Fotovoltaika vám ušetří spoustu peněz (Zdroj: tipasolar.cz) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Fotovoltaika se stává stále více součástí našich životů. Na první pohled se může zdát, že pořízení domácí elektrárny může být těžkým oříškem. Opak je ale pravdou. Nejde totiž vůbec o složitý proces. Jak říká Martin Mráček, expert na fotovoltaiku, je to jen o prvotním rozhodnutí. Na trhu je řada firem, které poskytují fotovoltaické elektrárny na klíč. Kterou z nich si vybrat? Jaké parametry jsou zásadní?

„V době, kdy šly ceny energií skokově nahoru, jsou fotovoltaické elektrárny výbornou investicí. Uživatelé, kteří si solární panely pořídili před deseti lety, je už v současné době mají zaplaceny, což je důkaz toho, že s jejich instalací přichází velká úspora,“ říká na úvod Martin Mráček. „Navíc další signál pro, je fakt, že na jejich pořízení lze čerpat dotace. Aktuálně máme například na trhu program pro seniory, kdy dostanou dotaci na soláry pro ohřev užitkové teplé vody,“ doplňuje fotovoltaický specialista.

Základní kritéria pro výběr fotovoltaiky

„Většina potenciálních majitelů fotovoltaické elektrárny řeší jako první cenu svého nového pomocníka. Uvažovat jen touto logikou není ideální,“ říká Martin Mráček. „Nižší cena totiž znamená pořízení sestavy s nižším výkonem. Tím se dostáváme do problému. Sestava s nižším výkonem nemusí pokrýt obvyklou spotřebu domácnosti,“ upozorňuje specialista. „Už nyní je jisté, že s přibývajícím časem nám budou elektrické spotřebiče v domácnosti přibývat, takže i tento fakt musíme při výběru brát v potaz,“ podotýká.

Hlavním faktorem pro výběr fotovoltaiky je roční spotřeba, kterou domácnost má. (Zdroj: tipasolar.cz)
Hlavním faktorem pro výběr fotovoltaiky je roční spotřeba, kterou domácnost má. (Zdroj: tipasolar.cz)

Výběr fotovoltaického systému závisí na několika faktorech, včetně běžné spotřeby energie, umístění domu, dostupných finančních prostředcích a místních podmínkách. „Hlavním faktorem pro výběr fotovoltaiky je roční spotřeba, kterou domácnost má. Odvíjí se od toho, zda elektřinou topí, ohřívá vodu a podobně. To je za mě hlavní kritérium,“ poznamenává Martin Mráček. Dá se říci, že každá domácnost má svůj vlastní režim. „Je to logické. Pětičlenná rodina má vyšší energetické nároky než tříčlenná. Dalším aspektem jsou spotřebiče. Stačí, když je na zahradě bazén s ohřevem vody a cena energie tak rapidně vyskočí,“ přichází Martin Mráček s konkrétním příkladem. „V tomto případě je výhodné si pořídit výkonnější typ elektrárny a přebytky ukládat do baterie. Navíc si majitel domu může časem pořídit elektromobil, což opět spotřebu elektrické energie jednoznačně ovlivní,“ pokračuje Martin Mráček, který sám solární elektrárnu vlastní.

Pro umístění solárních panelů rozhoduje také poloha, kde se dům nachází

Fotovoltaická elektrárna je závislá na slunečním svitu. V praxi to znamená, že uživatelé z Mikulova vyrobí více energie, než třeba v Lounech. Lokalita tak hraje svou roli. „Tak jednoznačně to nelze říci. Fotovoltaická elektrárna je schopna za ideálních podmínek vyrábět energii celoročně. Pouze se s intenzitou osvitu snižuje její výkon. Máme tady ale baterii, do které můžeme energii uložit a využít v momentech, kdy nám soláry na střeše spí,“ říká Martin Mráček.

Důležitým hlediskem je také orientace střechy. Nejvýhodnější je, když solární panely míří na jih, jihovýchod nebo jihozápad. I s dalšími světovými stranami si umí projektant poradit, ale výkon FVE nebude dosahovat takových výsledků.

Důležitým hlediskem je také orientace střechy. Nejvýhodnější je, když solární panely míří na jih, jihovýchod nebo jihozápad. (Zdroj: tipasolar.cz)
Důležitým hlediskem je také orientace střechy. Nejvýhodnější je, když solární panely míří na jih, jihovýchod nebo jihozápad. (Zdroj: tipasolar.cz)

Fotovoltaika a spotřebiče v domácnosti

Fotovoltaická elektrárna jde ruku v ruce se spotřebiči, které využíváme. Vyšší energetická třída u úsporných spotřebičů pomůže lépe pracovat se spotřebou energie, která nebude tak vysoká, jako u starších spotřebičů s vyšší třídou. Snížení spotřeby mohou přinést také úsporné žárovky nebo využívání funkce odložený start na pračce nebo myčce. Lze tak lépe regulovat spotřebu energií.

 Efektivní využití fotovoltaické elektrárny jde ruku v ruce se spotřebiči, které využíváme. (Zdroj: tipasolar.cz)
Efektivní využití fotovoltaické elektrárny jde ruku v ruce se spotřebiči, které využíváme. (Zdroj: tipasolar.cz)

Ráno a večer, kdy se rodina schází u snídaně nebo u večeře je spotřeba energie nejvyšší. Vaření, osvětlení, ohřev vody i sledování televize má na spotřebu energie zásadní vliv. Naopak přes den, kdy jsou rodiče v práci a děti ve škole, je spotřeba minimální. Využíváním spotřebičů s funkcí odložený start lze lépe regulovat spotřebu v průběhu celého dne. Aby fotovoltaika plnila své poslání, musí se efektivně využívat pro chod domácnosti. Zároveň je důležité, aby všechny přebytky, které solární elektrárna vyrobila a šly by zadarmo do sítě, byly přeprodány přes dodavatele energie.

Je potřeba každou vyrobenou kWh z fotovoltaiky efektivně využít

Fotovoltaika nemá žádná úskalí. „Sledujete aplikaci a hledáte způsob jak každou kWh využijete. Ze začátku se z toho stane závislost,“ s úsměvem dodává člověk, který se věnuje solárním elektrárnám více než patnáct let. „Stačí necelý měsíc a máte celý proces plně pod kontrolou. Navíc je to v zájmu uživatele,“ dodává. Je třeba zdůraznit, že fotovoltaika je plně účinná ve spojení s baterií. Ty od Tipa SOLAR jsou jedny z nejkvalitnějších a mají označení LiFePo4 se zárukou deseti let. „Solární panely vydrží hodně. Kapacita baterie má životnost 15 až 16 let. Samozřejmě, že pokrok nelze zastavit, proto je vhodné vlastní solární elektrárnu po několika letech obnovit,“ přidává další postřeh Martin Mráček.

Fotovoltaika je plně účinná ve spojení s bateriovým uložištěm. (Zdroj: tipasolar.cz)
Fotovoltaika je plně účinná ve spojení s bateriovým uložištěm. (Zdroj: tipasolar.cz)

Elektromobilita je a bude součástí domácností

Nespotřebovanou elektřinu v domácnosti lze snadno využít na dobíjení elektromobilu nebo elektrokola. Výhodné je to zejména v létě, kdy je spotřeba elektrické energie na vytápění téměř nulová. Elektromobily mohou být napájeny přímo z klasické 230 V zásuvky, ale je to zdlouhavé. Wallbox poskytuje řadu chytrých funkcí, které umožní plánovat a kontrolovat nabíjení. Oblíbenost elektrokol, elektrokoloběžek a elektromobilů stoupá.

 Nespotřebovanou elektřinu v domácnosti lze snadno využít na dobíjení elektromobilu nebo elektrokola. (Zdroj: tipasolar.cz)
 Nespotřebovanou elektřinu v domácnosti lze snadno využít na dobíjení elektromobilu nebo elektrokola. (Zdroj: tipasolar.cz)

Dalším aktuálním hitem jsou akumulátoroví pomocníci na zahradu - tedy další spotřebiče, jež je nutné nabíjet elektrickou energií. „Osobně bych si nedokázal život bez solárů představit,“ přiznává Martin Mráček a závěrem dodává: „Instalace bych se rozhodně nebál. Máme odborníky, kteří vám se vším pomůžou, nestaráte se vůbec o nic. K absolutní špičce patří již řadu let profíci z www.tipasolar.cz. Zákazníkům pomohou nejen s výběrem, vyřízením potřebné dokumentace k získání dotace, ale celou fotovoltaickou elektrárnu naprojektují, zrealizují a následně sledují i její efektivitu.“

Chci poptat fotovoltaiku