Dobře vybraný gril bude výborným pomocníkem, který připraví maso, zeleninu, ale i ovoce, dovede též udit a vůbec je všestrannou pomůckou při zahradní přípravě pochutin. Jaký gril si ale vybrat?
Velmi oblíbené začíná být dokonce venkovní grilování celoroční, stačí k tomu zastřešená pergola či terasa a přizpůsobit aktuálnímu počasí své oblečení. Ovšem teprve když nás sluníčko vyžene ven, má to tu pravou „šťávu“. Ožívá nejen v zimě odpočívající příroda, ale i terasy, pergoly a vůbec se to na pozemcích u domů začíná hemžit. Stačí, když ucítíme první „grilovačku“ u sousedů a už nám to nedá. Grilovat je však třeba mít na čem, i když samozřejmě stačí i pár kamenů či cihle, rošt, suché dřevo a dřevěné uhlí, nebo jen otevřené ohniště a ošpicovaný klacek. A právě letošní grilovací sezóna již začala. Vyberte si i vy ten pravý gril právě pro vaše potřeby.
1. Jaký typ grilu pořídit podle paliva?
Na výběr jsou klasické grily na dřevěné uhlí, grily plynové a elektrické. Grily na dřevěné uhlí jsou stále nejoblíbenější, jelikož uživatelé oceňují jemnou kouřovou vůni, kterou pochutiny získají díky rozpáleným briketám. Pokud pak chtějí kouřovou vůni intenzivnější, nechají brikety více kouřit, třeba díky pokropení vodou. Při používání grilu na dřevěné uhlí je však třeba počítat s delší dobou nutnou k přípravě jídla. Je totiž třeba roztopit palivo na ideální teplotu, což nějakou dobu trvá (cca 30 až 40 minut). Jsou nabízené i grily s různými vychytávkami, které její přípravu urychlí, ale jen o krátký čas.
Plynové grily si volí lidé, kteří často čekají na to, aby ho mohli používat ihned, bez čekání na dlouhé minuty. Pouze otočí knoflíkem je hotovo, stačí nastavit (resp. Množství spalovaného plynu) a grilovat. Tato rychlá práce s grilem je určena pro pravidelné příjezdy potřebné rychlých večeří.
Stejně tak elektrické grily jsou připraveny velmi rychle, je možné použít kdekoli, v interiéru, protože zde nedochází ke spalování paliva. I když jsou velké plynové grily jsou na tom, že je třeba jako plynové sporáky a trouby, je třeba, aby to bylo v interiéru použití. Elektrické a plynové grily jsou ideální na terasy, pergoly, ale i do zimních zahrad. Pokud máte jen zahradu, jsou vždy vhodnější než grily na dřevěné uhlí. Nemusíte zavřít okna, dávat pozor na zavřené dveře, musí se použít před kouřem, tyto grily navíc neobtěžují dýmem ani vaše okolí a sousedy. Skoro všichni výrobci plynových mřížek, včetně možnosti jejich použití, což znamená, že se jedná o škrabky na grilování na plynovém či elektrickém grilu prostřednictvím dřevěných štěpků umístěných ve speciální nádobě.
2. Velikost grilu a další aspekty
Velikost grilu je vždy závislá na počtu lidí, kteří budou grilování přítomni a kteří budou pochutiny konzumovat. Hovoříme tedy o grilovací ploše roštu, čili její velikosti, ale i o výkonu plynových a elektrických grilů. Pro méně lidí nám postačí gril o výkonu 5 kW, čtyřčlenná rodina bude potřebovat gril o výkonu 5 až 10 kW a plochu alespoň 1 500 cm2. Početnější společnost pak bude potřebovat gril o větších výkonech a ploše. Je nesmyslné, aby jedni čekali, než se jiní nají a navíc, jak budete určovat důležitost, čili komu dát najíst nejdříve a komu až na konec.
Ohled je třeba brát i na náročnost údržby, užitečná může být třeba možnost dát grilovací rošt nebo desku do myčky.
Vhodný je také teploměr, který nás neustále upozorňuje na teplotu uvnitř grilu, stejně jako termostat umožňující regulaci této teploty. Velice praktická je též odkládací plocha určená k uložení všech zpracovávaných surovin a pomůcek.
Důležitá je také pevnost konstrukce grilu, ten by měl být především stabilní a jeho nohy by neměly být vratké. Nesmí také hrozit riziko překocení grilu, které by mohlo v extrémním případě skončit i požárem. Vybíráme též raději grily se silným plechem, aby vydržel co nejdéle a plech jen tak neprohořel, což platí pro grily klasické a u plynových grilů pro rošty.
Zvažujeme též, zda vybrat gril otevřený a nebo s poklopem. Poklop totiž urychluje grilování a zajišťuje rovnoměrnější propékání.
Pokud se rozhodnete pro plynový gril, žádejte gril s více jak jedním hořákem, což zajistí rovnoměrnou distribuci tepla. Hořáky přitom můžou být umístěné pod grilovací deskou a nebo z boku. Pokud jsou pod grilovací deskou, je zde riziko kapání omastku a jiných šťáv na hořáky, proto je lepší volit boční hořáky. Velice užitečná je též plotýnka, na které si můžete něco uvařit a vytvořit tak venku kompletní menu. Ne vše lze prostě grilovat.