Rajčatový prášek - od papriky k nerozeznání (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Může někdo vypěstovat víc rajčat, než dokáže sníst? Může. S trochou štěstí, přízní počasí a pořádnou dávkou pěstitelského umu jich najednou můžete mít víc, než kolik vy, vaše rodina a podarovaní sousedi dokáží zpracovat. A co pak s rajčaty dál? Když navíc čerstvá dlouho nevydrží? Jednou z variant uchování plné hodnoty úrody je výroba rajčatového prášku.

Je to recept, který teď dobývá internetové rádce napříč světem. A si se hned ze startu hodí férově připustit, že se úplně nehodí tam, kde dokážete rajčata smysluplně zužitkovat nějakým jiným způsobem. Když už ale máte zamraženo, zavařeno, naloženo – a domácí kečupy, leča či čalamády už není kam dávat – je pak opravdu ten správný čas na rajčatový prášek.

Je to mimochodem i schůdná cesta, jak se bez odpadů zbavit rajčat nehezkých – sice čerstvých ale popraskaných – a také rajčat, která už nestačí doběhnout do úplné konzumní zralosti na konci sezóny. Pozor, pro úplně zelená a nezralá se ovšem nehodí. Obecně je to přístup, se kterým vyřešíte spíš ten nenadálý sezónní nadbytek úrody, odrušíte případné posklizňové ztráty a obohatíte svou domácí kuchyni o velmi atraktivní surovinu. Takže jak na to?

Rajčatový prášek (Zdroj: Shutterstock)
Rajčatový prášek (Zdroj: Shutterstock)

Pro výrobu rajčatového prášku jsou ideální odrůdy rajčat masitějších, které mají menší obsah šťávy. Takové sesbírané omyjete, zbavíte všech stopek a listů, očistíte. Necháte je oschnout na utěrce, než je nakrájíte. Na přibližně stejně velké dílky. To aby to sušení – ke kterému se hned dostaneme – bylo rovnoměrné pro celou várku.

Sušíš, suším, sušíme

To sušení se dá provádět na mnoho způsobů, které jde navíc různě kombinovat. Klasikou, pokud vám přeje počasí, je sušení na slunci. Před ním je třeba nakrájená rajčata ještě mírně nasolit, aby se uchoval podíl živin. Když pracujete s tenkými plátky, je to proces na 4 – 10 dní. Opravdu hodně záleží na sluníčku i tom, jaké je počasí. Plechy s na slunci sušenými rajčaty je třeba také sklízet, než padne rosa.

To sušení si pochopitelně můžete usnadnit tím, že vám pomůže trouba. Ta pečící. Při teplotě 80 stupňů – je třeba průběžně kontrolovat stav a proces sušení – je to projekt tak na 10 -12 hodin. A jistotu pak představují elektrické sušičky, s nimiž usušíte celou várku za dvakrát čtyři hodiny. Napoprvé při vyšších teplotách, napodruhé už pomaleji, jen do křupavosti.

Sušení rajčat (Zdroj: Shutterstock)
Sušení rajčat (Zdroj: Shutterstock)

Běžnou praxí je počáteční nasušení rajčat na slunci, a pak jejich dosušení v troubě. Sušení na slunci také pomáhá „dojít“ rajčatům, kterým ještě pár dní na stonku chybělo. Pomalejší sušení na čerstvém vzduchu je dobré i v tom, že se vláha v rajčatech „neuzavře“, jako při rychlejším sušení. A čím méně vlhkosti, tím delší životnost produktu. Pro něj je výsledek vždy tentýž. Kousky nebo plátky rajčat, která jsou úplně suchá, dehydrovaná.

Chybí už jen poslední fáze. Rozdrcení, rozemletí. Jde to sice dělat v malém hmoždíři anebo velkém mlýnku, ale obojí je zbytečně pracné. Mnohem efektivnější je tu vypomoci si technikou, ručním mixérem nebo elektrickým mlýnkem. S nimi pak nasušená rajčata rozmělníte na prášek, který dosahuje jemnosti hladké mouky. Opět je to proto, že v takové podobě v něm nezůstane původní vlhkost a prodlouží se životnost.

Instantní řešení z domácí zahrádky

Rajčatový prášek už jen sesypete do uzavíratelné nádoby, a uložíte na tmavé a suché místo. Takže ideálně do spíže. Ale k čemu je to celé dobré?

Inu, dosáhli jste toho, že přibližně dva velké košíky rajčat – pro něž jste už neměli žádné jiné uplatnění a místo – se změnily na jednu nádobku plnou ohnivě rudého prášku. Který si, a to je právě to důležité, v sobě uchovává chuť a výraznost dvou košíků rajčat.

Rajčatový prášek (Zdroj: Shutterstock)
Rajčatový prášek (Zdroj: Shutterstock)

Pro domácí kuchyni je to perfektní pomocník. Když chcete vařit rajčatové omáčky nebo polévky? Stačí jen smíchat rajčatový prášek s horkou vodou. Vyladíte jen konzistenci, nenapodobitelná rajčatová chuť už je totiž přítomná. Zrovna tak lze prášek využít při kořenění a dochucování pečeného masa, vařené zeleniny nebo dušené drůbeže. Pravé „římské“ kuře – dušené pomalu v hrnci – bez rajčatového prášku neuděláte.

Špetka rajčatového prášku umí skvěle vylepšit i domácí pečivo. Houskám a rohlíkům dodává plnohodnotnější chuť, u chleba vylepšuje i barvu. Prášek, dávkovaný po lžičkách, umí zázraky při výrobě domácích dresinků pro zdravé saláty a je perfektní doplňkem marinád pro grilování. Dipy, pomazánky? Samozřejmě.

Sušená rajčata (Zdroj: Shutterstock)
Sušená rajčata (Zdroj: Shutterstock)

Fascinující na tom je, že rajčatový prášek je jakoby skvěle pohotové a instantní řešení – ale není to žádná prášková hrůza ze supermarketu – ale produkt vaší vlastní zahrádky. Na které za sebou nezanecháváte nezpracované výpěstky, odpad, ale vše šikovně zužitkujete.

Zdroj: sharingideas.com, thespruceeats.com, housefiwehowtos.com