Spořit energie se vyplatí (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Stavíte nový dům? Mějte spolu s architekty a stavebními inženýry již od počátku na paměti tuto povinnost: vaše novostavba musí splňovat určité standardy energetické efektivity – a je na ně nutné myslet už při prvotním návrhu domu. I když se to zpočátku může zdát jako zbytečná byrokracie, velmi to oceníte i vy, budoucí majitelé domu. O naší planetě ani nemluvě. 

PENB a novostavba – kdy ho potřebuji?

Velmi pravděpodobně se povinnosti zpracování PENB (= průkaz energetické náročnosti budov) nevyhnete. Bude novostavbu využívat rodina? Jedná se o bytový komplex, veřejnou budovu či podobný objekt? Pokud je odpověď na jednu z těchto otázek kladná, je PENB nezbytný.

Povinnost zpracovat PENB naopak nemáte v případě, že budete využívat stavbu pouze k rodinné rekreaci, anebo je jeho vztažná plocha menší než 50 m?. Nicméně, i tak vám dokáže PENB poskytnout hodnotné informace o tom, jak byste mohli ušetřit náklady na provoz.

Jak vypadá energetický štítek novostavby?

Jako každý průkaz energetické náročnosti budovy, i ten od novostavby ponese po řádných propočtech jednu z hodnot: Od A (mimořádně úsporná) až po G (mimořádně nehospodárná).

Od ledna 2022 se však musíte postarat o to, aby se PENB novostavby pyšnilo nanejvýš energetickou třídou B.

Pro vás to však ponese jednu hlavní výhodu: Měsíční provoz takové nemovitosti vás vyjde výrazně méně.

3 způsoby, jak snížit energetickou náročnost novostavby

  1. Integrujte obnovitelné zdrojů energie. Fotovoltaika, sluneční kolektory, tepelná čerpadla, energeticky účinné osvětlení a další podobné technologie vám pomohou snížit závislost na běžných, neudržitelných zdrojích energie.
  2. Investujte do řádného zateplení. Čím méně tepla z budovy ztratíte, tím méně budete potřebovat energie pro její vytápění.
  3. Využijte přirozené světlo. Při designu budovy umístěte okna strategicky tak, abyste minimalizovali potřebu umělého osvětlení – a tím dále snížili energetickou náročnost.
Spořit energie se vyplatí (Zdroj: Shutterstock)
Spořit energie se vyplatí (Zdroj: Shutterstock)

Náš tip: Jestliže se nacházíte na samém počátku vaší cesty k novostavbě, informujte se o možnostech dotací. Programy jako Nová zelená úsporám vám totiž dokážou zařídit celou řadu příspěvků, které vám se zřizováním energeticky úsporné novostavby finančně výrazně pomohou.

oekoplan Czech Republic s.r.o. Poslat poptávku