Hlíva ústřičná

I hlívu ústřičnou můžeme pěstovat ve sklepě, interiéru, zimní zahradě i ve venkovním prostředí. Důležitý je výběr sadby a tomu odpovídající pěstební podmínky. Pěstování hlívy ústřičné je poměrně jednoduché. Využít můžeme pěstební substrát, piliny, ale i jen obyčejný pytel. Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Z volné přírody máme vysledováno, že houby rostou především po vytrvalejších deštích, kdy se ochladí. A podobné prostředí jim musíme vytvořit i doma. Pěstební teploty by neměly přesáhnout 20 oC (až na výjimky a jen po určitou dobu), čehož dosáhneme ve sklepě, garáži, skladu, ale třeba i na lodžii, balkóně či v zimní zahradě, pokud sem nesvítí tolik slunce. Při umístění do sklepa nesmíme zapomenout, že hlíva též potřebuje světlo, ve tmě se jí dařit nebude. Ve tmavém sklepě se raději pusťte do pěstování žampionů. Hlívy můžeme pěstovat ve speciálním pěstebním substrátu, na špalcích, pařezech, štěpcích, slámě, pilinách a pazdeří. Pěstování začínáme přípravou substrátu a jeho naočkováním sadbou (zrnitou či kolíčkovou). Sadba musí být v každém případě co nejčerstvější.

Sklizeň hlívy zásadně ovlivňuje teplota. Například na slámě, pilinách a dřevní štěpce můžeme hlívy pěstovat celoročně, pokud ovšem udržujeme správné teploty. Ve fázi růstu podhoubí vyžaduje hlíva cca po dobu dvou měsíců teplotu alespoň 20 °C. Poté vyžadují teploty cca 10 °C a rozptýlené světlo. Ideální je třeba studená chodba. K celoročnímu pěstování hlívy je prostě třeba mít dostatek místa na dvou různých místech domu.

Podrobné informace o pěstování hlívy ústřičné najdete ZDE.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná

Kvíz: Jste skutečný znalec českých hub, nebo jen sváteční houbař

Udělejte si náš test a zjistěte jak na tom jste. Tímto testem projde jen zdatný mykolog!

Foto: Shutterstock
Poznáte houby na fotografii? O jaký druh se jedná?
Špička hnojní
Liška nálevkovitá
Muchomůrka Farveolova
1/10
Další kapitola >
< Předchozí kapitola