Příchod podzimu neznamená jen malebné zbarvení listů na stromech nebo bohatou úrodu hub v lesích, ale často také nachlazení, chrapot a další onemocnění horních cest dýchacích. Pomoc hledáme obvykle u lékaře a následně v lékárně, od potíží nám ovšem může ulevit také lék z přírody - jitrocelový sirup nebo čaj.
Nenápadná rostlina, která umí léčit
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá rostlina, která roste poměrně hojně na loukách, na polích a mezích i v zahradách. Má typické podlouhlé listy s výrazným podélným žebrováním. Jitrocel patří k tradičním, velmi ceněným a také velmi účinným bylinám. V domácím léčitelství je užíván již po několik staletí a to jak vnitřně, tak zevně, má výrazné protizánětlivé účinky. Léčivý je především pro vysoký obsah slizovitých látek, flavonoidů, kyseliny křemičité, kyseliny citronové a až 2 % glykosidu aukubinu, vitamínu C a mnoha dalších látek, které urychlují hojení ran, napomáhají dobrému trávení, podporují činnost ledvin a především působí na sliznice horních cest dýchacích, napomáhají uvolňování hlenu a odkašlávání. Nejčastěji je k léčení těchto potíží užíván jitrocelový sirup, případně jitrocelová šťáva nebo čaj.
Co k přípravě jitrocelového sirupu potřebujeme?
- jitrocelové listy
- zavařovací pětilitrovou sklenici
- třtinový cukr
- citrony v bio kvalitě
- med
Sirup vždy připravujeme z čerstvých listů, které nasbíráme na místě, které by mělo být relativně čisté, tedy nemělo by být u silnice nebo v lokalitě, kde je velká prašnost nebo kde se pohybují psi. Natrháme takové množství listů, které objemem odpovídá pětilitrové zavařovací sklenici. Dále budeme potřebovat cukr, nejlépe třtinový, můžeme ale použít i cukr bílý. Připravíme si také plátky citronu, ideálně v bio kvalitě, tedy citrony bez chemického ošetření kúry. Do budoucího sirupu můžeme přidat také med, který svými antibakteriálními účinky působení jitrocelu umocňuje.
Postup výroby jitrocelového sirupu:
- Jitrocelové listy nakrájíme na 2 - 3 centimetry velké kousky, které nasypeme na dno zavařovací sklenice. Vrstva listů by měla být vysoká 3 centimetry.
- Na jitrocelové listy vsypeme vrstvu třtinového cukru, ve výšce 1 centimetru.
- Na třtinový cukr vložíme plátky citronu.
- Znovu vsypeme vrstvu jitrocelových listů, cukr, citrony, vrstvy střídáme do zaplnění.
- Sklenice, poslední vrstvou by měl být cukr.
- Naplněnou sklenici zavíčkujeme a dáme přes noc na tmavé místo.
- Druhý den zkontrolujeme obsah sklenice, který se pravděpodobně zmenší, proto vrstvy doplníme.
- Sklenici znovu zavíčkujeme, zabalíme do alobalu nebo tmavého papíru.
- Sklenici uložíme na tmavém a teplém místě. Stálá vyšší teplota je důležitá pro fermentační proces, který uvolňuje léčivé látky.
- Sklenici ponecháme na místě 3 měsíce, poté obsah slijeme přes plátýnko nebo velmi jemné síto.
- Získanou tekutinu krátce povaříme, aby získala sirupovou konzistenci.
- Zchladlý sirup vlijeme do menších lahví, které skladujeme na teplém a tmavém místě.
Jak jitrocelový sirup užívat?
Při chrapotu, kašli, bronchitidě a dalších problémech s dýchacími cestami je doporučená denní dávka pro dospělé 1 polévková lžíce jitrocelového sirupu 2 x až 5 x denně. Děti by měly užívat jednu čajovou lžičku sirupu 2 x až 4 x denně. Sirup by měl být užíván pouze po dobu onemocnění, tedy ne dlouhodobě nebo preventivně.
Další možnosti využití jitrocele
Účinky jitrocele můžeme využít také pitím čaje, který připravujeme ze sušených jitrocelových listů. Do šálku dáme jednu čajovou lžičku listů, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Poté nápoj scedíme, můžeme osladit medem.
Listy jitrocelu také urychlují a podporují hojení ran. Čerstvé listy jitrocelu omyjeme, nakrájíme nebo rozdrtíme nerezovým nebo keramickým nožem a přiložíme na ránu či odřeninu. Převážeme čistým obvazem a necháme působit přibližně půl hodiny. Postup můžeme opakovat až třikrát denně.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, pixabay.com