů, prostě osobností, které se vysoce vymykají průměru. Možná to bude i nadměrnou konzumací vína. Někteří dokonce své víno neprodají, i kdyby je lámali v pověstném středověkém popravčím kole. Jestli však vinařům, gurmánům, ale i jen obyčejným turistům vyrazí nějaké vinice dech, pak jsou to ty na Lanzarote, nejsevernějším ostrově souostroví jménem Kanárské ostrovy, oblíbené turistické destinaci. Zdejší vinice jakoby vypadly z fantaskních představ o budoucnosti lidského osídlení Marsu.
Vulkanický ostrov Lanzarote, měsíční krajina Marsu
Vulkanický ostrov Lanzarote je typický tím, že většinu plochy ostrova pokrývá poušť tvořená lávovými vyvřelinami. A ztuhlé lávy je prý na ostrově tolik, že by si jí každý člověk na Zemi mohl odvézt 50 kg. Právě pro svou barvu bývá tato pustina k povrchu Marsu připodobňována, i když zrovna plochy vinic vypadají na fotografiích jaksi černě. Na Lanzarote rostou přirozeně jen drobné sukulentní rostliny a lišejníky, často endemické. Není zde dostatek vláhy a silný vítr spolu s ochranou ostrova jako vyhlášené přírodní rezervace brání jakýmkoli zemědělským počinům. Fantaskní vinice jsou ale výjimkou potvrzující pravidlo. A jak skvělé to vinice jsou!
Jak se v poušti může dařit vinné révě?
O vinné révě se ví, že si svým kořenovým systémem dovede dosáhnout pro vodu opravdu hodně daleko. Že jinak potřebuje spoustu sluníčka a tepla, ale také chlad, tedy střídání tepla a chladu. Ale vinice a na poušti a ještě k tomu vulkanické? Ba právě, v popelavé půdě se totiž hroznům opravdu daří a relativně vysoké svahy ostrova nabízí pro vinnou révu ideální nadmořskou výšku. Kombinace chladného větru od Atlantiku a teplot z africké pevniny poskytují vinicím na Lanzarote variaci mezi teplem a chladem. A právě to hrozny potřebují. Dny jsou totiž teplé, ba přímo horké, noci však velmi chladné. Rozdíl teplot, známý ve vinařském světě jako denní kolísání teplot, je důležitý pro to, aby hrozny vyvinuly správné množství kyselin (z chladných nocí) a sladkosti (z teplých a slunečných dnů). Prostě a jednoduše je možné z místních hroznů vyrobit i vína suchá, i když se to na první pohled nemusí zdát.
Dokonalá vinařská destinace pro turisty
Pro turisty jde navíc o dokonalou vinařskou dovolenou, která obvykle zahrnuje degustace ve staletých sklepech, procházky po stráních pokrytých právě zralými hrozny a pozorování západu slunce nad malebnými venkovskými údolími. I když vlastně jaksi pustými. Prostě a jednoduše ne všechny vinařské destinace kráčí stejnou cestou. Ostatně vždy záleží na místních podmínkách. Paradoxně jsou místní vína víny španělskými, jelikož Kanárské ostrovy náleží Španělsku. A pokud hledáte scenérii a chutě, které jsou zcela odlišné od jakékoli jiné vinařské oblasti na Zemi, neváhejte. Návštěva vinařské oblasti na Lanzarote určitě stojí za to. Ostrov je rodištěm řady ceněných řemeslných vín.
Vinná réva je na Lanzarote téměř jedinou zelení
Lanzarote se navíc chlubí mimořádnými výhledy, většina plochy ostrova je bez stromů a místní měsíční krajina má různobarevnou půdu, krátery a bizarní skalní útvary. Místní hory se mírně svažují a právě vinná réva je povětšinou jedinou zelení, kterou se zde můžeme kochat.
Vše začalo silnými sopečnými erupcemi, které ostrov prakticky zničily
Zajímavostí je, že ještě v 18. století byl ostrov Lanzarote svěžím místem plným zeleně a s prosperujícím zemědělským průmyslem. Sopečné vrcholy, které se tyčily nad zemědělskými poli, ale ve 30. letech 18. století explodovaly a právě série prudkých erupcí nechala na zemi silné vrstvy popela a sopečných oblázků. Pro zemědělské komunity na Lanzarote to nejprve byla naprostá katastrofa, jenže právě vinaři brzy zjistili, že nová vrstva vulkanické půdy bohaté na živiny je ideální pro pěstování určitých druhů plodin. Houbovitá konzistence půdy umožňuje rychle absorbovat vodu a udržet vlhkost po dlouhou dobu. Popel navíc funguje jako výborný druh izolantu, který udržuje stálou teplotu půdy i za velmi chladných nocí. Prostě a jednoduše se z velké části ostrova Lanzarote stala již krátce po erupcích a jimi způsobené devastaci slavná vinařská oblast.
Problémy místních vinařů daly krajině ráz
Místní vinaři však také musí řešit řadu problémů, ideální vinařský ráj na zemi zde není. Především mladým rostlinám totiž může ostrý a chladný vítr způsobit trvalou újmu. Dokonce je dovede doslova vytrhat ze země. Proto farmáři museli zdokonalit ochranu révy, což udělali tak, že vkládají mladé rostliny do země až poté, co ve vulkanické půdě vyhrabou širokou a mělkou díru, jakýsi důlek. Navíc místo ještě chrání nízkými kamennými hradbami postavenými ve směru převažujících větrů. Vznikají tak typické nízké půlkruhové bariéry (někdy jsou však zídky i dlouhé a rovné). Ale vždy jen takové a tak orientované, aby mladé rostliny měly dostatek sluníčka. Každá vinice na Lanzarote má tisíce takových děr a nízkých stěn. A každá chrání jen jedinou rostlinu. Z jakéhokoli směru, i z ptačí perspektivy, jsou pohledy na tyto vinice dosti bizarní. Nikde jinde na světě něco podobného nespatříte.
La Geria - hlavní vinařská oblast Lanzarote
Hlavní vinařská oblast Lanzarote se jmenuje La Geria. Téměř všechna vinařství, která zde byla na stráních vybudována, stáčí vlastní produkty. Tedy vyrábí vlastní vína. A právě tak vzniká vyhlášená sbírka řemeslných vín, která se podávají a prodávají ve vinárnách provozovaných samotnými vinaři. K prodeji těchto vín mimo ostrov však také dochází, nejčastěji na ně narazíte na ostatních ostrovech souostroví, ale i v kontinentálním Španělsku a případně někdy i ve zbytku Evropy a USA.
Historie vinařské oblasti La Geria sahá až do roku 1775 a najdete zde dnes dokonce i muzeum vína. Tedy místo, kde se dozvíte, jak se z Lanzarote stala doslova hroznová velmoc. Zajímavé též je, že z Kanárských ostrovů bylo Lanzarote nejspíše obydleno jako první. Ostatně tomu odpovídá i zeměpisná poloha. Roku 1100 př. n. l. se zde usídlili Féničané a první zmínky o ostrově přináší ve svém díle Historia naturalis římský válečník a filosof Plinius starší. To však bylo ještě dávno před výbuchem…
Zdroj: treehugger.com, wikipedia.org
Další články o vinné révě a víně najdete ZDE:
- Praskání bobulí a úžeh hroznů, stolní víno, vinná réva v zahradě
- Svatý Martin nepřijel na bílém koni, ovšem s mladým vínem
- Jak si v zahradě vypěstovat víno
- Jak si doma uskladnit víno, abychom mu neuškodili a bylo opravdu lahodné
- Vinařství Gotberg - architektura vína, víno architektury
- Víno v ideálních podmínkách. I takhle můžou vypadat domácí vinotéky
- Co jste nevěděli o burčáku?
- Podzimní prořezávání vína: když dva dělají totéž, nemusí to být stejné