Prostor pro soukromý relax (Zdroj: Pexels)

Domov neslouží jen k praktickým účelům typu uvařit – uklidit – vyspat. Měli bychom se v něm cítit v první řadě dobře, čerpat z něj energii a mít v něm bezpečné komfortní místo. Občas ale máme tendenci na tuhle jeho “relaxační” složku zapomínat. Máme postel, ale co dál? Vytvořte si jednoduché zákoutí, které vám dobije baterky a udělá z vašeho bytu skutečný domov. Relaxační zóny lze vytvořit v podstatě kdekoliv, ať už máte k dispozici pokoj, menší či větší byt nebo dům.

Vymezte si prostory s rozdílnými funkcemi

Jedním z nejdůležitějších pravidel je odlišení místa pro odpočinek od prostoru určeného na práci. Spánek a relax je klíčový pro obnovu naší mentální i fyzické kapacity, a pokud si například v ložnici vytvoříme pracovní kout, může to negativně ovlivnit naše usínání a kvalitu spánku. Měli bychom se obecně vyhýbat práci v místnostech, které jsou určeny k odpočinku. 

No jo, jenže ne vždy nám to prostor naší domácnosti dovolí. Nevadí, oddělte pracovní a odpočinkový kout alespoň opticky. Pomůže vám jednoduchý nábytek

  • paravány 
  • regály, které budou rozdělovat místnost na pracovní a relaxační část
  • dekorační lamelový panel (či dělící stěna)
  • posuvné dveře
  • stěna z rostlin
  • závěsy

TIP: Stejně jako máte relaxační prostor vy, měli by ho mít i vaši chlupatí miláčci. Pelíšky pro kočky nebo pejsky by tak měly být nedílnou součástí vašeho bytu.

Pořiďte si doplňky, u kterých pohodlí vítězí na plné čáře

V jednotlivých zónách by vám mělo být pohodlně. K tomu vám pomohou kvalitní gauče, matrace nebo i místa k sezení. Pohodlí ale nekončí u základního nábytku, klíčové jsou i drobné doplňky, které mohou výrazně zvýšit komfort a přispět k celkovému pocitu relaxace. 

Chill out zónu vám hravě vytvoří třeba Diablo chairs, které jakožto sedací vaky umožní měnit polohy a přizpůsobí se vašemu momentálnímu rozpoložení. Měkké textilie, jako jsou deky, dekorační polštářky nebo koberce, zase dodají interiéru uvolňující a útulnou atmosféru, ve které vás nebude nic rozptylovat.

Zeleň a přírodní prvky

Rostliny mají pozitivní vliv na naši psychiku, zároveň zlepšují kvalitu ovzduší a přináší do interiéru svěžest. Proto by pokojové rostliny v relaxační zóně rozhodně neměly chybět. Vyberte si odolné rostlinky, které máte rádi, a nebojte se je kombinovat s dekoracemi z přírodních materiálů, které vám pomohou navodit pocit klidu a harmonie.

Hudba a aromaterapie

Do každého prostoru můžete dostat kus pohody pomocí správně zvolené hudby i vůně. Relaxační hudba (nebo jakákoliv hudba, která vás uvolní) vám výrazně pomůže v odpočinku. K tomu si přidejte aromalampu či difuzér s esenciálními oleji, které podporují relaxaci. Je to třeba levandule, eukalyptus či meduňka. 

Osvětlení a teplé tóny

Velký vliv na vaši náladu má i osvětlení, ačkoliv tomu nemusíte věnovat plnou pozornost. Pro odpočinek jsou vhodnější teplejší (žluté) tóny svítidel, které vám navodí pocit zapadajícího slunce. Můžete tak v místnostech a částech bytu, ve kterých chcete převážně odpočívat, pořídit žárovky nebo osvětlení v teplých tónech.

K útulnější atmosféře také pomáhá více drobnějších světelných zdrojů než jedno centrální svítidlo. Stolní lampičky, světelné řetězy, svíčky nebo bludičky vás třeba donutí ve všem tom shonu alespoň na chvíli zpomalit.