Jak poznat, že je listový salát hořký a kde se hořkost bere

Jak poznat, že je listový salát hořký a kde se hořkost bere

Hlávkový salát je již téměř přežitkem, stále se pěstuje, ovšem na trh prorazily mnohem křupavější a lahodnější druhy salátů. Však u toho hlávkového je vždy největší rvačka o srdéčko (košťál) a to je malé a každá hlávka má jen jedno. Ovšem třeba takový salát ledový, jako by tvořilo pouze křupavé srdéčko. Problémem je ale u salátů hořká chuť. Kde se bere a jak to poznat?

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum s jedlými květy v zahradě i na balkónech

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum s jedlými květy v zahradě i na balkónech

Jedlé květy má mnoho bylinek, ale i okrasných rostlin a mnohé rostliny jsou jedlé doslova celé. Stejně tak můžeme v zahradě pěstovat spoustu rostlinných druhů s antibiotickými účinky. A jednou z nejvýznamnějších, která vyčnívá nad jinými, je právě lichořeřišnice. Léčivá antibiotická bylinka s vlastnostmi květiny okrasné. A naopak. A dokonce i zelenina.

Aby vám úroda nepřerostla přes hlavu, je třeba mít plán

Aby vám úroda nepřerostla přes hlavu, je třeba mít plán

Vlastní úroda je radost pro každého zahradníka. Je to doklad, že to letos zase znovu dokázal, a z maličkostí: půdy, hrsti semínek, vody, umu, zvládl vlastníma rukama vytvořit něco hmatatelného, užitečného, dobrého. Je to krása. Jenže zatímco většina aspoň trochu šikovných zahradníků neselže v oblasti produkce poživatin, prohrává při jejich skladování. Začít je třeba mnohem dříve: u dobrého plánování.

Padání klíčních rostlin je komplikací doslova na zabití, jak mu zabránit

Padání klíčních rostlin je komplikací doslova na zabití, jak mu zabránit

Byť teploměr tvrdí něco jiného, jaro už je tu. A spolu s ním i předehra zahradnické symfonie: předpěstovávání a klíčení semínek, péče o sazeničky. Pro spoustu lidí ta první a nejzábavnější součást každoroční zelené dřiny. Jenže co to? Euforii může snadno vystřídat skepse a zoufalost. To když se vzcházející rostlinky rozhodnou to před našimi zraky zabalit. Co za tím stojí?

Čekanka čili cikorka, rostlina se staletou tradicí, jejíž pěstování nabylo průmyslových parametrů

Čekanka čili cikorka, rostlina se staletou tradicí, jejíž pěstování nabylo průmyslových parametrů

Možná si ještě někteří z vás pamatují, když naši předkové hovořili o takzvané cikorce a měli tím na mysli kávu. Tedy ne tu pravou, ale místní dostupnou náhražku, na kterou od dříve cenově nedostupné kávy brazilské, arabské a jiné dosáhl každý. A to i za válek a jiných období nouze. Byla to vlastně oproti skutečné kávě taková „nevalná“ břečka, ale voňavá a chutnala. Nakonec mnozí nic jiného ani neznali. „Nemáte někdo chuť na dobrou brazilskou kávu?,“ ptal se zestárlý operní umělec ve filmu Kulový blesk. „A nebo na cikorku?,“ dodáváme my. Ovšem jen o kávovinu v případě čekanky zdaleka nejde! Čekanka je totiž zároveň kořením, léčivou bylinou i zeleninou.

Salát, časné zdraví z jarní zahrady, milovník pařenišť, ale i choulostivý intrikán

Salát, časné zdraví z jarní zahrady, milovník pařenišť, ale i choulostivý intrikán

Salát není vůbec hloupý, byť vypadá jen jako křehké plátky osvěživé zeleně. Reaguje totiž na délku dne i teploty a aby měl výstavní parametry, vyžaduje správnou péči. Odmění se nám však pořádnou porcí chutného zdraví. Když jsme byli malí, babička nám salát ve sladkokyselém nálevu pokapávala smetanou a byla to neuvěřitelná dobrota. K domácí sekané, pečenému masu a dalším pokrmům pak nedocenitelná. Ovšem za horkého dne takový jednoduchý pokrm sám o sobě osvěží, pokud je dobře vychlazený.

K čemu je dobré pařeniště, tak trochu pozapomenutá vychytávka

K čemu je dobré pařeniště, tak trochu pozapomenutá vychytávka

Způsob, jak zajistit ty nejlepší tepelné podmínky pro růst sazeniček, nenáročná metoda pro pozvolnou aklimatizaci z výsevu vzešlých plodin a nakonec trik, jak u některých druhů zeleniny dosáhnout maximálního výnosu. Pařeniště jsou sice trochu primitivní zařízení, ale naprosto efektivní. Máte je na své zahradě také?

Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Nechcete, aby vám po požití česneku zůstal v ústech zápach, odér, kterým můžete obtěžovat své okolí? Elegantní alternativou česneku je v tomto případě česneková tráva. Tato rostlinka se sklízí podobně jako známá pažitka, po česneku však opravdu silně chutná. A pokud si ji vysadíte do květináče a postavíte na slunné místo u okna, můžete lístky otrhávat po celý rok.

Pažitka je bylinkou, vlastně zeleninou, která by neměla chybět v zahradě ani v kuchyni

Pažitka je bylinkou, vlastně zeleninou, která by neměla chybět v zahradě ani v kuchyni

Pažitka, tato vytrvalá, trsnatá, jednoděložná rostlina, je jako pochutina při přípravě mnoha pokrmů prostě nezbytná. Když jedl drvoštěp v pohádce Karla Čapka (O princezně Solimánské) chléb s tvarohem, určitě měl tvaroh posypán na jemno posekanou pažitkou. Jinak by snad ani nemohl pocházet z naší domoviny, natož býti „doktorem“. Pažitka je však vynikající i do šťouchaných brambor, salátů a mnoha dalších pokrmů, třeba sekané. Přitom vytváří krásné porosty svěží zelené barvy a když vykvete, je i pohlednou, ale jemnou květinou okrasnou. Jako potravina, bylina či koření pak například zlepšuje trávení. A chuť má báječnou.

Cibuli a česnek můžete pěstovat doma celoročně, tedy i v zimě, hydroponicky

Cibuli a česnek můžete pěstovat doma celoročně, tedy i v zimě, hydroponicky

Podzimem a poslední sklizní to skončit nemusí. Cibuli a česnek totiž můžeme pěstovat doma celoročně. Cibuloviny jsou totiž ve své prosté podstatě velmi nenáročné rostliny, a k jejich úspěšnému růstu pro váš užitek toho vlastně potřebují jen velmi málo. Což se o zrovna u cibule, kterou v kuchyni používáte velmi často, cení. Jak na to?