Krychlové melouny (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Od hranatého melounu v přibližném tvaru krychle až po jehlanovitý a třeba i srdcový. Že jste o tom ještě nikdy neslyšeli? To byste totiž museli vycestovat do Japonska, kde jsou takové melouny předraženým hitem. I když za poslední dobu zlevnily v přepočtu z přibližně tří tisíc korun na polovinu. Kdybyste u nás chtěli od někoho za takový meloun tisícovku, jen mávne rukou a řekne: „Taková předražená pitomost.“ Jenže v Japonsku si tvarované melouny většinou dokonce jen vystavují, nejí je. A ty hranaté (většinou krychlové) jsou navíc o dost skladnější, dají se uložit do krabic přesných rozměrů.

Za peníze v Praze dům, nebo hranatý meloun

Hranaté, ale třeba i srdcovité a jehlanovité melouny jsou jedním z nejzajímavějších zelinářských výpěstků, jaké najdete na japonských trzích. Kdo je spatří poprvé, řekne si: „Genetická modifikace?“ Nikoli, pouhé pěstování v plastových či skleněných boxech, které plod vytvarují do požadovaného tvaru. Pak se box otevře a meloun se nechá dozrát. Logicky by se to samé dalo dělat třeba i s dýněmi. A světe div se, v databázi fotografií Shutterstock jsem narazil na fotografii stejného způsobu tvarování citrónu. “Za peníze v Praze dům“, jak se říká.

Tvarovaný citron (Zdroj: Shutterstock)
Tvarovaný citron (Zdroj: Shutterstock)

Dekorace do domácností, která vydrží měsíc

Tvarované melouny se prostě v Japonsku staly symbolem luxusu a exkluzivity, sice šla během posledních let jejich cena dolů až o 50 %, přesto jsou však stále extrémně drahé. Od nápadu pěstovat tvarované melouny uplynulo již více jak 40 let a zájem o ně stále neupadá. Byť se prodávají spolu s jinou zeleninou a ovocem, nabízené jsou do domácností především jako dekorativní předměty. Při běžné pokojové teplotě vydrží dělat parádu zhruba měsíc, pak je Japonci musí vyhodit.

Tvarované melouny (Zdroj: Shutterstock)
Tvarované melouny (Zdroj: Shutterstock)

Dají se koupit formy, ale nejsou levné

Tvarování melounů ale samozřejmě vyžaduje spoustu péče, plody je třeba neustále kontrolovat a do boxu je musíme zavřít včas a správně. Navíc je třeba meloun pravidelně otáčet, aby rostly rovnoměrně. A pozor, speciální boxy pro pěstování tvarovaných melounů si můžete jednoduše objednat i od nás, přes internet samozřejmě. Horší by to už bylo se samotnými plody, dovoz by byl velice nákladný, což by se ještě promítlo v už tak vysoké ceně. A jelikož u nás nejde o hit, byly by v podstatě neprodejné. Ona vlastně není vůbec levná ani forma na tvarování melounů, za jednu zaplatíte od 500 do 1 500 korun a přitom v ní ročně vypěstujete jen 1 meloun. Drahá legrace. Na druhou stranu by ale šikovné české kutilské ručičky určitě dovedly vyrobit podobné plastové formy v domácí dílně.

Krychlový meloun (Zdroj: Shutterstock)
Krychlový meloun (Zdroj: Shutterstock)

Středobod zahradní party s přáteli

Popisovat nyní začátečníkům, kteří melouny ještě nikdy nepěstovali, jak je při pěstování tvarovat, nemá smysl. Stačí odkaz na starší článek o pěstování melounů. Pokud jste ale již dosti protřelí melounáři, zkusit to rozhodně můžete. Hranaté (resp. různě tvarované) melouny jsou neuvěřitelným příkladem lidské kreativity, která mění přírodu. Ostatně šlechtění taktéž, ale to je spíše věda než kreativita. A pokud si zkušený řezbář vezme vhodné nástroje a ze slupky tvarovaného melounu vytvoří třeba v její horní části krásnou květinu, je se opravdu čím pyšnit. Jako hlavní atrakce pozdně letní party s vašimi přáteli určitě skvělý nápad. Váš výtvor bude vedle výborného jídla a pití středem pozornosti. A pokud nakonec dobře vychlazený, tvarovaný a řezbářsky dozdobený meloun nakonec rozříznete a naporcujete, bude se o vás mluvit hodně dlouho. Doporučujeme však pečlivě zdokumentovat (foto/video). Tvarovat lze nakonec jakoukoli lilkovitou plodovou zeleninu.

Jak to celé vzniklo?

Především šlo o plochu a skladnost a nakonec také samozřejmě i o peníze, dozvíte se v mnoha zdrojích. Vysoké ceny za nájmy obchodů nutily prodejce zmenšovat plochy a právě melouny jsou tím nejméně skladným, co lze vůbec prodávat. Samozřejmě hned vedle dýní. Navíc se snadno kutálí, spadnou, prostě jsou neposedné. A zabírají spoustu místa. Japonští farmáři se proto rozhodli obchodníkům s ovocem a zeleninou pomoci. To je jedna z oficiálních verzí. Nápad byl na světě, vždyť by přece mohla stačit forma! A krychlové melouny se zalíbily i přes svou vysokou cenu jak obchodníkům, tak zákazníkům. Časem pak přišly další tvary a třeba tvar srdce… Asi nemá smysl spekulovat, proč vůbec vznikl. Že?

Tvarování melounu (Zdroj: allegro.cz)
Tvarování melounu (Zdroj: allegro.cz)
Tvarování melounu (Zdroj: hiddenshell.ru)
Tvarování melounu (Zdroj: hiddenshell.ru)
Tvarování melounu (Zdroj: hiddenshell.ru)
Tvarování melounu (Zdroj: hiddenshell.ru)
Tvarované melouny (Zdroj: hiddenshell.ru)
Tvarované melouny (Zdroj: hiddenshell.ru)

Bohužel vynálezce formy na tvarované melouny si prý nenechal svůj vynález patentovat, proto jej docela dlouho využíval zdarma každý, kdo chtěl takové pěstování zkusit. Až později si o patent požádal, ale mezitím přišel o hromadu peněz. Jak dlouho trvalo, než došlo k patentování, těžko říct. V každém případě ale nešlo o nápad farmáře, či dokonce obchodníka, nýbrž grafického designéra Tomoyuki Ono. A to již v roce 1978, kdy své hranaté melouny představil poprvé v galerii v Ginze v Tokiu. O patent pak požádal (a obdržel jej) v USA. Čili nápad tvarování melounů je starý už 46 let a je z pera výtvarníka…

Krychlový meloun (Zdroj: Shutterstock)
Krychlový meloun (Zdroj: Shutterstock)

Zajímavé také je, že tvarované melouny jsou oblíbené pouze v Japonsku a nejbližších zemích. A navíc je prý chuť hranatého melounu horší než chuť melounů běžných, proto se také většinou jen vystavují jako rarita. Čeští pěstitelé dokonce tvrdí, že déle zrající melouny jsou nejchutnější. V každém případě ale byla po mnoha let výzkumu a experimentů vyšlechtěna speciální odrůda "Kaku-Melo", která se ke tvarování melounů využívá nejčastěji. Ovšem tvarované si můžete v Japonsku koupit třeba i melouny cukrové, nejen vodní.

Zdroj: idnes.cz, radynacestu.cz, stoplusjednicka.cz, abecedazahrady.cz, Wikipedia

Hranaté melouny (Zdroj: Shutterstock)
Hranaté melouny (Zdroj: Shutterstock)