Plevele obyčejné i neobyčejné, cestovatelé v čase a prostoru

Plevele obyčejné i neobyčejné, cestovatelé v čase a prostoru

Plevelem bylo původně vlastně všechno rostlinstvo, naši předci sběrači vybírali v přírodě plody, semena, hlízy a cibule stejně jako jiní živočichové. Pak ale lidé dostali nápad sbírané rostliny podporovat, aby jich bylo na jednom místě co nejvíce. Nejprve byla společenstva zřejmě jen zahušťována a později se přišlo na to, že lze konkrétní plodiny pěstovat i v monokulturách. A tím začal boj s rostlinami plevelnými.

Správně skladované palice česneku mohou vydržet až do jara

Správně skladované palice česneku mohou vydržet až do jara

Skladování je u česneku tím nejdůležitějším. Ostatně má tuto vlastnost společnou s další zeleninou a ovocem. Dlouhodobě můžeme skladovat třeba také cibuli, dýně, kořenovou zeleninu, brambory a jablka. Každá plodina vydrží skladovaná za ideálních podmínek různě dlouhou dobu, ovšem právě sklizený česnek může být v dobré kondici ještě v březnu následujícího roku. A více jak půl roku skladování, to je už pořádně dlouhá doba.

Ze zelené lékárny aneb co všechno umí rudé růžové šípky

Ze zelené lékárny aneb co všechno umí rudé růžové šípky

Přemýšlíte nad tím, jak připravit svůj imunitní systém na zátěž sychravého podzimu? Dumáte, o jaké doplňky stravy rozšíříte svůj jídelníček, abyste to ustáli ve zdraví? Není třeba vymýšlet nic nového: o tom, jak blahodárně na posílení odolnost lidského organismus působí šípky, se ví už dobrých 1000 let.

Správnou podzimní výsadbou kořenové zeleniny přeskočíte až k úrodě na jaře

Správnou podzimní výsadbou kořenové zeleniny přeskočíte až k úrodě na jaře

Zatímco v časné jaro bloudí zahradníci mezi rozblácenými záhonky jako ztracené duše, a marně přemýšlí nad tím, jestli už je čas kopnout do země, vy už se můžete těšit na první sklizeň kořenové zeleniny. Jak to? Stačilo k tomu jen teď na podzim vysít ty správné odrůdy, a nechat je pod sněhem „dojít“ do nového roku.

Bez kraloval domácí lékárně, na trůn ho můžete vrátit přes kuchyň

Bez kraloval domácí lékárně, na trůn ho můžete vrátit přes kuchyň

Keř, který dnes považujeme spíše za plevelnou dřevinu, si naši předkové vážili o dost víc. Bez černý měl reputaci až zázračné léčivky, a své uplatnění našel i v kuchyni. Připomenout si jeho mimořádné schopnosti si můžete i vy, a třeba mu tím znovu pomůžete naleznout ztracenou slávu.

Opuncie mexická, nejčastěji pěstovaný kaktus kvůli plodům. Ale pozor, popíchají

Opuncie mexická, nejčastěji pěstovaný kaktus kvůli plodům. Ale pozor, popíchají

Subtropy a tropy mají jednu specialitu, produkční pěstování kaktusů. A právě opuncie jsou nejčastěji pěstovaným kaktusem kvůli chutným plodům. V Maroku jsem je ochutnával poprvé a samozřejmě jsem si při loupání plodů opuncie nevzal rukavice, vlastně jsme s sebou ani žádné neměli. Droboučké trichomy, respektive trny s háčky (takzvané glochidie), se mi zapíchaly do prstů a byl to velice nepříjemný zážitek. Chuť opuncií za to ale stála.

Astry - krásný věnec pocházející z Číny a Mongolska rozzáří zahradu i vázu

Astry - krásný věnec pocházející z Číny a Mongolska rozzáří zahradu i vázu

Moje babička pěstovala spoustu aster, ještě si ten záhon pamatuji. Když astry kvetly, pravidelně je řezala do vázy a na hřbitov, někdy s nimi vyrazila do města na trh, stejně jako to dělala s mahónií na podzim a konvalinkami na jaře, které zaplevelily celou předzahrádku. Jenže pak astry náhle zmizely a na jejich místě se objevily jiřiny a gladioly. Důvod mi byl dlouho neznámý, dnes si ale na tuto otázku již dovedu odpovědět.

Ještě v srpnu můžeme vysít ředkvičky a na podzim sklízet

Ještě v srpnu můžeme vysít ředkvičky a na podzim sklízet

Ředkvičky mají velmi krátké vegetační období, ne delší jak 40 dní, proto během srpna vyseté ředkvičky ještě stihnout do podzimu vyrůst. Srpnovým výsevům nahrává ještě jeden fakt, rána a noci jsou již v srpnu obvykle chladnější a den se znatelně zkracuje. A přestože jsou ředkvičky rostlinami dlouhého dne, nestihnou vyběhnout do květu.

Nejčastější mýty o ovoci a zelenině vznikaly různými způsoby

Nejčastější mýty o ovoci a zelenině vznikaly různými způsoby

Jsou nepochybně chutné a lidskému zdraví prospěšné. Ale ve spojení s mánií zdravé výživy se na ně nalepila i řada nezdravých mýtů, pověr a legend. Špenát není plný železa, mrkev váš zrak lepší neučiní, džus pravidelnou konzumaci ovoce nezastoupí a organická produkce není obsahově hodnotnější.

Zemědělství bez vody. Na jakých principech vlastně funguje dryland farming

Zemědělství bez vody. Na jakých principech vlastně funguje dryland farming

Zemědělství nasucho, bez závlahy či zálivky, nebo také dryland farming. Může se to zdát jako nepochopitelný protimluv, protože voda se jeví být pro pěstování čehokoliv podstatná. Přesto jde o reálnou hospodářskou praxi, která v současné době probíhá po celém světě na 10-15 % obdělávané půdy.

Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

První sklizeň se v prosluněných koutech Čech a Moravy obvykle stihne ještě před začátkem letních prázdnin. Ale co pak s prázdnými záhonky dál? Nemusíte se na ně jen smutně dívat, druhý výsev si uvolněné místo zaslouží. Sezóna prostě nekončí první sklizní, radost z úrody může přetrvat až do podzimu.