Pro řezaný vánoční stromek potřebujeme stojan (Zdroj: Pexels)

Možná si říkáte, že času je ještě dost. Věřte ale, že právě teď můžete ulovit zajímavé vánoční doplňky ve slevě. Pojďme se podívat na zoubek třeba takovým stojanům na stromečky. Ideální čas na obnovu totiž přichází teď. Mít vánoční stromeček kvalitně a pevně ukotvený je základ. Zároveň to ale není úplná samozřejmost. Každý stromek vyžaduje trochu jiný druh ukotvení, jinou péči i úpravu. Správně vybraný stojan znamená nejen stabilnější stromeček bez nežádoucího pádu na zem, ale také delší životnost a déle trvající svěží vzhled jehličí.

Jaký druh vánočního stromečku plánujete mít?

Začneme hned tím nejdůležitějším, a to je výběr stromečku. V podstatě máte dva základní druhy, živé a umělé. 

Živé stromečky jsou oblíbené díky své autentické vůni i vzhledu. K životu ale potřebují vodu, proto je nutné vybírat stojan na stromek, který je vybaven i nádobou na vodu. Zároveň byste měli mít možnost vodu pohodlně dolévat. 

Umělé stromečky bývají často lehčí, proto většinou stačí jednodušší stojan vyrobený z kovu nebo plastu.

Mini stromečky potřebují menší a jednodušší stojany, většinou už bývají součástí stromečků při koupi a slouží jako součást dekorace.

U stromků v květináči stojan nepotřebujete – jako opěrný bod poslouží samotný květináč.

Jaké máme druhy stojanu?

Jednotlivé typy stojanů se liší konstrukcí, materiálem i designem. A samozřejmě také velikostí a způsobem uchycení stromku. 

Kovové stojany jsou pevné a odolné. Jelikož mívají robustní konstrukci, hodí se pro těžší a větší vánoční stromečky. Bývají často vybaveny šrouby, které se utahují kolem kmene stromku a které zajišťují jeho stabilitu. U kovových stojanů se jen ujistěte, že mají i nádobu na vodu, pokud tedy máte v plánu pořídit si stromek živý. 

Plastové stojany jsou oproti kovovým výrazně lehčí, cenově dostupnější a snadno se montují. Obvykle jsou vhodné pro menší nebo středně velké stromky, zkrátka žádné obry. I tady si pohlídejte, zda je nádoba na vodu k dispozici. 

Dřevěné stojany na stromky vám nabídnou rustikální a přírodní vzhled, často se používají pro menší stromky, kde jsou samotné stojany už součástí designu. Opět jsou vhodnější pro menší stromky, protože mají menší stabilitu. Čistě dřevěné stojany také budou postrádat nádobu na vodu – ta nejspíš bude buď doplněna z jiného materiálu, nebo může chybět úplně.

Jak upravit konec kmenu pro stojan

Pokud máte živý stromek, může se stát, že vám kmen nebude přesně pasovat do stojanu. U většiny prodejních míst nabízí také ohoblování kmenu, nicméně pokud vám přesto do stojanu nepasuje, máte několik dalších možností:

  • Použijte ostrou sekeru nebo pilu, abyste mohli ořezat kmen tak, aby měl hladký a rovný konec. Dbejte na to, aby průměr kmene odpovídal otvoru ve stojanu. 
  • Odstraňte kůru pouze z části kmene, která bude ponořená. To zajistí lepší absorpci vody do stromu, ale i ochranu zbývající části kmenu.
  • Dejte si pozor na elektrické pily – elektrické nástroje obecně mohou způsobit poškození kůry nebo nerovnoměrné nařezání, což může vést ke zhoršené stabilitě stromku.

Jak prodloužit životnost vašeho stromečku

Pokud se rozhodnete pro živý stromeček, je důležité o něj během svátků pečovat a nenechat ho uschnout dřív než na Tři krále! 

  • Zalévejte jej pravidelně. Stromek potřebuje velké množství vody zejména v prvních dnech. Nádoba na vodu by tak měla být vždy plná. 
  • Vyhněte se umístění stromku bezprostředně poblíž radiátorů, krbu nebo kamen. Přílišné teplo může způsobit rychlejší vysychání jehličí.
  • Vyvarujte se chemikáliím v závlaze, stromek by měl být zalitý výhradně čistou vodou. 
  • Pravidelně kontrolujte, zda stromek zůstává fit. Pokud jehličí začne rychleji opadávat, zkontrolujte hladinu vody i okolní vlhkost.