Physalis
Toto je opravdu velice zajímavé ovoce, které si dokonce vypěstujete sami ve své zahradě. Physalis neboli mochyně má plody osvěžující sladkokyselé chuti podobné angreštu. Pozor však, okrasné kultivary pěstujte opravdu jen kvůli aranžování, ke konzumaci plodů si v zahradě vysaďte vytrvalou mochyni peruánskou, což je původní druh. Plody se skrývají uvnitř jakýchsi „lampionků“ a musí být hladké a pevné jako třešně. Používají se do salátů, dezertů, připravují se z nich kompoty, likéry a džemy. Jde též o velice dekorativní ovoce. Mochyni peruánskou poznáte snadno, její lampionky totiž nejsou tolik okrasné, vypadají svou barvou jako uschlé listí. Uvnitř je však učiněná lahůdka. A ještě jedna zajímavost, mnozí řadí mochyni mezi zeleninu, ona se nakonec dá i v kuchyni využít jednou jako ovoce, jednou jako zelenina.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com