Zapomeňte na červená rajčata, ta nejchutnější mají jinou barvu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Rakušan Erich Stekovics si za svou neobyčejnou rajčatovou kariéru získal mnoho přezdívek, například císař ráje nebo rajčatový kouzelník. Zakousnete se do jeho rajčat a pochopíte. Přitom vlastně nedělá svým způsobem nic neobvyklého. Rajčata pěstuje tak, jak rostou divocí předci současných kultivarů v přírodě. Neobvyklý je však především fakt, že na svých pozemcích sklízí plody cca 3200 odrůd této rajské zeleniny. Nezalévá, nevyvazuje, rostliny s plody leží na polích na slámě. A vyštipování? Zapomeňte!

Cesta k navrácení rozmanitosti

Vášeň, sběratelství, úcta k půdě a přírodě, ale také byznys, marketing, schopnost si v obrovské konkurenci zemědělských a zelinářských pěstitelů vybudovat výjimečnou pozici. Ať to už pan Stekovics udělal jakkoli, určitě šel proti proudu. Ostatně to dokazují i jeho známé citace: "Nejlepší rajčata nejsou téměř nikdy červená." "Evropské stoly jsou pokryty hrstkou hybridních odrůd, i když na celém světě existuje 300 000 odrůd rajčat, z nichž každá chutná jinak." „Za posledních 20 let bylo ztraceno 80 procent plodin, protože se již nepěstovaly. Pozdější generace nás z toho budou obviňovat, když už nezůstane téměř žádná rozmanitost.“

Rajčatová rozmanitost (Zdroj: Shutterstock)
Rajčatová rozmanitost (Zdroj: Shutterstock)

Je patrné, že nevsadil na zájem a obecné povědomí konzumentů o rajčatech, ale chtěl lidem ukázat, co všechno tento úžasný rostlinný druh může nabídnout. Zároveň vede jeho práce ke snaze o zachování rozmanitosti. Když to hodně zjednodušíme, než si nacpat břicho červenými rajčaty jedné komerčně úspěšné odrůdy, to je lepší ochutnávat talíř plný různobarevných a různotvarých plodů různých odrůd. A máte přitom pocit, že jste pojedli spoustu rozličné zeleniny. Oběd? Svačina? Luxusní!

Ochutnávejte, nekonzumujte (Zdroj: Shutterstock)
Ochutnávejte, nekonzumujte (Zdroj: Shutterstock)

Z původně etnického zemědělského byznysu celosvětový

Erich Stekovics, původně teolog srbského původu, se rozhodl v roce 1999 pokračovat v otcově zeleninovém podnikání. Sice chtěl být kuchařem, nakonec se ale dal na studia teologie, která nedokončil a stal se zemědělcem. Jeho rodiče uprchli na konci druhé světové války ze Srbska do Rakouska a právě pěstováním paprik, chilli a rajčat z místních semínek se Erichův otec Ladislaus trefil do vkusu místních Srbů. A že jich v Rakousku bylo. V roce 1958 se Ladislaus rozhodl profesionalizovat a kvůli prodeji své zeleniny jezdil až šestkrát ročně po celém Rakousku do vesnic obývaných srbskými emigranty. O mnoho později však Erich rozšířil původně etnický byznys na celosvětový.

Erich Stekovics (Zdroj: Wikimedia, Autor: Frank C. Müller, CC BY-SA 4.0)
Erich Stekovics (Zdroj: Wikimedia, Autor: Frank C. Müller, CC BY-SA 4.0)

Mezi zákazníky Ericha Stekovicse jsou dnes luxusní restaurace a gastronomické destinace z celého světa, tabule bohatých lidí, ale i stoly obyčejných zahrádkářů, byť také z řad celebrit. Svá semínka rajčat dodával například rockovému zpěvákovi Joe Cockerovi a princi Charlesovi. Koupit si je však může kdokoli, snadno se posílají poštou, stejně jako je možné si na začátku jara koupit sazenice rajčat přímo na farmě a od léta do podzimu pak výpěstky.

Exkurze i prodeje přímo na farmě

Navíc přizpůsobil své farmářské podnikání zájmu veřejnosti o rajčata a pěstování zeleniny vůbec, pořádá proto zpoplatněné exkurze, které probíhají v době zrání rajčat, což je období přibližně od poloviny července do konce září. Pokud se předem objednáte a přijde na vás řada, čekají vás až 4 hodiny na zeleninových polích, kde získáte spoustu obohacujících informací. A rajčata si samozřejmě ochutnáte, stejně jako výrobky v malé firemní prodejně.

Pěstování rajčat na slámě (Zdroj: Shutterstock)
Pěstování rajčat na slámě (Zdroj: Shutterstock)

Maximalista po otci

Farmu Ericha Stekovice, teologa, kterého přivedli nemocní rakovinou na pravou cestu, najdete u břehů Neziderského jezera, v jedné z nejúrodnějších oblastí Rakouska. A jelikož do speciálních gastronomických podniků putuje jen minimální množství úrody, většinu své produkce Stekovics zpracovává do svých produktů, které prodává. V množství pěstovaných odrůd především rajčat lze spatřit až určitou megalomanii, tu však zdědil po otci, který se pro změnu zamiloval do chilli a vlastnil až do 80. let 20. století největší pole chilli v Rakousku.

Keříčková rajčata (Zdroj: Shutterstock)
Keříčková rajčata (Zdroj: Shutterstock)

Jak pěstovat rajčata, aby chutnala co nejlépe?

Rakušan Erich Stekovics pěstuje rajčata tak, že rostliny leží včetně plodů na zemi a jsou podestlané slámou. Sláma po dešti vyschne, zadrží však v půdě dostatek vlhkosti. Navíc se při vyšších denních teplotách podestýlka zahřeje až na 70 oC a zelenině se tak vrací teplo. Rajčata se prý navíc nesmí nikdy zalévat. Zálivku Stekovics uvádí jako příčinu všech chorob – v původní vlasti, Jižní Americe, rostla rajčata na skalnatém povrchu a vodu si hledala. Vytvářela až 800 metrů dlouhý kořenový systém v hloubce až 1,7 metru. A nejvíce chuti prý rajčatům dodává vítr, který rozhýbává listy. Ty způsobují plodům mikrozranění a rostlina mobilizuje mnoho sil, aby plody hojila. A právě to se projeví na kvalitní chuti plodů.

Různé odrůdy rajčat (Zdroj: Shutterstock)
Různé odrůdy rajčat (Zdroj: Shutterstock)

Čili nejchutnější a aromatická jsou podle Stekovicse rajčata nezalévaná a pěstovaná venku na slámě, bez vyvazování do výšky. Navíc jsou i nejzdravější. Rajče prý miluje sucho, horko a vítr, s nedostatkem vláhy si poradí bohatá kořenová soustava. Naopak přeléváním oslabujeme kořenový systém rajčat, který pak odehnívá a hniloba se šíří dál.

Všechno vám ale o svých pěstebních postupech Erich Stekovics nepoví, je třeba experimentovat.

Zdroj: rajcata.eu, stekovics.at, izahradkar.cz, zahradniknacestach.blogspot.com, vikend.hn.cz, zahrada.cz, gurmanka.cz, Wikipedia, ČESKÉSTAVBY.cz

Černá rajčata (Zdroj: Shutterstock)
Černá rajčata (Zdroj: Shutterstock)
Výběr rajčat (Zdroj: Shutterstock)
Výběr rajčat (Zdroj: Shutterstock)

Další články o rajčatech a jejich pěstování: