Konstrukční beton (Zdroj: Cemex) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Beton je jedním z nejpoužívanějších stavebních materiálů na světě a díky své všestrannosti nachází široké uplatnění v nejrůznějších oblastech stavebnictví. Jeho základní složení, které zahrnuje cement, vodu a kamenivo, lze přizpůsobit různým účelům a podmínkám. To vedlo k vývoji několika specifických druhů betonu, které se liší svými vlastnostmi, složením i využitím. Ať už jde o běžný beton používaný pro základy staveb, vysokohodnotný beton pro náročné konstrukce nebo speciální druhy jako vodopropustný beton Pervia. Beton nabízí neuvěřitelnou škálu možností pro realizaci stavebních projektů. V následujícím článku se podíváme na hlavní druhy betonu a jejich klíčové vlastnosti.

Vodopropustný beton PERVIA

Vodopropustný beton, známý také pod názvem PERVIA, je moderní stavební materiál, který umožňuje průnik vody skrz betonovou plochu do podloží. Tento druh betonu je výjimečný svou schopností odvádět srážkovou vodu, čímž se zamezuje tvorbě kaluží, zlepšuje se vsakování vody do země a přispívá se ke snížení rizika povodní v urbanizovaných oblastech. Díky tomu je ideální pro použití na chodnících, parkovištích či cyklostezkách.

Beton PERVIA (Zdroj: Cemex)
Beton PERVIA (Zdroj: Cemex)

Jak funguje vodopropustný beton?

Vodopropustný beton PERIVA se od klasického betonu liší především svou porézní strukturou, která umožňuje vodě volně proudit skrze jeho povrch. Jeho složení zahrnuje velké množství vzduchových pórů, jež vznikají díky speciální směsi cementu, vody a hrubého kameniva. Tato technologie umožňuje, aby až 20 % objemu betonu bylo vyplněno vzduchem, což zajišťuje jeho vodopropustnost.

Výhody vodopropustného betonu

  • Ekologická udržitelnost – Beton PERVIA umožňuje přirozený cyklus vody, čímž přispívá k ochraně životního prostředí a zlepšuje mikroklima ve městech.
  • Zlepšené odvodňování – Eliminuje potřebu složitých drenážních systémů a snižuje zatížení kanalizačních sítí.
  • Bezpečnost a komfort – Díky odvodu vody se na povrchu netvoří kaluže a v zimních měsících minimalizuje riziko tvorby náledí.

LETÁK O VODOPROPUSTNÉM BETONU

Vlastnosti betonu PERVIA

TypMinimální pevnost v tlakuMezerovitostPoužití
PERVIA 10, MEZ 2510 MPa25 %Vhodný pro lehce zatěžované vsakovací a drenážní plochy, podklady sportovních povrchů, zatravněné plochy apod.
PERVIA 20, MEZ 2020 MPa20 %Vhodný pro chodníky, parkoviště, cyklostezky, zahradní nebo parkové komunikace apod.
PERVIA 30, MEZ 1530 MPa15 %Vhodný pro komunikace zatěžované nákladní dopravou nebo četným provozem.

Lehčený beton POROFLOW

Poroflow je speciální typ lehčeného betonu, známý také jako tekutý podkladní beton nebo penobeton, který se vyznačuje nízkou hmotností a vysokou tekutostí. Jeho hlavní úlohou je rychlé vyplňování dutin a vyrovnávání povrchů, přičemž umožňuje snadné nalévání do těžko přístupných míst bez nutnosti hutnění. Tento beton je navržen tak, aby usnadnil stavební proces a poskytl stabilní podklad pro další vrstvy.

Beton POROFLOW (Zdroj: Cemex)
Beton POROFLOW (Zdroj: Cemex)

Jak funguje beton POROFLOW?

Beton POROFLOW je tvořen směsí cementu, vody, pěnotvorného prostředku a jemného kameniva, což mu dává jeho charakteristickou lehkou strukturu. Díky přidaným vzduchovým bublinám dosahuje POROFLOW nízké objemové hmotnosti a vynikající tekutosti. Při nalévání se beton snadno rozlévá, zaplní i ty nejmenší mezery a zajišťuje rovnoměrné pokrytí plochy.

Beton POROFLOW má výborné izolační vlastnosti díky své nízké tepelné vodivosti (od λ = 0,069 W/m.K), což znamená, že při použití spolu s dalšími vhodnými materiály lze dosáhnout vynikající tepelné i akustické izolace v konstrukcích.

Výhody pěnobetonu

  • Snadné zpracování – Díky své vysoké tekutosti a samonivelačním vlastnostem je beton Poroflow velmi snadno aplikovatelný. Stačí ho nalít a on sám se rovnoměrně rozloží.
  • Rychlá aplikace – Tento beton umožňuje rychlé vyplňování rozsáhlých ploch a dutin bez nutnosti vibrování nebo zhutňování.
  • Lehkost a stabilita – Díky své nízké hmotnosti nezatěžuje konstrukce a poskytuje stabilní podklad pro další vrstvy materiálu, jako jsou podlahové systémy nebo izolační vrstvy.

POROFLOW se často používá pro vyrovnávání podkladů, plnění dutin ve stavebních konstrukcích nebo jako podkladní vrstva pro podlahy a silniční konstrukce. Tento typ betonu se osvědčil jako ideální řešení pro projekty, kde je kladen důraz na rychlost a efektivitu aplikace.

LETÁK O BETONU POROFLOW

Konstrukční beton

Konstrukční beton je klíčovým materiálem používaným pro výstavbu nosných konstrukcí, které vyžadují vysokou pevnost a stabilitu. Tento typ betonu je navržen tak, aby odolal velkému zatížení a byl dlouhodobě trvanlivý, což ho činí ideálním pro aplikace v oblastech, jako jsou základy budov, pilíře, mosty nebo inženýrské stavby. Díky svým vlastnostem je konstrukční beton nepostradatelný pro projekty, kde je bezpečnost a spolehlivost klíčovým faktorem.

Konstrukční beton (Zdroj: Cemex)
Konstrukční beton (Zdroj: Cemex)

Jak funguje konstrukční beton?

Konstrukční beton se skládá z kvalitní směsi cementu, vody a kameniva, které je pečlivě vybíráno tak, aby zajišťovalo optimální pevnost. Speciální příměsi a aditiva zvyšují jeho odolnost vůči mechanickému namáhání a vnějším vlivům, jako jsou mráz nebo chemické látky. Výsledkem je materiál, který dokáže nést velké zatížení a zároveň poskytuje dlouhou životnost konstrukce.

Zajímavým faktem o konstrukčním betonu je, že jeho pevnost v tlaku může být více než 50 MPa, což znamená, že na jeden čtvereční centimetr betonu dokáže působit síla o hmotnosti až 500 kilogramů, aniž by se materiál zlomil. To z něj činí jednu z nejpevnějších umělých směsí používaných ve stavebnictví, což je klíčové pro konstrukce jako mrakodrapy nebo mosty, které musí odolat enormnímu zatížení.

Výhody konstrukčního betonu

  • Vysoká pevnost – Konstrukční beton poskytuje vysokou odolnost vůči tlakovému namáhání, což je klíčové pro nosné konstrukce, které musí odolat statickým i dynamickým silám.
  • Trvanlivost – Díky své odolnosti vůči vnějším vlivům, jako jsou mráz, vlhkost nebo chemické látky, je konstrukční beton ideální pro dlouhodobé stavební projekty.
  • Univerzálnost – Tento beton je vhodný pro širokou škálu aplikací, od základů budov přes mostní konstrukce až po inženýrské stavby.

STRÁNKY KONSTRUKČNÍHO BETONU

Vertua RC – cementový kompozit z recyklovaného kameniva

Vertua® RC je moderní typ cementového kompozitu, který kombinuje vysokou mechanickou pevnost s výrazně nižší uhlíkovou stopou (snížení obsahu uhlíku až o 70 %). Tento beton je součástí řady Vertua® a je navržen tak, aby splňoval náročné požadavky na pevnost, odolnost a udržitelnost. Vertua® RC je ideální volbou pro stavební projekty, které kladou důraz na snížení emisí CO? a zároveň potřebují zaručit dlouhou životnost konstrukce.

Autodomíchávač betonu (Zdroj: Cemex)
Autodomíchávač betonu (Zdroj: Cemex)

Použitelnost produktů Vertua RC:

  • Podkladní beton
  • Základové konstrukce
  • Výplňové konstrukce
  • Vnitřní nenosné příčky
  • Spodní stavby
  • Dočasné konstrukce

Jak funguje Vertua® RC beton?

Produkty Vertua RC jsou vyráběny s použitím recyklovaných materiálů, které zahrnují jak recyklát z betonových výrobků, tak i recyklát pocházející ze stavebních sutí. Díky tomu dochází k výraznému snížení emisí CO?, a to bez kompromisů na výkonu nebo kvalitě betonu.

Nová produktová řada Vertua RC umožňuje využít vyšší množství recyklovaného kameniva, než stanovují současné normy pro výrobu betonu podle ČSN EN 206+A2.

Výhody betonu Vertua® RC

  • Nízká uhlíková stopa – Beton Vertua® RC přináší výrazné snížení emisí CO?, což ho činí ideální volbou pro ekologicky šetrné stavby.
  • Vysoká pevnost a trvanlivost – I přes nižší uhlíkovou stopu poskytuje beton Vertua® RC stejné úrovně pevnosti jako tradiční betony.
  • Udržitelné stavebnictví – Díky pokročilé technologii výroby a složení přispívá Vertua® RC k ochraně životního prostředí, aniž by to ovlivnilo kvalitu stavebního projektu.

Beton Vertua® RC kombinuje moderní přístup k ochraně klimatu s vysoce výkonnými vlastnostmi, což ho činí ideálním pro stavby, kde je prioritou jak pevnost, tak udržitelnost.

LETÁK VERTUA RC

Cemex Czech Republic s.r.o. Poslat poptávku