Základová deska (Zdroj: Cemex) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Betonový základ pro domov je základní stavební prvek, který zajišťuje stabilitu a pevnost celé konstrukce. Jeho hlavní funkcí je rozložení zatížení budovy na podloží tak, aby nedocházelo k poškození konstrukce v důsledku sesedání nebo nerovnoměrného usazování půdy. V následujícím článku se podrobněji podíváme na klíčové aspekty, které jsou spojené s realizací základu.

Co je základová deska?

Základová deska je monolitická betonová konstrukce, která rozkládá zatížení stavby rovnoměrně do země. Jejím úkolem je distribuovat hmotnost budovy na větší plochu, čímž se snižuje riziko propadání nebo nerovnoměrného usazování konstrukce. Základová deska se používá především tam, kde je podloží nestabilní nebo kde jsou očekávána velká zatížení z budovy. Tento prvek je nezbytný zejména u budov s velkou plochou, jako jsou průmyslové haly, sklady nebo obchodní centra, ale najde své uplatnění i v rodinných domech na problematických pozemcích.

Realizace základové desky

Příprava

Zahájení práce spočívá v přesném vyznačení: pomocí kolíků a šňůr se vymezí obrys plánované konstrukce. Terén se zbaví veškerého plevele a odstraní se vrchní úrodná půda v hloubce 20 až 50 cm. Povrch jámy se následně důkladně vyhladí a utuží. Následuje pokládka geotextilie, která by měla kromě dna jámy pokrývat i její boky s přesahem, přičemž spoje mezi jednotlivými díly se slepují voděodolnou lepicí páskou. Toto opatření zamezí průniku kořenů rostlin do konstrukce a rovněž ochrání pískový základ před vyplavováním.

Vytvoření pískově-štěrkového „polštáře“

Nejprve se nasype 30 centimetrová vrstva čistého písku střední hrubosti, která se dobře utuží a zalije vodou. Poté se přidá vrstva štěrku o velikosti zrn do 40 mm, což zajistí odvodnění nadbytečné vlhkosti, a tato vrstva se maximálně utuží použitím ručního válce. Jako finální krok se na vrch aplikuje betonová vrstva o síle 100 mm z betonu nižší kvality.

3D model základové desky (Zdroj: Cemex)
3D model základové desky (Zdroj: Cemex)

Drenážní a izolační práce

Zavedení drenážního systému se obvykle provádí souběžně s tvorbou pískově-štěrkového „polštáře“, aby se předešlo potížím s odvodněním dešťové a tající vody. Zabezpečení proti vodě a zajištění tepelné izolace jsou klíčové, jelikož základová deska je situována pod povrchem země. Pro vodotěsnost se využívají materiály ve formě válců a nátěrů, pro tepelnou izolaci se obvykle používá pevný polystyren. Tyto izolační desky se pokládají tak, aby se vzájemně překrývaly a minimalizovaly tak možnost vzniku tepelných mostů. Izoluje se i obvod výkopu, přičemž veškeré mezery se vyplní izolační pěnou. Často se na konci práce aplikuje další vrstva geotextilie pro další ochranu.

Sestavení armovací sítě

Cílem tohoto stavebního prvku je posílit základovou strukturu tak, aby lépe odolávala ohybovým a tahovým silám. Je důležité, aby byla konstrukce správně sestavena. Pro zvýšení odolnosti se často využívá již připravená svařovaná mřížka nebo tyče spojené drátem.

Plánujete stavbu vašeho vysněného domova a zjišťujete, kolik betonu potřebujete pro perfektní základovou desku? Neztrácejte čas složitými výpočty na papíře. Představujeme vám náš revoluční Kalkulátor betonu. Zadejte tvar a rozměry plochy, kterou potřebujete vybetonovat a vyberte způsob použití. Cenovou nabídku dostanete (po-pá) do 24h!

Proces betonování

Optimální je využití čerstvého betonového roztoku, jehož objem je předem vypočítán. Klíčové je provést lití betonu rychle, v jedné etapě, nejlépe během jediného dne a v teplém ročním období. V případě, že kontinuální betonování není proveditelné, aplikují se tzv. pracovní styky. K další práci dojde, až když beton dosáhne pevnosti nad 1 MPa. Povrch betonu se zarovnává buď pomocí pumpování nebo s využitím dřevěného mopu. Zhutnění se zajistí speciálním zařízením - vibračním pěchem, který vyžene nadbytečný vzduch a zamezí vzniku dutin ve struktuře.

Betonování (Zdroj: Cemex)
Betonování (Zdroj: Cemex)

Jaký beton vybrat?

Naše doporučení: Samozhutnitelný beton COMPACTION

  • C20/25, XC1, S3, Dmax 22 mm – vhodný materiál pro vlhké prostředí, kde nehrozí opakované promrzání.
  • C25/30, XC2, S3, Dmax 22 mm – vhodné pro prostředí, ve kterém bude docházet k?zmrazovacím cyklům a kde se počítá s?vyšší vlhkostí.
  • C20/25, XC2, F6, Dmax 16 mm - vhodné pro dřevostavby a montované domy, betonová směs s?vysokou tekutostí.
Beton COMPACTION (Zdroj: Cemex)
Beton COMPACTION (Zdroj: Cemex)

Výhody základové desky

Rozložení zatížení

Základová deska umožňuje rovnoměrné rozložení zatížení stavby na větší plochu. To pomáhá předcházet problémům souvisejícím s usazováním, což je zvláště důležité v oblastech s nestabilním nebo měkkým podložím.

Odolnost vůči pronikání vody

Díky plošnému provedení a možnosti aplikace hydroizolačních vrstev zajišťuje základová deska lepší ochranu proti vlhkosti a vodě z podzemí, což je klíčové pro prevenci vlhkostních problémů ve stavbě.

Flexibilita v projektování

Základová deska poskytuje architektům a projektantům větší flexibilitu v návrhu, neboť umožňuje realizaci stavby i na méně tradičních nebo složitějších pozemcích.

Vhodnost pro různé typy půdy

Jelikož dokáže efektivně rozložit zatížení, je základová deska vhodná pro široké spektrum typů půdy, včetně těch, kde by jiné typy základů nebyly praktické nebo bezpečné.

Odolnost proti seizmické aktivitě

V oblastech náchylných k zemětřesením může základová deska zvýšit seizmickou odolnost budovy tím, že poskytne jednotný a pevný základ, který lépe absorbuje a rozkládá seizmické síly.

Rychlost výstavby

Instalace základové desky může být rychlejší než výstavba tradičních základů, jako jsou základové pásy nebo piloty, zejména pokud jsou podmínky na staveništi příznivé a je dostupná potřebná technika.

Energetická efektivnost

Základová deska může přispět k lepší energetické efektivitě budovy díky možnosti integrace izolačních materiálů přímo do konstrukce základu, což pomáhá snižovat tepelné mosty a ztráty tepla.

Spolehněte se na profesionály!

Spolehněte se na profesionály z Cemex. S více než desetiletou praxí na českém trhu Cemex nabízí nejen vysokou kvalitu betonových směsí, ale také komplexní služby zahrnující dopravu a čerpání betonu přímo na místo vaší stavby. Díky modernímu vozovému parku a špičkovým čerpacím technologiím jsme schopni zabezpečit efektivní a přesné dodávky betonu, ať už se jedná o velké komerční projekty nebo menší soukromé stavby. Naše týmy jsou vyškoleny k tomu, aby vyhověly specifickým požadavkům každého projektu, což zaručuje, že beton bude dodán a aplikován s maximální pečlivostí a přesností.

Cemex Czech Republic s.r.o. Poslat poptávku