Rozkrojená jablka odrůdy Baya Marisa (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Červená jablíčka jsou dost běžná, vlastně nejběžnější. Ale aby jablka měla červenou i dužninu? Představujeme 2 odrůdy, které nám takový zážitek umožní. Jedna byla vyšlechtěna ve Švýcarsku a jmenuje se Redlove Era, druhá v Německu a nese jméno Baya Marisa. V obou případech jde o chutné zimní odrůdy jablek, které nikdy neztrácejí barvu dužniny.

Jablka odrůdy Redlove Era

Jablka této odrůdy dokonce kombinují červenou a bílou barvu dužniny, respektive červenou dužninou prostupuje bílá. Švýcarská odrůda Redlove Era roste slaběji a méně plodí, svým vzhledem však zaujme již na jaře, když vykvete tmavě růžovými až červenými květy, které navíc krásně voní. Listy mají v době kvetení barvu temně zelenou, zpočátku načervenalou.

Kvetoucí jabloň odrůdy Redlove Era (Zdroj: Shutterstock)
Kvetoucí jabloň odrůdy Redlove Era (Zdroj: Shutterstock)

Jablka má odrůda Redlove Era středně velká, celočervená jablka s nafialovělým nádechem. Úrodu přináší odrůda pravidelnou, pokud v daném roce plodí příliš, vyplatí se na probírka násady těsně po fyziologickém propadu na začátku června. Probírka pomůže i dosažení větší velikosti jablek a pravidelnosti sklizní.

Jablka odrůdy Redlove Era (Zdroj: Shutterstock)
Jablka odrůdy Redlove Era (Zdroj: Shutterstock)

Sklízet můžeme jablíčka s červeno-bílou dužninou zhruba od poloviny do konce září, nejlepší je postupná sklizeň, jak nám jablíčka dozrávají. Skladujeme nejlépe v chladném sklepě, kde nám tato zimní jablka vydrží až 3 měsíce. Chuť mají jablíčka výrazně svěží a sladkokyselou, ne zcela dozrálá jablíčka mají chuť kyselejší až trpkou, určitě se vyplatí se sklizní počkat.

Jablka odrůdy Redlove Era (Zdroj: Shutterstock)
Jablka odrůdy Redlove Era (Zdroj: Shutterstock)

Zajímavé také je, že červeno-bílá dužnina po rozkrojení neoxiduje, zachovává si svou původní barvu. A stejně se dužnina chová v kompotech i sušená, v želé, případně šťávě. Jablka s červenou dužninou si totiž zachovávají barvu dužniny všechna. Takzvaně neokorávají po rozříznutí. A to je rozhodně skvělá vlastnost.

Jablka odrůdy Baya Marisa

Baya Marisa je raně zimní německá odrůda nové generace, kterou vyšlechtil Michal Neumüller v Bavorském ovocnářském centru. Tyto jabloně kvetou koncem dubna vínově červenými poupaty a následně sytě růžovými květy. Odrůda je odolná vůči houbovým chorobám, má brzký nástup plodnosti a očekávat můžeme pravidelné výnosy.

Květy odrůdy Baya Marisa (Zdroj: Shutterstock)
Květy odrůdy Baya Marisa (Zdroj: Shutterstock)

Jablka jsou středně velká a s tmavočervenou slupkou, dužninu mají červenou. Sklízíme zhruba od půlky do konce září, v chladném sklepě nám vydrží přibližně do Vánoc. Když jablko rozkrojíme, červeně zbarvená dužnina postupuje s menší intenzitou až k jádřinci. A svou barvu si dužnina opět zachovává i po zpracování. Chuť jablek je příjemně navinulá až nakyslá, mírně aromatická.

Zdroj: izahradkar.cz, jukka.cz, moravske-sady.cz, zahradkari.cz

Jablko odrůdy Baya Marisa (Zdroj: Shutterstock)
Jablko odrůdy Baya Marisa (Zdroj: Shutterstock)
Jablka odrůdy Baya Marisa (Zdroj: Shutterstock)
Jablka odrůdy Baya Marisa (Zdroj: Shutterstock)