Tyhle bylinky jsou ideální na grilování Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Grilování, či cizojazyčně řečeno barbecue, je spojeno se sezónou v zahradě stejně jako koupání či sekání trávníku. A když už se do grilování pustíme, většinou se snažíme hledat vhodné ingredience, které naši snahu povýší. Pouhá sůl nestačí a zapomeňte na drcený pepř či papriku. Jaké bylinky snadno vypěstujete a přitom výborně dochutí maso, zeleninu a další pochutiny z grilu? Bylinky nejenže dovedou ochutit především různé druhy masa, ale též podpoří trávení a zabrání nadýmání. 

Bylinky do nálevu i čerstvé na gril

Pokud maso před grilováním nakládáme, bylinky přidáme do marinády, nebo jimi maso proložíme. A při samotném grilování pak můžeme dát navrch kousek čerstvých. Pokud s bylinkami ještě nemáme zkušenosti, použijeme jich nejprve jen trochu a až později případně přidáme. Pokrm by mohl naopak nahořknout, aromatičnost byliny by přehlušila chuť masa a podobně.

Nároky bylinek na pěstování

Bylinky jsou z hlediska svých nároků na pěstování velmi nenáročné, vlastně ani nepotřebují zahradu, ale stačí jim malé mobilní nádoby, nejlépe samozřejmě samozavlažovací, které nám usnadní péči a přesně nadávkují vodu. Kořeny rostlin si prostě díky knotové závlaze vezmou přesně tolik vody, kolik potřebují. Půda není přeschlá ani rozbahněná, není přelitá a živiny se neodplavují. Do nádob si lze přesadit zakoupené sazenice bylinek, ovšem můžeme si je též sami předpěstovat ze semen. Ani na hnojivo nejsou bylinky náročné, proto hnojíme jen střídmě, většina z nich dobře prosperuje i v chudé písčité či kamenité půdě. Přílišné hnojení navíc sníží aromatičnost bylinek. Jako substrát postačí běžný lehčený zahradní a vůbec nic nepokazíme příměsí písku. Samozavlažovací systém se sám rozběhne zhruba po týdnu závlahy shora.

Bylinkové marinády

Marinádu obohatíme přidáním byť jediného druhu bylinky, kterou zvolíme pro daný pokrm jako hlavní, ovšem lze vytvořit i různé směsi z více druhů bylinek a v tomto případě můžeme buďto experimentovat a nebo se poradit se zkušenějšími. Před použitím do marinády bylinky vždy opereme, osušíme a nakrájíme na jemno. Základ marinády může tvořit olivový olej a sůl a kromě čerstvých bylinek i některá drcená koření či studené omáčky. Bylinky vybíráme podle své chuti a s objeveným receptem se později můžeme podělit s někým dalším.
Grilování s bylinkami
Grilování s bylinkami

Dobromysl (oregano)

Dobromysl se hodí k libovolnému masu i zelenině, má svěží chuť a snese se i s dalšími bylinkami. Kromě grilu je tato bylinka výborná i v zeleninových salátech a dokonce nám pomůže trávit papriku. Množství konzumovaného oregana je v podstatě libovolné.

Tymián

Především je doporučován k přípravě ryb spolu s citrónovou šťávou, ovšem je dobrý i ke grilované zelenině – třeba cuketě či lilku. Umí dodat masu příchuť divočiny, čili pokud to má někdo rád a divočinu nemá k dispozici, může si pomocí tymiánu, ale třeba i jalovce vytvořit iluzi 'divoké' dobroty.

Šalvěj

Šlavěj se hodí k vepřovému, k divočině, nebo třeba ke králičímu masu. Je typická lehce pálivou, nahořklou chutí a co je hořké, to často pomáhá trávení, což je i u šalvěje pravda. Pozor však – šalvěje použijte jen trochu a to i do nálevu, jinak nepoznáte chuť samotného masa.
Grilování
Grilování

Rozmarýn

Rozmarýn skvěle ochutí jakékoli maso a navíc podpoří trávení a zabrání nadýmání. Vyloženě nezbytný je pak k masu skopovému. Pozor však na jeho silnou aromatičnost, příliš rozmarýnu způsobí nahořklou chuť grilovaného masa.

Vavřín (bobkový list)

Bobkový list se používá hlavně do marinád. Divočinu bez něj vlastně nelze dělat a jak známe i z přípravy vývarů, hodí se k jakémukoli masu, je však nekonzumovatelný jako takový, čili pouze dochucuje. Bobkový list vyvolává chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Na grilované maso jej ale nepokládejte. Výborně se hodí v kombinaci s mnoha dalšími bylinkami, je to takový univerzál.

Levandule

Je výborná hlavně při přípravě drůbeže a lze ji vhodně kombinovat s jinými bylinkami, ovšem opatrně s ní. (Více o pěstování levandule.)
Grilování
Grilování

Bazalka

Naprosto dokonalý univerzál k zelenině, vynikající při jejím grilování, ale i do salátů. Bazalka se dokonce se zeleninou výborně doplňuje již při pěstování: chrání ji svou aromatičností před mnoha škůdci.

Máta

Jestli se něco vyloženě příliš nehodí ke grilování, pak je to máta. Ovšem uděláte z ní třeba výborný čaj, který podpoří vaše trávení a nebo jiný drink, třeba i alkoholický. A pokud si seženete marockou mátu nana a čaj silně osladíte, pochutnáte si na opravdové severoafrické exotice, obzvláště za horkého dne. A k takovému čaji samozřejmě skopové.

Petržel

Listová petržel je silně přeceňována při přípravě pokrmů. Zlepšuje sice chuť k jídlu, ovšem nikoli svou vlastní chutí, ale chemickými reakcemi, které dovede spouštět. Proto petržel sice ano, ale sama o sobě masu a zelenině příliš aromatičnosti nedodá. Samozřejmě je dobrá i na trávení.

Nakonec je dobré, pěkně to vypadá a též chutné, když grilované maso podáte například na listu hlávkového salátu. Což sice není bylinka, ale výborně dotvoří naši tabuli, nikomu neublíží a pokápnutý vhodným dresingem bude i dobře chutnat.
Grilované maso s bylinkami
Grilované maso s bylinkami
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com