Textilní květináč s uchy kvůli přenášení zasazených rostlin (Zdroj: darky.cz) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Pěstujete rostliny na terase, balkóně či lodžii? Potřebujete nějakou mobilní nádobu velkého objemu umístit i do zahrady? Co se týká materiálů, máte samozřejmě více možností, pokud je pro vás ale hlavním kritériem cena, navíc i poměr ceny a užitku, a pokud chcete v nádobě pěstovat rostliny jen jednu sezónu, jsou skvělým řešením květináče textilní. Bez chyby ale nejsou, pro všechny typy rostlin se nehodí. Snadno se přenáší, dají se i vyprat a zase uložit, přičemž se složí a jsou proto velmi skladné. Kořenům rostlin prospívají v mnoha ohledech. Jen v nich nesmíte pěstovat dlouhodobě třeba stromky. Ale například pro zeleninu na balkóně? Neuvěřitelné řešení a za pouhý zlomek ceny oproti keramice a většinou i plastu. Navíc se prodávají také v závěsném provedení.

Pěstování chilli papriček v textilních květináčích (Zdroj: chilli-forum.cz)
Pěstování chilli papriček v textilních květináčích (Zdroj: chilli-forum.cz)

Textilní květináče jsou skvělé pro teplomilnou zeleninu pěstovanou v nádobách

Především obliba pěstování teplomilné zeleniny (rajčat, okurek, paprik a chilli papriček) na balkónech nás staví před zásadní problém. V čem vlastně pěstovat? Ano, můžeme vložit plastový pytel do jutového, pokud je plast dostatečně silný, a pokud uděláme na dně plastového pytle díry, mnozí však přistupují k pěstování jen v tenoučkém plastovém pytli, který se nakonec roztrhá a substrát zůstane na podlaze balkónu. Přenášet se absolutně nedá. Proto přišly na trh květináče textilní a opravdu disponují řadou předností. Tou hlavní je vedle trvanlivosti oproti různým krkolomným improvizacím cena.

Složený textilní květináč (Zdroj: hortosol.cz)
Složený textilní květináč (Zdroj: hortosol.cz)
Rozložený textilní květináč, po sezóně lze vyčistit, vyprat a uložit (Zdroj: hortosol.cz)
Rozložený textilní květináč, po sezóně lze vyčistit, vyprat a uložit (Zdroj: hortosol.cz)

Orientační ceny květináčů

Keramický květináč o objemu 100 litrů začíná na částce 1000 Kč a pokračuje až v řádech tisíců korun, plastový květináč stejného objemu stojí v základním provedení 400 až 800 korun, textilní však v průměru pouhých 100 korun. Oproti tomu kameninové květináče se pohybují i v řádech desítek tisíc korun a jejich hmotnost je neuvěřitelná. Zato textilní vyztužené květináče s uchy na přenášení i se zeminou a rostlinami neváží skoro nic, jsou ještě lehčí než květináče plastové.

Textilní květináč naplněný z části substrátem (Zdroj: travnirohoz.cz)
Textilní květináč naplněný z části substrátem (Zdroj: travnirohoz.cz)

Prostředí pro dokonalý kořenový systém

Textilní květináče přitom dovedou rostlinám poskytnout prostředí, ve kterém si vytvoří dokonalý kořenový systém. A právě u teplomilné zeleniny je klíčový objem nádob. V malých květináčích vám toho rostliny mnoho nevyprodukují, budou titěrné, nízkého vzrůstu a úroda bude minimální. Textilní květináče navíc dovedou efektivně využívat vodu, kořeny rostlin se v nich nepřehřívají, zlepšuje se zdraví a vitalita rostlin, stejně jako se zvyšuje úroda. A pokud kořeny narazí na vnější stěnu květináče, rozvětví se a vytvoří nové kořenové špičky v celém objemu květináče. Oproti tomu v plastových květináčích se kořeny po dosáhnutí vnější stěny stočí směrem dolů, kde postupně narůstá hustý pletenec kořenů.

Pro outdoor i indoor

Textilní květináče se snadno skladují, můžete je vyprat a v další sezóně znova použít, aniž by v sobě nesly zárodky plísní a škůdců. Pěstovat v nich můžeme venku (outdoor) i uvnitř (indoor). Skvělé termoregulační schopnosti přitom zajistí, že nedochází k přehřátí substrátu v letních měsících a tedy ani k přehřívání kořínků. Těm je navíc mnohem lépe distribuován kromě vody i vzduch. Musíme však zalévat po celé ploše substrátu a častěji, to však není vůbec na škodu. Naopak v plastových květináčích dochází snadno k přemokření substrátu, stejně jako k přehřívání kořínků.

Závěsné textilní květináče pro balkóny (Zdroj: Shutterstock)
Závěsné textilní květináče pro balkóny (Zdroj: Shutterstock)

Hustě a pravidelně rozprostřené kořeny

Kořenový systém je v textilním květináči hustě rozprostřen v celém objemu nádoby, musíme proto zalévat celý povrch substrátu, nemůžeme zalévat jen ke stonku. Dalším důvodem je fakt, že květináč dýchá a substrát proto i rychleji vysychá. Minimalizuje se však riziko přelití. Textilní květináče se skvěle hodí pro pěstování sezónních plodin, horší je to však již s dlouhodobým pěstováním druhů vytrvalých a věkovitých.

Pěstování v textilních květináčích (Zdroj: growmarket.cz)
Pěstování v textilních květináčích (Zdroj: growmarket.cz)

Textilní květináče se prodávají pod mnoha různými značkami, velmi kvalitní jsou například výrobky značek Gronest, Root Pouch a Hortosol. Prostě a jednoduše, plastové květináče nemají v porovnání s textilními příliš co nabídnout, přesto je někdy dobré sáhnout právě i po nich.

Pažitka v textilním květináči (Zdroj: Shutterstock)
Pažitka v textilním květináči (Zdroj: Shutterstock)

Přednosti textilních květináčů

  • Na výběr jsou za minimální cenu různé velikosti od objemu 1 až 380 litrů, dokonce v různých barvách materiálu, s úchyty na přenášení i bez.
  • Určeny jsou pro kultivaci v jakémkoliv substrátu (zemina, substrát, kokos).
  • Jsou kompatibilní s kapkovou závlahou a některými hydroponickými systémy (EbbFlow).
  • Nejlepší jsou pro pěstování jednoletých (sezónních) rostlin.
  • Jsou vzdušnější než neprodyšný plast, kořeny mají lepší přístup ke kyslíku, navíc nedovolí hromadění přebytečné vody v kořenovém prostoru.
  • Podporují optimální větvení a růst kořenů, brání tvoření kruhových propletenců.
  • Snižují riziko přehřátí kořenového balu, ale i poškození mrazem a šoku z přesazení.
  • Zlepšují hospodaření s vodou, zalévání však musí být častější a na celou plochu květináče.
  • Snižují náklady a přitom zvyšují výnosy.
  • Bývají vyrobené z recyklovaných, recyklovatelných (a někdy i přírodních) materiálů.
  • Výrobní řady s různými gramážemi a životností byly vyvinuty s ohledem na odlišné požadavky pěstitelů a druhů rostlin.
  • Konkrétně květináče značek Gronest a Root Pouch jsou zcela netoxické.
  • Chrání kořeny před UV zářením.
  • Efektivnější, ekologičtější a levnější je i doprava (na 1 paletu se vejde násobně více kusů než u květináčů plastových, o keramice a kamenině nemluvě, ekologická udržitelnost).
  • Rostliny v textilních květináčích lze zalévat ručně nebo automaticky, například s kapkovou závlahou.
  • Hodí se pro pěstování s minerálními i organickými hnojivy.
  • Umožní snadnou manipulaci s rostlinami (úchyty).

Zdroj: higarden.cz, growgarden.cz, growmarket.cz, gardentex.cz, specialnizahradnictvi.cz, chilli-forum.cz, kutilov.cz, vypestuj.to, ledmegrow.cz

Zelená stěna z textilních květináčů (Zdroj: higarden.cz)
Zelená stěna z textilních květináčů (Zdroj: higarden.cz)