Rozdíl mezi tvrzeným (neboli kaleným) a klasickým sklem cítíme instinktivně už z jejich názvů. Jak se ale tyto dva druhy skla od sebe liší při užití v interiéru a kam se hodí která varianta? Na to se podíváme v dnešním článku.
Tvrzené sklo projde při výrobě žárem a mrazem
Tvrzené sklo vzniká speciálním procesem v kalící peci, během něhož je klasické sklo zahřáto na teplotu dosahující až 620 stupňů Celsia a následně je prudce zchlazeno vysokotlakým vzduchem. Po zchlazení je sklo z vnějšku chladné, uvnitř ale zůstává teplé, díky čemuž získává tvrzené sklo lepší vlastnosti. Celý proces je možné provádět i chemicky, tato varianta je ovšem nákladnější a složitější na provedení.
Po úpravě kalením je vytvrzené sklo přibližně pětkrát odolnější vůči termickým šokům než jeho klasická varianta. Navíc je také pružnější a pevnější.
Každé kalené sklo každopádně nemá stejné bezpečnostní parametry. Roli hraje i jeho tloušťka, která se v závislosti na plánovaném použití liší. Například pochozí kalené sklo většinou dosahuje tloušťky tří centimetrů, naopak tvrzené skleněné výplně dveří zpravidla nepřesahují tloušťku pěti milimetrů.
Bezpečnost, životnost, odolnost
Jedním z častých argumentů proti pořízení tvrzené varianty skla je jeho vyšší pořizovací cena. Ta je přibližně třikrát vyšší než u klasického skla, přičemž na vzhledu se tato úprava nijak neprojevuje – klasické a tvrzené sklo vypadá pro laika téměř identicky.
Rozdíl je ale ve vlastnostech, zejména odolnosti a bezpečnosti. Klasické sklo je náchylné na prudkou změnu teplot, což znamená, že používat ho v kuchyni se většinou nevyplatí, ať už se bavíme o obkladu za sporákem či skleněné desce, která může prasknout, když na ní položíte rozpálený hrnec. Vzhledem ke křehkosti a nízké odolnosti běžného skla je navíc pravděpodobné, že je budete muset často měnit, na rozdíl od tvrzeného skla, které vydrží i dlouhé desítky let. Finanční úspora je v případě klasického skla tedy prakticky nulová i bez ohledu na další rizika.
Samotné zničení skla je samozřejmě nepříjemné. Ostré střepy, které po rozbití skla vzniknou, způsobují značné bezpečnostní riziko, a to zejména v domácnostech s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. Kalené sklo se oproti tomu po rozbití (které je navíc několikanásobně obtížnější než u běžného skla), jeví jako vcelku bezpečné. Rozbíjí se totiž do malých a neostrých střepů, které se často ve spojení s fólií ani nevysypou.
Pro použití v kuchyni se už běžné sklo téměř nepoužívá a nelze ho doporučovat. Z hlediska životnosti i bezpečnosti je tedy jasným favoritem tvrzená varianta, která je navíc dostupná v mnoha barevných a designových provedeních. Při výběru se vždy soustřeďte na nabídku kvalifikovaných firem, které jsou schopny zhotovit vám skleněné řešení na míru a navíc vám erudovaně poradí v případě jakýchkoliv dotazů.