Aplikace postřiku na zemědělskou plodinu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Vitamíny, minerály nebo jiné užitečné živiny ovoci a zelenině rozhodně upřít nemůžeme. Ale kromě těch navýsost užitečných a chutných benefitů v sobě často nesou i něco navíc. Pozůstatky chemikálií z časů, kdy ještě rostly v sadu, na farmě, nebo plantáži.

Které druhy ovoce a zeleniny patří k těm nejsilněji kontaminovaným? Tím se už hezkou řádku sezón zabývá tzv. EWG, neboli Environmental Working Group. Americká neziskovka, která s oblibou šťourá do přesného složení výpěstků. Hájí tím kvalitní bio-produkci potravin a občas poukáže na populární druhy, které jsou zdánlivě zdravé – ale ve skutečnosti plné pesticidů.

To, že následující dva žebříčky pochází z analýz EWG, může současně posloužit jako uklidnění i jako varování. Proč uklidnění? Spojené státy americké jedou v trochu jiných standardech zdravotní nezávadnosti a reziduí pesticidů, než země Evropské unie. Naše normy jsou přísnější. Až tak, že je EWG často dává Američanům za vzor. A proč varování?

Zrající jablko (Zdroj: Shutterstock)
Zrající jablko (Zdroj: Shutterstock)

I když jsou evropské standardy nezávadnosti přísnější, výsledky ze Států adresně poukazují na druhy ovoce a zeleniny, kde je ten problém s kontaminací chemikáliemi symptomatický. Děláme to sice jinak, ale problémy – byť třeba menší - jsou většinou v přesně těch samých druzích podobné.

Takže? Kdybychom to měli vzít jako z rychlíku, podle výsledků analýz EWG pro rok 2024 bylo 90 procent testovaných druhů ovoce a zeleniny „pozitivní“ na nález reziduí dvou a více pesticidů. Což vzhledem k tomu, že bylo testováno celkem 47 510 vzorků, zrovna nepotěší.

Samozřejmě, že bychom chtěli ovoce a zeleninu úplně bez pesticidů.

Navíc když se řekne dvou a více, nezní to zase tak drasticky – než jaká je skutečnost. To dva a více obvykle znamenalo třináct až třiadvacet různých pesticidů. Dohromady přitom bylo zaznamenáno 209 různých pesticidů. V extrémech se pak v některých druzích počítalo i s padesátkou různých reziduí.

Odebírání vzorku z jablka (Zdroj: Shutterstock)
Odebírání vzorku z jablka (Zdroj: Shutterstock)

Tucet špinavců roku 2024

V pomyslném Tuctu špinavců figurovaly na dvanáctém místě zelené fazolové lusky. Tristní je zvláště to, že v nich při kontrole v roce 2024 byly nalezeny rezidua pesticidů, zakázaných Agenturou pro životní prostředí už před deseti lety. A to ukazuje na nějakou pořádnou neplechu.

Jedenáctou příčku obsadily borůvky. Ty se v seznamech poživatin poznamenaných pesticidy objevují pravidelně. Jen pro představu, 90 procent běžně prodávaných borůvek neslo stopy dvou a více pesticidů - před deseti lety to platilo jen pro sedmdesát procent borůvek. A borůvky mají blízko k rekordům. V jednom vzorku se podařilo nalézt 17 různých reziduí pesticidů.

Sklizené dobroty (Zdroj: Shutterstock)
Sklizené dobroty (Zdroj: Shutterstock)

Desáté byly třešně, na devátém pak papriky všech druhů. Ty chilli-pálivé i obyčejné. Na osmém místě nepříjemně překvapily jablka. Ano, přesně ta, která mají zahánět nemoci, a doporučuje se sníst jedno denně. Nepříjemnost toho překvapení v analýzách EWG vycházela z toho, že jablka byla kontaminována pesticidy, které se aplikují až po sklizni. A často pak (v 36 procentech případů) tato obohacená produkce přechází i do jablečných šťáv, moštů a ciderů.

Sedmé místo si (nepřekvapivě) zabraly nektarinky.

O další nemilé překvapení se postaraly hrušky na šesté příčce. Proč? S hruškami ještě před nedávnem problémy nebyly. Ještě v roce 2010 zaznamenala pesticidy v hruškách jen ve tří procentech případů. Letos nesla rezidua pesticidů 95 procent hrušek. A jejich rozmanitost byla omračující – v jednom rekordním vzorku bylo zaznamenáno 64 různých pesticidů. To skutečně není zdravá pochoutka, ale spíš koktejl umíchaný z postřiků.

Na pátém místě stojí (tradičně) broskve, po nich na čtvrtém hroznové víno. Pořádnou ranou pro představy o zdravé výživě jsou na třetím místě seřazené „super-zelené“ listové pochutiny. Zejména kapusta. Více než polovina vzorků byla podle analýz kontaminována pesticidem, který může způsobovat rakovinu.

Na druhém místě tohoto Tuctu špinavců stál špenát. Právě u něj „nadávali“ lidé stojící za projektem EWG. Protože to co si mohou ve Státech dovolit zemědělci ke špenátu, by jim v Evropské unii neprošlo. A první příčka? Na té se usadily jahody.

Což je děsivé, protože si na nich s velkou oblibou pochutná každý. Zrovna ve Státech se sní v přepočtu kolem čtyř kilogramů jahod na osobu – a to je pořádná hromada. Bohužel, jahody, které jsou k dostání v obchodech, v sobě nesou rezidua desítky pesticidů. A to včetně chemikálií, které jsou spojovány s rakovinou a poškozením reprodukce, které jsou už v Evropě naštěstí zakázány. Kupované jahody jsou zkrátka velmi kontroverzní pokušení, kterému se vyplatí odolat.

Sklizené borůvky (Zdroj: Shutterstock)
Sklizené borůvky (Zdroj: Shutterstock)

Neposkvrněné a zdravé

Analýzy EWG naštěstí nepřináší jen depresivní zprávy o tom, jak se zelenina a ovoce mění ze zdravých a prospěšných dobrot na chemickou nepřístojnost.

Udává i přehled toho, které druhy se drží od pesticidů dál, a svou „čistotu“ si zatím úspěšně uchovávají. Které to jsou?

Ta Patnáctka neposkvrněných, když to vezmeme směrem k těm nejlepším, započíná u mrkve, batátů, manga a žampionů, jde dál k vodním melounům. Přes zelí, kiwi, ananasovým melounům, chřestu a hrášku (hodnotil se pouze hrášek zmražený). Pokračovalo to papájou, cibulí, ananasem, sladkými kukuřičkami a končilo to – jako nejlepší – s avokádem.

Opravdu budete jíst zdravé ovoce a zeleninu? (Zdroj: Shutterstock)
Opravdu budete jíst zdravé ovoce a zeleninu? (Zdroj: Shutterstock)

Což je taky docela velké překvapení. Avokádo se totiž v posledních letech nehezky propsalo do povědomí jako ovoce, které přírodu zrovna nešetří. A je potěšující, že letos v analýzách EWG nesvítilo mezi hříšníky.

Jak už tu padlo, normy EU jsou přísnější a k reziduím pesticidů o dost méně tolerantní. Ale to neznamená, že byste u letošního Tuctu špinavců nemohli narazit na problém. Je lepší si umět vypěstovat to, co u nás roste, protože pak aspoň víte, co jíte.

Zdroj: EWG.org, food-safety.com, CNN.com