Česká kuchyně to s česnekem sice nepřehání, ale úplně se bez něj neobejde. Místo kvantity sázíme na kvalitu, a to si žádá čerstvé zboží. Když se trochu inspirujete, vydržíte s dobře naskladněnou zásobou až do další sklizně. Jak to tedy udělat, aby česnek vydržel co nejdéle v plné síle? A třeba i jako účinný prostředek proti pověstným upírům z říše fantazie?
Šest měsíců je totiž reálná doba, po jakou je možné česnek uchovat. Se štěstím a několika dalšími úpravami klidně celý rok. Česnek je z hlediska skladování nebývale vděčnou a nenáročnou surovinou. Když mu dopřejete místo a trochu vzduchu, nic jiného si už vlastně nežádá.
První a vůbec nejdůležitější radou pro skladování česneku je uchovávat ho, pokud možno co nejdéle, vcelku. Každý ten stroužek je od přírody hezky zabalený, a celá jeho palička má ještě další obalovou vrstvu. Takže je velmi dobře chráněná před nežádoucími vlivy okolního prostředí.
Pokud tedy nepodlehnete pokušení začít jednotlivé stroužky rozbalovat. Pak už zub času začíná hlodat do česneku místo vás. Je to trochu i věc plánování v kuchyni: nenačínat paličku česneku, pokud ji nechcete v dohledné době celou spotřebovat.
Pokud ho chcete mít pořád v kuchyni při ruce, mějte ho klasicky vyvázaný v copu/snopu, zavěšený někde ve výškách. Tam se mu líbí nejvíce. Proudí kolem něj vzduch, který mu pomáhá s regulací vlhkosti. Vlhkost, ale taky přílišné prosychání, jsou dva největší nepřátelé dlouhodobého skladování česneku.
Je třeba si ovšem pohlídat, abyste svazek česneku nezavěsili třeba nad sporák anebo tam, kde proudí pára z hrnců. Zrovna tak nedobré by bylo, kdyby visel někde u studeného okna, na parapetu. I kvůli slunci.
Jestli domácnost nevedete v rustikálním duchu, upíry na návštěvu nečekáte a netoužíte po tom, aby vám někde z trámů visel svazek česneku, uložte jej do nějaké nádoby. S tím, z jakého materiálu ta nádoba má být, si příliš nelámejte hlavu.
Jen nikam nezavírat!
Existují speciální keramické nádoby a misky z pálené hlíny, česnekáčky. Ale svou práci zrovna tak zastane prodyšný plátěný nebo papírový sáček, síťka nebo obyčejná dřevěná miska. Žádná velká věda. Důležité ovšem je, aby ta nádoba byla otevřená, prodyšná. Cirkulace vzduchu je skutečně zapotřebí.
Klidně může odpočívat zastrčený někde na polici, v košíku vystlaném papírem a překrytý lehkým ubrouskem. Jen prosím nikam „nezavírat“. Optimální podmínky pro skladování česneku jsou chlad a sucho. Chlad, nikoliv zima. A taky žádný přístup slunečních paprsků. Přeci jen je to cibulka, která má vůli začít klíčit.
To chladno a nikoliv zima taky vysvětluje, proč lednička nebo tmavý nevytápěný sklep nejsou tou nejlepší volbou. Sklepy bývají vlhké, a česnek v nich skladovaný rychle vyměkne a začne vysychat. Navíc má taky schopnost přimět k předčasnému klíčení brambory, které byste s česnekem určitě neměli skladovat dohromady.
Chladničky při skladování česneku trápí ten samý neduh, a navíc v nich bývá až moc zima. Stroužky si v té zimě uměle projdou svým vlastním podzimem, a pak začnou klíčit. Klíčení neovlivní stravitelnost česneku, ale promítne se to jeho chuti. Trochu zhořkne, a výrazně ztratí na síle.
Klíčení rovněž naruší ten přírodní obal, a proces k procesu vysychání či zavlhnutí se brzy přidají plísně. Protože jsou stroužky nabalené pohromadě, spory plísní si předávají rychle a obvykle musíte vyhodit celou paličku, i když se ostatní stroužky zdají nezasažené.
Kvalitu česneku poznáte už na pohled podle barvy oloupaného stroužku. Čerstvý je čistě bílý, starší už trochu žloutnou. A měknou. Stroužky, které samovolně vypadly z obalu a scvrkávají se, se už ke konzumaci nehodí. Zbavte se jich.
Česnek (téměř) na věčnost
Takže jak si stojí celé paličky česneku ve skladování, pokud dodržíme tu správnou kombinaci chladu, sucha a čerstvého povětří? Bez jakékoliv jiné námahy ustojí čtyři až šest měsíců. Větší v tomhle případě neznamená lepší, menší kousky se skladují lépe a vydrží déle. Jakmile paličku česneku „narušíte“ vyjmutím jednoho stroužku, do deseti dnů je po celé paličce. Začne se kazit nebo klíčit.
Dá se česnek v domácí kuchyni skladovat ještě nějak jinak, a potažmo dlouhodoběji? Zajisté!
Pokud máte už oloupané stroužky česneku, nic nepokazíte, dáte-li je do ledničky. Ale počítejte s tím, že dlouho nevydrží. Je dobré je zabalit do papírového ubrousku (kvůli potlačení vlhkosti) a vložit je do sáčku. Jen aby od nich nenačichl obsah celé lednice.
Pokud jde o životnost, je v řádu jednotlivých dnů. To ostatně platí o česneku nasekaném. Do tří dnů je po něm. Promění se barevně i chuťově, a déle už pro kuchyni cenu nemá. Pokud nasekaný česnek před uložením do chladničky povaříte v olivovém oleji, může v uzavřené nádobě vydržet až týden.
Ten nápad s převařením v oleji je velice užitečná finta. Spousta lidí si totiž myslí, že jen olej sám o sobě poslouží jako konzervant. Jenže není, dokud jej – v případě česneku – to teplo neaktivuje. Jen samotný syrový česnek v oleji se v ledničce velmi rychle nakazí botulismem, a to za otravu vážně nestojí.
Zamrazit můžete i celé stroužky. Neloupané. Ve vzduchotěsném sáčku vydrží přibližně šest měsíců. I když na tom, jak je to s jejich kvalitou po rozmražení, se kuchaři úplně neshodnou. Životnost tím ale prodloužíte na šest až osm měsíců.
Úplně nejlepšího výsledku, pokud jde o uchování síly i dlouhodobost skladování česneku, dosáhnete s česnekovými kostkami. Nasekaný česnek jednoduše vložíte do přihrádek příručního ledovače, převrstvíte je lžičkou vody a necháte zmrznout.
Česnek si v této zmrzlé podobě uchová své chuťové vlastnosti, a bude v kuchyni vždy pohotově k použití. Když jeh budete potřebovat, jednoduše si vyklepnete jednu nebo dvě zmrzlé česnekové kostky a přidáte je k vaření. Česnekové kostky mohou vydržet při síle i dvanáct měsíců.
Zdroj: GoodHousekeeping.com, marthastewart.com, kitchn.com, allrecipes.com, masterclass.com