Goji jsou plody rostliny zvané kustovnice čínská (Lycium chinense), která patří mezi lilkovité a pochází z Číny a Japonska. Na první pohled připomínají na rostlině malé chilli papričky, ovšem právě tyto plody nás ochrání například před chřipkou a nachlazením, protože pomohou posílit imunitu lidského organismu.
Plody kustovnice čínské (Lycium chinense) obsahují vitaminy C, B1, B2, B6 a E, mnoho aminokyselin, stopových prvků a též karotenoidy. Lze je jíst čerstvé bez jakékoli úpravy, ale i jako sušené, lze je přidávat k pokrmům, nebo z nich uvařit čaj (louhují se cca 20 minut). V Asii jsou zcela běžným doplňkem stravy, přičemž posilují obranyschopnost lidského organismu, harmonizují činnost jater a ledvin, zlepšují tvorbu krve, snižují krevní tlak, ale i hladinu cholesterolu, účinné jsou však i vůči alergiím a astmatu, posilují lidský zrak a zlepšují stav kůže, pomáhají při opalování, účtují s depresemi a tvrdí se, že též oddalují stárnutí.
První plody oranžově červené barvy se na rostlinách objeví 2 roky po vysazení, jsou dlouhé cca 1 až 2 cm. Běžně tyto plody koupíte sušené, prodávají se hned vedle oříšků a rozinek (sušeného hroznového vína). 100 g stojí zhruba 30 korun. Můžete si je však také sami vypěstovat.
Pokud plody goji jakkoli zpracováváte, pamatujte, že nejsou slučitelné s kovy. Musíte se proto vyhnout jejich přímému kontaktu s kovovými předměty.
První plody oranžově červené barvy se na rostlinách objeví 2 roky po vysazení, jsou dlouhé cca 1 až 2 cm. Běžně tyto plody koupíte sušené, prodávají se hned vedle oříšků a rozinek (sušeného hroznového vína). 100 g stojí zhruba 30 korun. Můžete si je však také sami vypěstovat.
Pokud plody goji jakkoli zpracováváte, pamatujte, že nejsou slučitelné s kovy. Musíte se proto vyhnout jejich přímému kontaktu s kovovými předměty.
Kustovnice čínská dobře roste i v našich podmínkách, přitom je poměrně nenáročná - její pěstování zvládne i naprostý amatér. Vhodné místo k výsadbě rostliny volíme dostatečně prostorné, protože rostlina vyroste na výšku i šířku až do dvou metrů. Ideální k výsadbě je březen a duben, pokud není zahrada ještě zasněžena. Sazenici pořídíte za cca 70 korun.
Kustovnici vysadíme do kvalitní kompostové zeminy. Rostlinu pravidelně zaléváme - minimálně jednou týdně a nejlépe dešťovou vodou, ale klidně i studniční či z vodovodního řádu. Vyloženě nadměrně však rostlinu prolijeme pouze při výsadbě, přemokření nemá ráda.
Na podzim prvního roku a na jaře v dalším roce provedeme řez, kterým rostlinu omlazujeme. Řez poté provádíme pravidelně jednou za rok. Odstraňujeme staré větve, mladé neplodící výhony a ostatní větve, které keř pouze vysilují. Zkracujeme je přímo u kmene. Kustovnice snáší řez výborně a snadno se proto tvaruje.
Kustovnici vysadíme do kvalitní kompostové zeminy. Rostlinu pravidelně zaléváme - minimálně jednou týdně a nejlépe dešťovou vodou, ale klidně i studniční či z vodovodního řádu. Vyloženě nadměrně však rostlinu prolijeme pouze při výsadbě, přemokření nemá ráda.
Na podzim prvního roku a na jaře v dalším roce provedeme řez, kterým rostlinu omlazujeme. Řez poté provádíme pravidelně jednou za rok. Odstraňujeme staré větve, mladé neplodící výhony a ostatní větve, které keř pouze vysilují. Zkracujeme je přímo u kmene. Kustovnice snáší řez výborně a snadno se proto tvaruje.
Kustovnice dokonce nevyžaduje ani náročné zazimování. Stačí u menších rostlin, přihrnout ke kmínku zeminu, u větších, které se plazí po zemi, větve zvedneme, vyvážeme a ke kmínku opět přihrneme zeminu. Jakmile se kustovnice uchytí, již nevyžaduje zvláštní péči
Kustovnice je samosprašný keř, čili vystačíme s jedinou rostlinou. Kustovnice je typická drobnějšími fialovými květy. Její plody jsou velké 1 až 2 cm, oranžově červené, připomínají drobné chilli papričky. Plody sklízíme zralé a sušíme v jedné vrstvě na prodyšném materiálu. A pozor – s rostlinou manipulujeme opatrně, protože má trny.
Jestli kustovnici něco zaručeně zahubí, pak jsou to mšice, obzvláště mladé rostliny mohou uhynout. Proto je v předjaří ošetříme postřikem proti mšicím.
Kustovnice je samosprašný keř, čili vystačíme s jedinou rostlinou. Kustovnice je typická drobnějšími fialovými květy. Její plody jsou velké 1 až 2 cm, oranžově červené, připomínají drobné chilli papričky. Plody sklízíme zralé a sušíme v jedné vrstvě na prodyšném materiálu. A pozor – s rostlinou manipulujeme opatrně, protože má trny.
Jestli kustovnici něco zaručeně zahubí, pak jsou to mšice, obzvláště mladé rostliny mohou uhynout. Proto je v předjaří ošetříme postřikem proti mšicím.
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com