zobrazit 4 fotky Nejvzácnější tekutina se k nám dostává buď z veřejného vodovodu nebo z vlastní studny. Této druhé možnosti využívá celá řada domácností, jelikož má značné výhody. Voda z vlastní studny je vždy čerstvá, bez chloru a nemusí se za ni platit. Domněnka, že si každý může na svém pozemku bez povolení vybudovat studnu a vodu z ní libovolně používat, je však mylná. Bohužel se jen málokdo může pochlubit onou ´křišťálovou studánkou.´ Proto si raději položte otázku, zda jste si jisti, že je vaše voda opravdu nezávadná?
Vybudování studně
Kvalitu a množství vody ve studni lze ovlivnit už před jejím vybudováním, a to správným rozhodnutím o jejím umístění. V kterém místě kopat či vrtat a do jaké hloubky, by měl rozhodnout zkušený odborník. Podceňovat se nesmí ani potencionální zdroje znečištění, např. průsaky z kanalizací, žump nebo zdroje ropných produktů (vraky zemědělských strojů či aut). Některé škodlivé látky však mohou pocházet z geologického podloží (třeba výskyt radioaktivního plynu radonu).
Povrchové a podzemní vody nejsou předmětem vlastnictví a nejsou součástí pozemku, na němž se vyskytují. Studna je stavba a vztahují se na ni příslušná ustanovení stavebního zákona a musí být především povolena stavebním vodoprávním úřadem.
Mezi další důležité faktory ovlivňující kvalitu vody patří stavební materiály, z nichž je studna vybudovaná. Musejí být čisté a odolné proti působení vody a okolní půdy. Prodejce by vám měl při jejich koupi předložit doklad o jejich zdravotní nezávadnosti.
- větší zásah ve studni (např. oprava čerpadla, výměna potrubí a zemní práce obecně), porušení krytu studně
- náhlá změna chuti, barvy nebo zákalu vody, opakující se průjmová onemocnění členů domácnosti
- problémy s kvalitou vody v minulosti
- neobvyklé klimatické jevy (například velké deště či enormní sucho)
Studny kolem sebe nemají žádné úředně stanovené ochranné pásmo, a proto je riziko jejich ohrožení poměrně vysoké. Voda může vypadat i chutnat výborně a přesto může být závadná. Člověk svými smysly přítomnost chemických látek ani mikroorganismů nepozná.
Nejčastěji zjišťovaným nedostatkem ve studničních vodách je jejich mikrobiologická závadnost. Nejčastěji ji způsobují netěsnící septiky, žumpy, nesprávné skladování hnoje nebo volný pohyb zvířat v jejím okolí. Škodlivé bakterie a viry mohou být příčinou mnoha vážných infekčních chorob jakými jsou třeba úplavice nebo virová žloutenka typu A. I zdánlivě neškodné průjmové onemocnění může zejména u malých děti a starých lidí vést k vážným následkům.
Nejčastější příčinou chemické kontaminace vody jsou dusičnany a dusitany. Na celkový obsah těchto látek má vliv zemědělské obdělávání půdy, zejména její hnojení. Tyto látky jsou považované za možné riziko pro vznik některých chronických onemocnění včetně rakoviny.
Vodu však může znečistit celá řada různých člověkem používaných toxických látek v podobě pesticidů, rozpouštědel, saponátů, tekutých paliv a podobně.
I z geologického podloží se do vody mohou dostat nežádoucí látky přírodního původu. Jejich přítomnost zpravidla odhalí zbarvení používané keramiky, vypraného prádla (železo, mangan) nebo usazeniny na stěnách varných nádob (vápník, hořčík). Tyto látky se ovšem nevyskytují ve zdravotně závadném množství.
Důležité je sledovat kvalitu vody průběžně. Nejprve se provádí kontrola smysly – zrakem, čichem i chutí. Zákal vody bývá způsoben například prachem či zvířenými usazeninami, často bývá způsoben i průnikem povrchové vody do studny. Barva je důležitým indikátorem jakosti vody. Voda by měla být čirá a bezbarvá. Chuť a pach pak pomáhají odhalit přítomnost toxických látek.
Zjistíte-li, že voda ve studni nevyhovuje, není to důvod k jednoduché úvaze a rychlému řešení typu nasadíme desinfekci, koupíme si filtr nebo budeme kupovat balenou vodu. Naopak. Situaci je nutné důkladně zvážit, vyhodnotit a až poté přijmout nezbytná opatření tak, aby byl výsledek optimální nejen z hlediska ekonomického a zdravotního, ale i z hlediska možného dopadu na životní prostředí.
Rozbory vody jsou nutností
U používaných domovních studní jsou dostačující orientační rozbory určené pro individuální zdroje vody, které zahrnují 10 – 20 hlavních ukazatelů. Takový rozbor vás bude stát do 1.000 Kč. Velice důležité je odebrat vodu správným způsobem a do správných nádob. Rozbor vody by se měl provádět alespoň jednou ročně, nejlépe na jaře.
Náš život je s vodou neoddělitelně spjat, bez vody nemůže na Zemi existovat žádný život. V horkém létě nesmíme zapomínat na nezbytné doplnění tekutin. Tím nejpřirozenějším nápojem, který splňuje potřeby našeho organismu a nezatěžuje trávení, je čistá voda. Máte-li svůj zdroj pitné vody, pečujte o něj. Pokud ho nemáte a zvažujete jeho vybudování, obraťte se na odborníky, kteří vám ochotně podají vyčerpávající informace a vaše požadavky posléze i zrealizují.