Větrací jednotky Brink jsou malé a snadno se instalují. Buď do technické místnosti, nebo skříně v hale domu … (Zdroj: ŠTORC TZB) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

V dnešní době je stále důležitější dbát na kvalitu vzduchu, který dýcháme, a na energetickou úsporu našich domovů. Řešením pro nás může být rekuperace, nebo správně řečeno řízené větrání se zpětným ziskem tepla. Jak již název napovídá, jedná se o technologii, která dokáže efektivně splnit požadavky jak na kvalitu bydlení, tak na úspory energie. Pokud se rozhodujete, zda si rekuperaci pořídit, zde jsou důvody, proč by tato investice mohla být pro vás tou pravou volbou.

Nejprve jak řízené větrání s rekuperací funguje

V konstrukcích domu je skrytě instalováno vzduchotechnické potrubí. Jedna jeho část odvádí vzduch z koupelen, toalet, kuchyní a dalších místností s výskytem vyšší vlhkosti a zápachů. Tento znehodnocený, ale teplý vzduch je veden do větrací jednotky Brink vybavené účinným tepelným nebo-li rekuperačním výměníkem. Současně je z venku nasáván čistý venkovní vzduch, který je veden přes prachový filtr. Čerstvý a nyní i filtrovaný venkovní vzduch je na tepelném výměníku ohříván odváděným vzduchem, který předá více jak 90% svého tepla. Čerstvý, čistý a nyní i teplý vzduch je pak veden druhou částí potrubí do pokojů, ložnic a všude tam, kde se trvale zdržují lidé.

V létě může tepelný výměník pracovat obráceně. V případě že doma chladíme, bude zpětně získávat chlad a ochlazovat přiváděný vzduch.

Rekuperace v domě (Zdroj: ŠTORC TZB)
Rekuperace v domě (Zdroj: ŠTORC TZB)

Jaké jsou výhody větrání s rekuperací

Tou nejvyšší výhodu není zpětný zisk tepla a s tím spojená výrazná úspora energie, ale vysoká kvalita vnitřního prostředí domu. Uživatelé kteří tento systém větrání doma mají svorně tvrdí, že největším přínosem je pro ně kvalitní vzduch.

Rekuperační jednotka (Zdroj: ŠTORC TZB)
Rekuperační jednotka (Zdroj: ŠTORC TZB)

Co si můžeme představit pod kvalitou vnitřního prostředí nebo chceme-li horším vzduchem?

Nejznámějším a nejlépe měřitelným parametrem je CO2, který člověk vydechuje a v místnostech kde koncentrace přesahují doporučené hodnoty se cítíme unavení a zhoršuje se spánek. Vyšší koncentrace přináší zdravotní rizika.

Horším jak CO2 jsou takzvané VOC látky. Jedná se o chemické látky, které se nám do vzduchu uvolňují z nábytku, stavebních prvků, ale i čistících prostředků, různých osvěžovačů, smažení apod.

Dalším je zvýšená vlhkost, která vede k poškozování stavebních konstrukcí a k růstu plísní. Spory plísní uvolňované do vzduchu mají opět dopad na naše zdraví.

Výše uvedené látky společně se zápachy, radonem a dalšími tvoří „koktejl“ který dýcháme. To co tedy potřebujeme je čerstvý a čistý venkovní vzduch. Čerstvý vzduch nám nevyrobí žádná pračka vzduchu či osvěžovač, ten můžeme vzít pouze z venku. A právě zde nám větrací jednotky Brink plní nezastupitelnou roli, kdy přivádějí čerstvý, filtrovaný a tepelně upravený vzduch v tom množství které skutečně potřebujeme, do míst kde se nejvíce zdržujeme.

Omezení hluku a prachu zlepšuje kvalitu bydlení

To co je venku neovlivníme, ale můžeme ovlivnit prostředí v našich domech. Při otevření okna nám do místnosti mnohdy proniká nepříjemný hluk, prach a zápach od sousedů či ulice. Není nad to spát v klidu a nebýt rušen okolím. Toto je jedna z největších výhod řízeného větrání s rekuperací, kdy okna mohou zůstat zavřená a správně realizovaná vzduchotechnika přivádí čerstvý vzduch a přitom nepropustí hluk do našich ložnic.

V případě že je v blízkosti našeho domu i nějaký zdroj znečištění či zápachu, dá se větrací jednotka vybavit účinnější filtrací, která je schopna zachytit i ultra jemný prach a omezit zápachy. Například naše speciální filtrační jednotky PURE zachytí až 99% ultra jemného prachu o velikosti 0,3µm a přídavné uhlíkové vložky omezí zápachy. Tyto speciální filtry již pomohly mnoha uživatelům vyřešit zápachy ze sousedství.

Největší přínos větrání s rekuperací:

  • Zajistí čerstvý a zdravý vnitřní vzduch
  • Odvádí škodlivé látky z domu
  • Omezuje pronikání hluku z ulice do domu
  • Omezuje pronikání prachu a zápachů do domu
  • Výrazně snižuje náklady na vytápění a chlazení, šetří energii
  • Zvyšuje bezpečnost v domě, kdy okna mohou zůstat zavřená
  • Zvyšuje hodnotu domu
Potrubí Air Excellent lze snadno ukrýt v konstrukcích domu (Zdroj: ŠTORC TZB)
Potrubí Air Excellent lze snadno ukrýt v konstrukcích domu (Zdroj: ŠTORC TZB)

Úspora energie a nákladů

Větrání s rekuperací výrazně snižuje spotřebu energie na vytápění a chlazení budov. Konstrukce dnešních novostaveb propouští minimální množství energie, ale musíme-li kvůli větrání stále otvírat okna, pak největší ztráta tepla je větráním. U současných novostaveb může úspora přesahovat i 50 %. Technologie zpětného získávání tepla umožňuje využít teplo či chlad, které by jinak bylo ztraceno při větrání okny. Větrací jednotky Brink mají minimální spotřebu energie a jsou velmi energeticky efektivní.

Z čeho se skládá větrací jednotka s rekuperací

Těmi nejdůležitějšími součástmi větrací jednotky jsou dva úsporné ventilátory, které přivádí a odvádí vzduch z domu, pak jsou to prachové filtry a tepelný výměník. Tepelné výměníky jednotek Brink dnes přesahují účinnost zpětného zisku tepla přes 90 % a tyto hodnoty jsou doloženy uznávanými a nezávislými laboratořemi.

Vzduchotechnický rozvod Air Excellent je jako jediný certifikovaný u uznávané zkušebny TUV. Rozvod Air Excellent dosahuje nejvyšší pevnosti a třídy těsnosti. Je testovaný až do 2.000Pa a čistitelný. (Zdroj: ŠTORC TZB)
Vzduchotechnický rozvod Air Excellent je jako jediný certifikovaný u uznávané zkušebny TUV. Rozvod Air Excellent dosahuje nejvyšší pevnosti a třídy těsnosti. Je testovaný až do 2.000Pa a čistitelný. (Zdroj: ŠTORC TZB)

Energetická efektivita větracích jednotek Brink

Jednou z největších výhod větrání s rekuperací je úspora energie. Při běžném větrání okny dochází k velkým tepelným ztrátám, což zvyšuje náklady na vytápění v zimě a chlazení v létě. Rekuperační systémy tyto ztráty minimalizují, protože energie z odváděného vzduchu je využita pro ohřev nebo ochlazení čerstvého vzduchu. Podíváme-li se na větrací jednotku optikou tepelného čerpadla, kdy ventilátory energii spotřebovávají a tepelný výměník tepelnou energii vrací, pak naše nejlepší větrací jednotky Brink Flair přinesou uživatelům až 25x více energie než samy spotřebují. To znamená, že z pohledu úspory energie jsou až 6x více efektivnější než tepelné čerpadlo.

Automatizace a jednoduchá údržba

Větrací jednotky Brink jsou vyráběny přes 40 let a v České republice fungují na řadě staveb již přes 20 let. Moderní rekuperační jednotky Brink jsou vybaveny vysokou úrovní automatizace, což znamená, že se o jejich provoz nemusíte téměř starat. Řízení provozu může být od jednoduchého ručního či časového přepínání, až po plně automatický provoz na základě parametrů prostředí, jako je CO2 a vlhkost. Jedinou starostí je pravidelná výměna filtrů, která zajišťuje jednak čistý vnitřní vzduch, tak i čistou vzduchotechniku.

Dodáváme komplexní systém od venkovních mřížek přes větrací jednotky, potrubní rozvod až po regulaci. (Zdroj: ŠTORC TZB)
Dodáváme komplexní systém od venkovních mřížek přes větrací jednotky, potrubní rozvod až po regulaci. (Zdroj: ŠTORC TZB)

Komplexní úprava vzduchu v domě

Řízené větrání ŠTORC může mít více podob. Může se jednat o jednoduchý systém, který slouží čistě pro zdravé větrání a prostředí domu s výraznou úsporou energie, ale může také plnit další úkoly.

Systém větrání můžeme rozšířit o moduly, které zvyšují filtraci a omezují zápachy, v zimě zvlhčují a ohřívají vzduch a v létě jej naopak ochlazují a odvlhčují. Jedná se ověřený a komplexní systém větrání, který reaguje na potřeby daného zákazníka.

Komplexní, ověřený a certifikovaný systém větrání Brink

Nedodáváme pouze větrací jednotky, ale dodáváme komplexní systém včetně návrhu, montáže a servisu. Velmi důležitou součástí je vzduchotechnický rozvod Air Excellent, který lze snadno integrovat do konstrukcí domu a plní všechny technické a hygienické požadavky. Vzduchotechnický rozvod Air Excellent je jako jediný ověřený a certifikovaný certifikátem TUV. Další důležitou součástí jsou odborné montážní firmy, kdy disponujeme sítí proškolených odborných montážních partnerů, kteří jsou v blízkosti svým zákazníkům. To je důležité pro omezení nákladů na montáž, ale i údržbu a případný servis.

Systém větrání od firmy ŠTORC je navržen tak, aby umožňoval snadné revize a čištění, což zjednodušuje jejich údržbu.

Dodávané difuzory Ventmann jsou nenápadné a splývají s povrchy. (Zdroj: ŠTORC TZB)
Dodávané difuzory Ventmann jsou nenápadné a splývají s povrchy. (Zdroj: ŠTORC TZB)

Závěr

Větrání s rekuperací tepla je moderní a efektivní řešení pro zajištění čerstvého vzduchu a úspory energie ve vašem domově. Kromě výrazné energetické úspory a snížení nákladů na vytápění a chlazení, rekuperační systémy zajišťují zdravější a příjemnější vnitřní prostředí. Navíc, díky automatizaci a jednoduché údržbě, jsou tyto systémy snadno ovladatelné a dlouhodobě spolehlivé.

Pokud tedy hledáte způsob, jak zlepšit kvalitu vzduchu ve svém domově, ušetřit na energetických nákladech a zároveň přispět k ochraně životního prostředí, rekuperace je pro vás tou správnou volbou. Nechte se inspirovat moderní technologií a investujte do zdraví a komfortu vašeho bydlení.