Skleněné stěny a dveře sprchového koutu s potiskem skla (Zdroj: HELUZ IZOS) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Interiérové sklo, čiré či matné bezpečnostní, ale i sklo ornamentní a digitálně potištěné. Ať se již rozhodnete pro kterékoli z nich, půjde vždy o materiál vysoce estetický, hygienický a bezpečný, který se snadno udržuje. Samozřejmostí je precizní opracování a uchycení skla.

Sklo pro eleganci a nadčasovost prostoru

Bez interiérového skla si moderní bydlení lze jen těžko představit, je jeho neoddělitelnou součástí, dokonce samozřejmostí. Sklo dodává interiérům prostoru eleganci a nadčasovost, přináší i více světla, navíc je velmi praktické, protože se snadno udržuje. Obzvláště v koupelnách a kuchyních, kde jsou povrchy materiálů nejvíce zatěžovány vlhkostí a nečistotami. Zaměřme se na různé typy skla, které lze použít právě v koupelnách, konkrétně sklo čiré bezpečnostní, ornamentní a digitálně potištěné. Jaké jsou jejich přednosti a proč o takových sklech uvažovat?

Využití ornamentního skla na stěnách a dveřích sprchového koutu (Zdroj: HELUZ IZOS)
Využití ornamentního skla na stěnách a dveřích sprchového koutu (Zdroj: HELUZ IZOS)

Typy skla vhodného pro koupelny

1. Čiré bezpečnostní sklo IZOS Protect: Toto sklo je jedním z nejčastějších materiálů používaných právě v koupelnách. Jeho hlavní předností je dosažení bezpečnostní třídy 1C1 díky kalení při teplotě 660 °C. Pokud dojde k rozbití skla, roztříští se na malé neostré střepy, které nikoho neporaní. Kalené sklo je proto ideálním řešením pro sprchové kouty a vanové zástěny, kde je bezpečnost na prvním místě. Díky své průhlednosti navíc nenarušuje estetiku dalších prvků koupelny, jako jsou obklady a dlažby s různými dekory či mozaiky. Dokonce jim dodá novou úroveň elegance.

2. Ornamentní sklo IZOS: Skvělé sklo pro každého, kdo hledá nejen funkčnost, ale i dekorativní prvek a za sklem (třeba ve sprchovém koutě) chce větší intimitu, soukromí. Ornamentní sklo je k dispozici v různých vzorech a texturách, které mohou dodat koupelně jedinečný vzhled. Navíc je stejně odolné a bezpečné jako čiré bezpečnostní sklo.

3. Digitálně potištěné sklo IZOS Design: Představuje vrchol moderní technologie a designu. Díky možnosti tisku v ultra vysokém rozlišení 4K a 1440 DPI můžete na sklo nechat přenést jakýkoli grafický motiv, dokonce i fotografii. Používají se organické keramické barvy, které se při vysoké teplotě zakalí do skla, čímž je zajištěna jejich vysoká odolnost proti UV záření, poškrábání a teplotním změnám. Ideální sklo pro každého, kdo chce vnést do své koupelny osobitý styl a originalitu.

Využití skla na stěnách a dveřích sprchového koutu (Zdroj: HELUZ IZOS)
Využití skla na stěnách a dveřích sprchového koutu (Zdroj: HELUZ IZOS)

Přednosti skel v koupelnách

Skla jsou v koupelnách vysoce hygienickým materiálem, který se snadno čistí a udržuje. Na jeho hladkém povrchu se neusazují bakterie ani plísně, což je v koupelnách klíčové. Navíc se takové koupelny snadno udržují, sklo stačí pravidelně otírat vlhkým hadříkem nebo speciálními čistícími prostředky na sklo, uvnitř sprchových koutů lze sklo dokonce jen jednoduše opláchnout sprchou. Koupelna bude díky sklu vždy vypadat jako nová. Důležitá je také bezpečnost, protože kalená skla dosahují vysoké úrovně zabezpečení. Vydrží hodně a pokud se kalené sklo přece jen nešťastnou náhodou rozbije, roztříští se na malé neostré kousky, které minimalizují riziko poranění.

Ornamentí sklo IZOS Krizet (Zdroj: HELUZ IZOS)
Ornamentí sklo IZOS Krizet (Zdroj: HELUZ IZOS)
Ornamentní sklo IZOS Matelux (Zdroj: HELUZ IZOS)
Ornamentní sklo IZOS Matelux (Zdroj: HELUZ IZOS)

Opracování a uchycení skla

Pro správné fungování a estetiku je důležité sklo správně uchytit a opracovat. Sklo je možné uchytit pomocí vyvrtaných děr (otvorů) nebo upravit do jakéhokoli tvaru pomocí NCS stroje. Hrany musí být vždy dokonale hladké a bezpečné na dotek, proto výrobce doporučuje leštěné hrany, které navíc zlepšují estetický dojem a vytváří pocit luxusu. Hrany skel mohou být leštěné, průzračně leštěné, matně broušené, sražené, nebo řezané.

Leštěná hrana skel (Zdroj: HELUZ IZOS)
Leštěná hrana skel (Zdroj: HELUZ IZOS)
Průzračně leštěná hrana skel (Zdroj: HELUZ IZOS)
Průzračně leštěná hrana skel (Zdroj: HELUZ IZOS)

Sklo v koupelnách prostě není jen estetickým prvkem, ale také praktickým a bezpečným řešením. Ať už zvolíte sklo čiré bezpečnostní, ornamentní nebo digitálně potištěné, vždy získáte materiál hygienický, který se snadno udržuje, a přitom přináší vysokou úroveň bezpečnosti. Moderní technologie umožňují vytvořit skleněné panely s jakýmkoli designem a v jakémkoliv tvaru, což dává nekonečné možnosti pro vytvoření ideální koupelny. Opravdového originálu.

Zdroj: www.izos.cz

Ornamentní skla IZOS (Zdroj: HELUZ IZOS)
Ornamentní skla IZOS (Zdroj: HELUZ IZOS)