Zrádným burčákem se čistíme, ovšem až na svatého Martina vítáme nové, mladé víno – výsledek letošní úrody. Svatomartinské víno je skutečně mladé, čili má nižší obsah alkoholu a ovocné aroma. Rok od roku se též toto víno liší – letos od něj prý můžeme podle vinařů očekávat výbornou kvalitu. A proč 11.11. a nejdříve v 11:00? Tak prostě přikazuje svatomartinská tradice.
I přes úzkostlivá očekávání jsou letos vinaři svatomartinským – mladým vínem – mile překvapeni, hovoří o čisté a rozvinuté ovocné vůni, velice dobrém těle a pitelnosti. Ovšem musíme se připravit na vyšší obsah kyselinky, což ale znamená pro odborníky pikantnější chuť a vyšší šťavnatost. Úroda je však letos nižší cca o 30% pod průměrnými výnosy vinic. Způsobily to především vydatné deště na konci prázdnin. Při dozrávání vinné révy přitom nejsou dobrým znamením vytrvalé deště a zatažená obloha. Hrozny jsou pak méně cukernaté a jsou náchylnější k chorobám. Vinaři proto museli letos sklízet v průměru o cca 14 dní dříve, ale přesto tvrdí, že jsou kvalitou vína mile překvapeni. Známku 'Svatomartinského vína' letos získalo 342 vín od 107 firem. Z toho je 89 vín odrůdy Müller Thurgau, 59 vín Modrý Portugal a též 59 vín růžových Svatovavřineckých, což jsou tradičně nejoblíbenější svatomartinské odrůdy.
Vinaři dále říkají, že lze letos očekávat nejčastěji svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Jejich vůně a chuť budou typické výrazně ovocným aroma. U bílých vín budou připomínat tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní, zralých jahod a tóny smetanovo-jogurtové, u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu.
Vinaři dále říkají, že lze letos očekávat nejčastěji svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Jejich vůně a chuť budou typické výrazně ovocným aroma. U bílých vín budou připomínat tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní, zralých jahod a tóny smetanovo-jogurtové, u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu.
Z jakých odrůd se vyrábí svatomartinské víno?
Přesně od 11:00 se každý rok 11.11. může každoroční mladé víno začít prodávat jako svatomartinské. Ovšem pouze ta vína, která získala certifikát Vinařského fondu. Pro mladá vína je tento certifikát poskytován vinařům registrovaným v ČR. Podmínkou je, aby jejich vzorky prošly odborným hodnocením. Tato vína se pak objeví v obchodech s logem v podobě svatého Martina na koni, letos s nápisem Svatomartinské 2014 na etiketě. Svatomartinská vína přejímají díky svému mládí charakteristické vlastnosti hroznů vinné révy. Typická je pro tato vína svěžest. Samozřejmě lze svatomartinská vína vyrábět jenom z nejranějších odrůd, pokud je víno sklízeno později než v září, nemůže být na začátku listopadu připraveno k pití. K nejranějším odrůdám patří Müller-Thurgau, rané Veltlínské červené, bílý Moravský muškát, Modrý Portugal a červené a růžové Svatovavřinecké.
Müller-Thurgau je vůbec nejčastější odrůdou svatomartinských vín a zároveň jde o jednu z nejzastoupenějších odrůd v našich vinicích, resp. vinohradech. Mnohde jsou hrozny této odrůdy sklízeny již první týden měsíce září. Tato odrůda je značně aromatická a svěží, až citrusové vůně. A při výběru svatomartinských vín lidé upřednostňují právě lehkost a svěžest.
Čili hned pod odrůdě Müller-Thurgau se pyšní druhým místem odrůdy růžových vín. Růžová vína se vyrábí stejnou technologií jako vína bílá, ovšem z červených hroznů. Červená vína se od růžových liší tím, že hrozny červeného vína kvasí společně se slupkami. Pokud chceme víno růžové, je třeba hrozny lisovat, aby kvas neobsahoval slupky. Barva růžového vína je zásadně závislá na tom, jak dlouho bylo budoucí víno kontaktováno s barvivy obsaženými ve slupkách.
Čili hned pod odrůdě Müller-Thurgau se pyšní druhým místem odrůdy růžových vín. Růžová vína se vyrábí stejnou technologií jako vína bílá, ovšem z červených hroznů. Červená vína se od růžových liší tím, že hrozny červeného vína kvasí společně se slupkami. Pokud chceme víno růžové, je třeba hrozny lisovat, aby kvas neobsahoval slupky. Barva růžového vína je zásadně závislá na tom, jak dlouho bylo budoucí víno kontaktováno s barvivy obsaženými ve slupkách.