Bílá střecha (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Z fyzikálního hlediska neexistuje, vzniká pouze pro lidské oko jako kombinace barev zelené, modré a červené. Německý institut RAL však definuje více jak 80 odstínů této barvy. Řeč je o bílé, barvě neurčité, nejisté, čisté, nevinné, osvobozené. A vědci z Univerzity v Purdue vyvinuli jednu z nejbělejších bílých barev na světě, která odráží 98,1 % slunečního světla a sama o sobě vlastně dovede chladit budovy během horkých slunných dní. Dokonce prý i lépe než klimatizace. Tedy pokud je nanesena zvenčí.

Na bílou barvu reagujeme pozitivně

Bílá barva je vnímána jako neurčitá a nejistá, spojena je však s představami nevinnosti, čistoty, osvobození a absolutní svobody. Nových začátků a ty jsou nejisté vždy. Na bílou barvu reagujeme pozitivně, protože opticky zvětšuje prostory a přináší více světla, přitom je složena ze všech tří přírodních barev, tedy žluté, červené a modré. Alespoň pro lidské oko, které ji vnímá. Z fyzikálního hlediska totiž vlastně neexistuje.

Bílá barva v interiéru (Zdroj: Shutterstock)
Bílá barva v interiéru (Zdroj: Shutterstock)

Vnímání bílého světla

Odlišné je pro změnu vnímání bílého světla. Jako neutrální bílou vnímáme barvu světla o chromatičnosti 3 300 až 6 000 K (obvyklé denní až jasné přírodní světlo, zářivky, blesky fotoaparátů a jiné fotografické efekty). Jako teplou bílou pro změnu vnímáme světelné vyzařování s chromatičností nižší jak 3 300 K (světlo tradiční žárovky a dokonce i světlo svíčky, které má chromatičnost cca jen 1 200 až 1 500 K).

Bílá vyhrává i v interiérech, odražené teplo v nich ale zůstává, klíčem k chlazení budov jsou bílé nátěry zvenčí (Zdroj: Shutterstock)
Bílá vyhrává i v interiérech, odražené teplo v nich ale zůstává, klíčem k chlazení budov jsou bílé nátěry zvenčí (Zdroj: Shutterstock)

Bílá barva odráží světlo, barva se síranem barnatým je unikát

Pokud je pak bílou barvou natřen nějaký povrch všichni dobře víme, že dobře odráží světlo a obzvláště v místnostech je pak světla více. Ne náhodou jsou stropy místností bílé v podstatě téměř výhradně a výjimky vyžadují lepší umělé osvětlení místností. Ovšem natolik bílá barva, která odráží téměř všechno sluneční světlo (98,1 %) je raritou a novinkou zároveň. Tajemství této nově vyvinuté barvy přitom spočívá v jejím složení. Obsahuje totiž síran barnatý, který právě zajišťuje dokonale čistého odstínu bílé barvy s vysokou odrazivostí.

Nátěr střechy bílou barvou (Zdroj: Shutterstock)
Nátěr střechy bílou barvou (Zdroj: Shutterstock)

Neuvěřitelné vlastnosti odrazivého nátěru

Ukázalo se, že aplikace až takto odrazivého nátěru vede k neuvěřitelným výsledkům. Například při nátěru střechy o ploše 90 m2 byl změřen chladicí výkon 10 kW, což je vyšší číslo, než výkon běžné domácí klimatizace. Využití dokonale bílé barvy je tedy nasnadě. Na prvním místě je chlazení budov zvenčí, respektive zabránění jejich přehřívání. Navíc však může takový nátěr bránit například i přehřívání venkovních elektrických systémů.

Opak dokonale černého pigmentu, který má ambice snížit teplotní příjem planety

Prostě a jednoduše byl vyvinut opak dokonale černého pigmentu, který naopak veškeré sluneční světlo pohlcuje. Ultra bílá je pro změnu dokonale odráží. Nový vynález ultra bílé barvy se stal v mnoha ohledech pověstným svatým grálem nejen stavebních inženýrů. Experimenty již probíhaly dlouhé roky a důvodem byla kromě jiného i mantra globálního oteplování. Vědci si od svých experimentů slibovali, že by mohl rapidně klesnout teplotní příjem planety.

Bíle natřená střecha (Zdroj: Shutterstock)
Bíle natřená střecha (Zdroj: Shutterstock)

Začaly probíhat testovací nátěry

Nová ultra bílá barva přitom splňuje podmínky pro komerční využití a cenově je srovnatelná, možná dokonce levnější, než jiné barevné nátěry. Klíčové nyní bude testování při dlouhodobé venkovní aplikaci barvy. Momentálně jsou zahajovány testovací nátěry pro zjištění odolnosti proti povětrnostním vlivům. Barva bude vystavena ultrafialovému světlu, prachu, vodě a dalším vlivům, aby byla ověřena její celková odolnost.

Bílá střecha (Zdroj: Shutterstock)
Bílá střecha (Zdroj: Shutterstock)

Další ultra bílá barva vznikla pro keramiku

A pozor, ani tato barva vlastně není žádnou novinkou, jelikož vývoj ultra bílé barvy již proběhl i v oblasti keramiky. Vyvinut již byl také ultrabílý keramický materiál, který dokonce dosahuje rekordní odrazivosti 99,6%. Vyvinuli jej vědci z Hongkongu (City University of Hong Kong), přičemž se nechali inspirovat bílou barvou chroustů rodu Cyphochilus. Nová keramika byla vyrobena z oxidu hlinitého, díky čemuž jde o mnohem odolnější materiál, než jaký představují ultrabílé nátěry. Ve skutečnosti jde o strukturální barvu, která využívá nanostrukturu.

Na povrchu bílá keramika (Zdroj: Shutterstock)
Na povrchu bílá keramika (Zdroj: Shutterstock)

Vědci provedli experiment, který jim potvrdil, že při použití jejich materiálu na střechu budovy došlo k úspoře více jak 20 procent elektřiny potřebné pro klimatizaci. Prostě se ukazuje, že pasivní chlazení dovede být docela účinné. Je jasné, že bílá barva sice nemusí oslovit každého, stejným způsobem však lze nový keramický materiál vyrobit i v dalších barvách schopných odrážet sluneční záření, i když s menší účinností.

Zdroj: planradar.com, vedazive.cz, osel.cz