Až 100 milionů bakterií v jediném jablku. A většinu z nich najdeme uvnitř jablka, proto vlastně ani nezáleží na tom, jak důkladně jablko umyjeme. Život je prostě pestrý, ale bakterie v jablkách lidskému zdraví prospěšné.
Jablka, bakterie a lidské trávení
Jablka a lidské zdraví, to je příběh starý jako samo lidstvo. Tedy ta jeho část, která měla a má možnost jablka konzumovat a tedy ta část, která žije v oblastech, kde rostou a plodí jabloně. V současné době máme k dispozici i důkazy prospěšnosti jablek pro lidské zdraví v podobě vědeckých studií. Nedávné výzkumy však odhalily velmi zajímavý fakt. Totiž, že jablka jsou léčivá i ohromným množstvím bakterií, které obsahují.
Konkrétně rakouští vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci (výsledky výzkumu zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology) srovnávali bakterie v běžných jablkách ze zahrad (tzv. bio) a jablkách v konvenčních obchodech, kde tato jablka vypadala krásně, chutně, prostě vábila zákazníky už jen na pohled.
Zvlášť byl zkoumán obsah bakterií v jednotlivých částech jablek včetně semen a zjistilo se, že nejvíce bakterií je právě v semenech a většina zbytku bakterií pak v dužnině. Navíc se ukázalo, že jablka, která nebyla pěstována za pomoci chemických postřiků, jsou mnohem lepší, byť nevypadají tak dobře a nedosahují až takových rozměrů.
Bylo zjištěno, že čerstvě sklizená organicky řízená jablka mají oproti těm konvenčním podstatně rozmanitější obsah bakterií a také rovnoměrnější, což představuje „výraznější bakteriální komunitu“. A jelikož platí, že většinu hub a bakterií zabíjíme vařením či jinou tepelnou úpravou, je třeba jablka konzumovat syrová. A to právě i kvůli bakteriím, protože čerstvé ovoce a zelenina jsou obzvláště důležitými zdroji střevních mikrobů.
Dříve byly zkoumány především plísně a bakterie zůstávaly na okraji zájmu. Přitom platí, že bakterie stejně jako houby a viry, které získáváme stravou, osidlují přechodně naše střeva. Zajímavým výsledkem výzkumu byl také fakt, že v konvenčním a tzv. bio jablku vědci našli zhruba stejné množství bakterií, ovšem právě v bio jablkách je pestřejší spektrum bakterií. Tato jablka jsou proto zdravější minimálně pro zdraví lidských střev. Navíc mají takzvaná ekologická jablka celkově příznivější účinky na lidské zdraví, ale i životní prostředí. Absence chemických postřiků je prostě zásadní!
Přečtěte si o tom, jak přílišná hygiena v našich domácnostech vadí mikrobiomu a jaké další moderní výdobytky nám doma škodí.
Bakterie jsou jen špičkou ledovce, jak ještě jablka prospívají?
Na prvním místě tedy uveďme, že jablka mají silné prebiotické účinky a podporují růst tělu prospěšných baktérií ve střevě. Dále však v jablkách najdeme vysoký obsah živin (jsou doslova nabitá živinami všeho druhu), pozor si ale musíme dát na cukry, přílišná konzumace jablek není kvůli nim žádoucí.
Ale to platí snad pro vše, nic se nemá přehánět. V rozumném množství přitom jablka dovedou naopak snižovat riziko diabetu, prospívají srdci, pomáhají při hubnutí, zlepšují stav kostí, chrání žaludek před nežádoucími účinky nesteroidních antiflogistik, antioxidanty v jablkách chrání lidský mozek ve starším věku, mohou nás však chránit také před rakovinou a jablka dokonce obsahují látky, které pomáhají s astmatem. Pokud pak chceme maximalizovat příznivý vliv jablek na své zdraví, musíme je jíst nejen syrová, ale i se slupkou (obsahuje polovinu z celkového množství vlákniny a velké množství polyfenolů).
Ve středně velkém jablku najdeme z živin (celkem cca 95 kalorií):
- Sacharidy: 25 g
- Vláknina: 4 g
- Vitamín C: 14 % denní doporučené dávky
- Draslík: 6 % denní doporučené dávky
- Vitamín K: 5 % denní doporučené dávky
- Mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6: méně než 4 % denní doporučené dávky.
- Bohatý zdroj polyfenolů
Jablka a hubnutí
O sacharidy v tomto případě určitě nejde, ovšem o vlákninu a vodu ano. Velké množství vlákniny a vody v každém jablku přispívá ke zmírnění hladu a zvyšuje pocit sytosti. Konzumováním syrových jablek se dokonce cítíme sytější i oproti pití pouhé jablečné šťávy. A pokud si dokonce přidáte jablko k hlavnímu jídlu, sníte méně kalorií. Domněnkou vědců je, že jablka dovedou lépe zasytit pro svůj vysoký obsah vláknin, byť jinak obsahují méně kalorií. Vláknina naplní žaludek větším objemem potravy, což způsobí pocit sytosti. Při hubnutí navíc pomáhají i další látky obsažené v jablkách.
Jablka a lidské srdce
Jablka všeobecně prospívají lidskému srdci a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních (srdečních) onemocnění. Ve vodě rozpustná vláknina totiž pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. V jablkách obsažené polyfenoly mají navíc antioxidační účinky. Ale pozor! Většina vlákniny i polyfenolů se nachází ve slupkách jablek. Neloupat! Mezi polyfenoly se řadí také flavonoidy, které pro změnu snižují kromě prevence srdečních chorob také riziko cévní mozkové příhody dokonce až o 20 %. Snižují totiž krevní tlak, brání oxidaci LDL cholesterolu a fungují jako antioxidanty. Účinek je dokonce stejný jako v případě běžně dostupných léků snižujících cholesterol. Lék a nebo jablko?
Jablka nenahradíte jablečným džusem
Kdo raději pije než jí, měl by nyní zpozornět. Jablečný džus totiž neobsahuje slupky a tedy ani většinu látek v nich obsažených. Navíc se tyto látky vytrácí během výroby džusu. Jablečný džus proto určitě pijte, je na rozdíl například od sladkých limonád zdravý, ale celá jablka včetně slupky prostě nedovede nahradit.