Čistý vzduch není v interiérech samozřejmost (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Že mít doma čistý vzduch je prospěšné nejen z hlediska osobní pohody ale i lidského zdraví, se rozumí tak nějak samo sebou. Když ale přijde na to, jak toho čistého ovzduší vlastně dosáhnout, přestává to být triviální. Zvlášť teď, když se počasí láme z léta do podzimu a jen s celodenním větráním oknem to nevyhrajeme.

Na jedné straně stojí zvýšené riziko vzniku astmatu, alergií, srdečních onemocnění či rakoviny. Na druhé pak nejspíš stojíte vy, pevně odhodlaní se těm rizikům plynoucím ze znečištěného a nezdravého ovzduší v domácnostech vyhnout. Není to nic překvapivého. Pokud někde trávíme tolik času jako doma, je docela rozumné přemýšlet nad tím, co za vzduch tam vlastně dýcháme. Těch způsobů, jak přispět ke zlepšení kvality ovzduší v domácnosti, je přitom docela dost.

První rada, kterou si k čistějšímu vzduchu pomůžete, zní trochu jako špatný vtip. Zní: „zbavte se zdrojů znečištění vzduchu“.

Není to banalita, protože je třeba posvítit si hned na několik zdrojů.

Co všechno se nachází ve vašem vzduchu? (Zdroj: Shutterstock)
Co všechno se nachází ve vašem vzduchu? (Zdroj: Shutterstock)

Problém jménem kuřák

Tím asi nejvýznamnějším je tzv. pasivní kouření. V krátkosti: zimu s kuřákem v jedné domácnosti strávit nechcete. Vydechovaný cigaretový kouř je větší zabiják pro ty, co nekouří, než pro ty, co nedají cigaretu nebo dýmku z ruky.

Spaliny unikající z cigaret přitom ulpívají všude. Na nábytku, čalounění, oděvech, kobercích. Ty jej absorbují a dále ho uvolňují. Kuřák se tak bude v domácnosti „pasivně“ připomínat i léta poté, co už (v ní) žít nebude. Řešení? Nějaká toleranční izolace a domácí pravidla o tom, že pod střechou se nekouří? Blížící se zima – a nutnost běhat s každou cigaretou na zápraží ven - je navíc perfektním pomocníkem v motivaci nekouřit.

Zanesená klimatizační jednotka (Zdroj: Shutterstock)
Zanesená klimatizační jednotka (Zdroj: Shutterstock)

Když čistota škodí

Hned druhou ránu v boji za čisté ovzduší si ale zaslouží ty „hospodyňky, které chtějí mít domácnost jako z reklamy“. Tedy voňavou, lesklou a super-hygienicky čistou. Jak to? Poměrně dost těch zázračných čisticích prostředků si se škodlivostí cigaretového kouře v ničem nezadá.

Čističe skla, intenzivní bělidla, čisticí spreje a pěny, čističe odpadů, aromatické olejíčky aromalamp nebo tolik populární osvěžovače vzduchu v sobě nesou tolik umělých chemikálií, že tím zdravé klima rozhodně nevytváří. Co s nimi? Používat je co nejméně, nebo nejlépe vůbec. Izolovat je tak, aby nečpěly do okolí. Dohlédnout na správné podmínky skladování a šoupnout je někam, kde nebudou zlobit.

Vzduchotechnika pomáhá, ale může i škodit (Zdroj: Shutterstock)
Vzduchotechnika pomáhá, ale může i škodit (Zdroj: Shutterstock)

Těkavé a nevyhnutelné

Kuřáka a čistič zápachu je možné odklidit, ale s formaldehydem, potažmo dalšími VOC je to ale o dost těžší. Co jsou VOC? Ne, tentokrát ta zkratka neznamená Vína originální certifikace. Jsou to volatile organic compound, tedy těkavé organické látky. Které se uvolňují… no, to je právě to. Skoro ze všeho. Když je to ze dřeva a pohromadě to nějak drží lepidlo, je v tom zpravidla i nějaká VOC. Takže třeba kompozitní nábytek. Nebo parkety, tapety.

Ale taky čalounění, dřevěné obklady nebo koberce se s VOC dost často pojí. Elektronika a běžné elektrické spotřebiče, kosmetika, desinfekce, rozpouštědla, laky? Ano. Pěnové izolace, nátěrové hmoty, dřevotříska, podlahoviny? Rovněž. Prakticky všechno, co je trochu staršího data a je nějak „ošetřené“ pro domácnost, je zdrojem VOC. Které se z takových prvků, v malých koncentracích - ale zato vytrvale - uvolňují.

S VOC si trochu pomůžete vhodnou volbou nábytku. Stačí ho méně, než více. Ne borovici a smrk, ale jiné dřevo. A radši masiv, než kompozit. Své udělá „nepřeplněný“ charakter místností, kterou nebudete přehřívat slunečními paprsky (to se pak ty těkavé látky uvolňují intenzivněji). Pomůže časté větrání.

Ale tenhle boj, pokud ho nevedete už od samého počátku a nehlídáte funkční složení každého produktu v domácnosti, vás nutí k defenzivě. Nic moc se s tím ale dělat nedá.

Ty emaily... (Zdroj: Shutterstock)
Ty emaily... (Zdroj: Shutterstock)

Pardon za ten radon

Těkavé organické látky si můžete do domů zanášet s nejrůznějšími produkty, takže si za to svým způsobem můžete sami. Ale za radon, přirozeně se vyskytující vzácný plyn, vážně nemůžete. Klima ve vaší domácnosti ale žádný radioaktivní plyn rozhodně nevylepší.

Řešením může být „utěsnění“ základové desky či základů.

Měření odpadního vzduchu (Zdroj: Shutterstock)
Měření odpadního vzduchu (Zdroj: Shutterstock)

Alergeny kam se podíváš

Další krok na cestě ke kvalitnějšímu ovzduší v domácnosti je kontrola dráždivých alergenních zdrojů. Za slůvkem „dráždivých“ prosím nehledejte nic vzrušujícího. Co přesně to obnáší? Prach, plísně, zvířecí srst a roztoče.

Čím dokonaleji se vám tyto klasické alergeny omezit, tím lepší to bude. V praxi to obnáší spoustu fádních úkonů. Pravidelné kartáčování a koupání vašeho domácího čtyřnohého mazlíčka; praní lůžkovin v horké vodě dvakrát měsíčně, aby se odstranili roztoči; výběr hypoalergenních polštářů a nepropustných matrací, aby se roztoči zase nedostali dovnitř.

Alergeny z vnitřního prostředí domácnosti můžete odstranit také vysáváním a utíráním prachu, aby se v místnosti nehromadily zvířecí chlupy, prach a roztoči; mytím plísní z nepropustných povrchů, jako jsou dlaždice a kov; odstraněním nebo výměny koberce (potažmo dřeva nebo sádrokartonu, kde se plíseň vyskytuje).

Alergeny kam se podíváš (Zdroj: Shutterstock)
Alergeny kam se podíváš (Zdroj: Shutterstock)

Čistička vzduchu je pašák

Pořád to bylo o jakési „prevenci“ – o tom, že zdroje znečištění nějak potlačíme a nebudeme si je pouštět dovnitř. Následující jsou už trochu aktivnější formát. Jedním z nich je pořízení čističky vzduchu. Ale nepotřebujete jen tak ledajakou čističku. Ta opravdu funkční musí disponovat vysoce účinný HEPA filtrem. Jen takové totiž odstraňují škodlivé částice ze vzduchu. Je to ale poněkud drahá zábava.

O něco laciněji vyjde úprava systému domácí ventilace.

Čistička vzduchu je pašák (Zdroj: Shutterstock)
Čistička vzduchu je pašák (Zdroj: Shutterstock)

Větrání je pořád základ

Že žádný takový systém nemáte, a jen větráte okny? I to je naprosto v pořádku. Pokud tedy nevětráte v pylové sezóně, anebo naproti komínu, kde soused zatápí starými pneumatikami (to už se dnes nikde jistě neděje). Princip je prostý: čistý vzduch dovnitř, vydýchaný – a znečištěný – ven. Jen umět udělat správný průvan! Pro jistotu se ale koukněte na stránku ČHMI, kde přesně chcete větrat a jestli to za to stojí.

S rotací vzduchu v domácnosti se ale současně objevuje problém s dalším usazováním prachu, s nímž je třeba dále bojovat. A přitom se hodí zkontrolovat u všech spotřebičů a jejich větracích mřížek, jestli právě v nich ta podivuhodná špína nesesedá. Pokud pak fandíte klimatizacím, je třeba pohlídat si čistotu jejich filtrů. To abyste jen netočili další prach a spory.

Větrání je stále základ (Zdroj: Shutterstock)
Větrání je stále základ (Zdroj: Shutterstock)

Příliš vlhký vzduch

Do kvality vzduchu v domácnosti se velmi významně promítá i jeho relativní vlhkost. Problémem přitom není jen vlhkost vysoká – ta podporuje růst plísní – ale i vzduch příliš suchý. Ten je dráždivý. Chce to odhalit ty nežádoucí zdroje vlhkosti, například tam, kde sušíte prádlo nebo vaříte a z hrnců stoupá pára, a zapracovat na nich buď lepším odvětráváním, anebo instalací odvlhčovače.

I vlhkost vzduchu je důležitá (Zdroj: Shutterstock)
I vlhkost vzduchu je důležitá (Zdroj: Shutterstock)

Čím si topíte?

Vaší pozornosti by neměly uniknout ani topné systémy – plynové kotle, bojlery – anebo naopak obstarožní kamna a romantické krby. Na kvalitu ovzduší mohou mít velmi velký vliv.

Zrovna kamna a krby na dřevo mohou do ovzduší v místnosti uvolňovat velké množství škodlivých částic, které mohou zvyšovat riziko vzniku dlouhodobých zdravotních potíží, jako je rakovina plic. Zvážit přechod na elektrické vytápění se vyplatí, byť tedy zrovna cena tohoto zdraví prospěšného kroku je možná ještě víc zraňující, než nedokonale spalující krb.

Pohoda je fajn, ale ještě to chce čistý vzduch (Zdroj: Shutterstock)
Pohoda je fajn, ale ještě to chce čistý vzduch (Zdroj: Shutterstock)

Rostliny, které vzduch čistí i špiní

Poměrně dost zapeklitou záležitostí jsou domácí květiny, pokojovky. O těch se často hovoří jako přírodním zázraku, který klima ve vaší domácnosti zlepšuje. Protože čistí vzduch, pomáhá k usazování prachu, lapání VOC. Háček je ale v tom, že květiny zdaleka nejsou tak zázračné a ke spoustě problémů se znečištěním domácností naopak přispívají.

Zdá se tedy, že dosáhnout nějaké „dokonalé“ čistoty ovzduší v domácnosti v zimě nebude nejspíš nikdy úplně možné. Poznání, že třeba s těkavými organickými látkami toho moc – bez čističky vzduchu – nesvedeme, zkrátka bolí.

Pokojovky - některé vzduch čistí, jiné špiní (Zdroj: Shutterstock)
Pokojovky - některé vzduch čistí, jiné špiní (Zdroj: Shutterstock)

To ale neznamená, že byste se o dosažení té dokonalé mety neměli aspoň trochu snažit. Každá maličkost, kterou zlepšíte, totiž ve výsledku přispěje ke zvýšení kvality ovzduší, a přinese vám benefit lepšího zdraví. A to za to stojí.

Zdroj: TreeHugger.com, Wired.com, NPR.org, lung.org, realsimple.com, healthline.com