Pitná voda musí být čistá, zdravotně nezávadná (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Dovolená je sice za odměnu, ale návraty z ní bývají jako za trest. V tom shonu nastřádaných povinností, návratu do pracovního tempa, je totiž snadné něco opomenout. Třeba to, že během vaší nepřítomnosti v domácím potrubí nečině ležela a stárla voda. Maličkost to prý není.

Byť by k tomu správně docházet nemělo, ta doba „klidu“, po níž z vodovodních baterií ve vaší domácnosti neodtékala voda, mohla přispět k jistým nepříjemnostem. K tomu, že se do vody mohly ve zvýšené koncentraci vyluhovat chemikálie unikající z vodovodního potrubí, anebo se uvnitř té domácí vodovodní infrastruktury mohly namnožit bakterie.

Pokud tedy po čtrnácti dnech na dovolené zamíříte z letiště rovnou k domácímu kohoutku, abyste si žíznivě naplnili sklenici vodou, neprospějete si.

Pitná voda musí být čistá, zdravotně nezávadná (Zdroj: Shutterstock)
Pitná voda musí být čistá, zdravotně nezávadná (Zdroj: Shutterstock)

Čím déle voda uvnitř potrubí stojí a stárne, tím méně kvalitní je. Ať už se chcete napít anebo si jen vyčistit zuby, měli byste na to myslet. Není to zkrátka ta samá čistá a nezávadná voda, jako když jste na dovolenou odjížděli.

Podle odborníků stačí jen tři dny nečinnosti – to, že nikam pravidelně neodtéká - aby to na kvalitě vody v potrubí bylo neblaze znát.

Proste za odpuštění

Naštěstí není řešení daleko. Abyste snížili pravděpodobnost, že vám taková odstátá voda způsobí zdravotní komplikace, stačí ji trochu oživit. Jak?

To nejsnazší řešení je samozřejmě vodu nechat odtéct.

Z každého vodovodního kohoutku, pokud vám jde o nezávadnost, byste měli nechat vodu téci pět minut. Nejprve odpouštíte vodu studenou, po ní teplou. Tu vodu nemusíte promrhat, můžete ji sesbírat do dřezu a vyzalévat květinám, které si už beztak o trochu závlahy říkají.

Voda nemusí být čistá, i když tak na první pohled vypadá (Zdroj: Shutterstock)
Voda nemusí být čistá, i když tak na první pohled vypadá (Zdroj: Shutterstock)

Než se pustíte do odpouštění, vyplatí se před tím odšroubovat perlátory a všechny ty namontované vnější regulace průtoku, sítka a filtry. Potrubí si bude čistit rychleji, když ta voda poteče rychleji.

Vyčištění těch sítek je rovněž samozřejmost. Může se na nich vysrážet vodní kámen, usazovat se částice z potrubí anebo třeba rez z ohřívače vody. Čistit byste je měli pravidelně, ale zapomíná se na to. Ale po návratu z dovolené je to současně i příhodně načasované. Můžete z toho udělat nový domácí zvyk.

Filtry a sítka potřebují pravidelně měnit, a při takovém čištění je na to ten nejlepší čas. Pokud nejsou filtry pravidelně vyměňovány, mohou se samy stát zdrojem a příčinou zdravotně závadné vody. Nahromaděné minerály na filtrech navíc zpomalují průtok vody z kohoutků.

Pomyslet byste měli i na své spotřebiče, které jsou na vodě závislé. Typicky jde o myčky a jejich nádržky na soli a změkčovače vody. Po vaší delší nepřítomnosti se v takových spotřebičích mohou vysrážet soli a v jejich potrubí nahromadit minerály, což může vést k narušení jejich funkce.

Na vodě může být rovnou vidět, že není v pořádku (Zdroj: Shutterstock)
Na vodě může být rovnou vidět, že není v pořádku (Zdroj: Shutterstock)

Doma i na chatě

Na obzoru jsou nyní letní dovolené, ale to oživování a čištění domácího potrubí byste neměli podceňovat ani v zimě. Tehdy byste ale měli pomyslet spíše na zazimování a izolaci rozvodů „mimo hlavní okruh“. Například v garáži, která by mohla promrznout.

Čištění potrubí vytékajícím proudem vody byste neměli opomenout ani na chatě, chalupě nebo v pokojích pro hosty. Tam, kde se vyskytujete spíše sporadicky a nahodile během dovolených, a kde vodu pravidelně neodpouštíte. Ostatně, i na té dovolené, když jako první hosté zamíříte do bungalovu, budete se s tím potýkat.

Pitnou vodu a její nezávadnost bereme do velké míry jako samozřejmost, přirozenost. Ale platit to vždycky nemusí. Ta, která už v potrubí nějakou dobu čeká a stárne, zdravá být nemusí.

Zdroj: Purdue.edu, Center for Public Safety