Cenné a oblíbené koření poskytuje i jeden druh orchideje, konkrétně její fermentované tobolky. Více v kvízu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Exotické koření je v mnoha případech běžné v každé kuchyni. Vedly se kvůli němu války, pořádaly námořní výpravy, hledala nejkratší cesta do Indie, při které byla objevena Amerika, putovaly s ním karavany stepí a pouštěmi. Kdo by dnes neznal skořici, vanilku, kari, badyán, pepř, kmín, zázvor, muškátový oříšek, šafrán, chilli a další pochutiny. Z panských stolů se postupně dostalo na stoly běžných lidí, dokonce i ty nejchudší. Pouze některé druhy se dodnes vyvažují zlatem, třeba pravý íránský šafrán. Jenomže tato koření mají ještě jednu zvláštní vlastnost, pochází totiž z rostlin, které nádherně kvetou, rostou a plodí. Poznáte své milované druhy koření podle vzhledu rostlin?

Velmi často se jako koření využívají semena rostlin, ale někdy i květy, celé lusky, tobolky a jiné druhy plodů, dokonce i oddenky, kořeny a kůra. Třeba skořice je dnes docela běžným kořením, ale ta cejlonská patří mezi nejdražší koření světa. Má mnohem jemnější, sladší a méně pikantní chuť než běžná čínská kasie. A má dokonce i více zdravotních výhod. Stejně tak si můžeme koupit docela levný šafrán, ovšem odborník ho rozezná oproti pravému íránskému na sto honů. A ten se opravdu dodnes vyvažuje zlatem. Ve středověku byla cena šafránu dokonce tak vysoká, že lidé byli upalováni na hranici za jeho padělání.

Koření (Zdroj: Shutterstock)
Koření (Zdroj: Shutterstock)

Koření, to je vlastně nekonečná řada různých příběhů, dobrodružných výprav a lidských osudů. Mnohá koření můžeme pěstovat i u nás a některá jsou dokonce jenom prachobyčejným plevelem, respektive místními bylinkami (např. mateřídouška a bršlice kozí noha). Běžně si v zahradě pěstujeme listovou petržel, kmín, kopr, pažitku, bazalku a mnoho dalších druhů. Vlastně se pojem bylinky a koření často stírá, dokonce i s pojmy zelenina a ovoce. Například koření jménem mahlepi (mahleb, malepi) se vyrábí z mletých jader semen třešně Prunus mahaleb neboli třešně sv. Lucie.

Ovšem jasné vymezení pojmů přece jen existuje. Koření totiž pochází výhradně z nelistových částí rostlin (kořenů, semen, kůry a plodů), obvykle má mnohem silnější chuť než bylinky, jelikož jsou využívané části rostlin bohaté na éterické oleje. I zde se však výjimky najdou, třeba bobkový list. Pojďte si v našem kvízu vyzkoušet, co o koření víte.

Zdroj: autorský článek – Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz, Wikipedia, botany.cz, zdravoslav.cz, 

Kvíz: Vzácné i obyčejné koření. Poznáte své oblíbené pochutiny podle vzhledu rostlin, hlavně květů?

Foto: Shutterstock
První otázka kvízu je o koření, které získáváme z fermentovaných tobolek (nesprávně lusků) konkrétního druhu orchideje. Kvete nádherně a pochází z Mexika, proto nebylo toto koření do objevu Ameriky známo. V Evropě se poprvé objevilo zřejmě roku 1520. Jméno koření?
Skořice
Vanilka
Papeda
1/16