Koupě kontejnerovaného vánočního stromku (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Kontejnerované vánoční stromky mají svůj smysl. A dokonce si takové můžeme vypěstovat i sami. Zbytečných semenáčků jsou plné lesy, navíc ani nemusíte loupit, malé sazeničky stojí v lesních školkách pár korun. A prý o ně není poslední dobou extrémní zájem. Ba naopak. Pokud si ale chcete už pěkně rostlý, velký kontejnerovaný stromek koupit, je třeba přemýšlet. Opravdu budete vědět, jak se k němu chovat, aby vydržel mnoho Vánoc? Opravdu ho máte kromě pár svátečních dní kam dát? 

Jde totiž především o to, aby kontejnerovaný vánoční stromek přežil náhlé změny teplot. Aby vůbec přežil celý rok a mohl posloužit i další Vánoce. A pak ty další, třetí, čtvrté, páté. Případně si někdy v běhu času vyprosil, pěkně rostoucí, místo v zahradě. A byl nahrazen jiným, menším. Pokud to takto uděláme, bude pro nás nákup kontejnerovaného vánočního stromku výhodný. I když může být jeho pořízení dražší, než kolik stojí stromky řezané. „Za peníze v Praze dům, vážená paní…“

Prodej kontejnerovaných vánočních stromků ve vnitřních vytápěných prostorách je průšvih (Zdroj: Shutterstock)
Prodej kontejnerovaných vánočních stromků ve vnitřních vytápěných prostorách je průšvih (Zdroj: Shutterstock)

Opatrnost už při nákupu

Nejčastěji se dá z kontejnerovaných vánočních stromků koupit jedle a smrk, tedy ten stříbrný, pichlavý. Opatrní však musíme být už při nákupu. Určitě se vyplatí si vyzkoušet, jestli je stromek v nádobě dostatečně prorostlý, tedy jeho kořeny. V žádném případě se nesmí dát z květináče snadno vyjmout. Pokud totiž někdo zasadí stromek do kontejneru před Vánoci kvůli obchodu, nejenže nemusí vydržet více jak stromek řezaný, ale vůbec se ani nemusí chytit v zahradě, pokud byste jej chtěli vysadit na vhodné místo. Důvod? Před přesazením mu někdo musel zkrátit a tedy poškodit kořeny. Je to pak jen jakási hra na vytoužený sortiment, který však má od ideálu daleko.

Smrk pichlavý je odolnější než jedličky, z řezaných větví opadá jehličí pomaleji (Zdroj: Shutterstock)
Smrk pichlavý je odolnější než jedličky, z řezaných větví opadá jehličí pomaleji (Zdroj: Shutterstock)

Stromky balové a dokonale prokořeněné

Jde totiž o takzvané “balové“ stromky, které mají jenom 20 až 30 % kořenů. Pokud je ale stromek pěstován v květináči od malinké sazeničky, má všechny kořeny (100 %). Takové stromky poznáme i tak, že se na hlíně kolem kmínku povaluje spadané jehličí a může zde růst i mech. A když stromek chytíme za kmen a zvedneme, zvedneme jej i s nádobou. Vůbec nejlepší je, když vidíme zdola vylézat z nádoby kořínky. To však také znamená, že budeme muset stromek na jaře ihned přesadit do větší nádoby a vyměnit zeminu.

Malý stromeček za pár korun? A proč ne, do krásy si ho vypěstujeme sami (Zdroj: Shutterstock)
Malý stromeček za pár korun? A proč ne, do krásy si ho vypěstujeme sami (Zdroj: Shutterstock)

V teple jenom chvíli

Pokud stromek rostl v nádobě již od malé sazeničky, určitě vydrží. Nesmí ale zůstat dlouho v teple. Odborníci uvádějí jako maximum cca 10 dní. Poté doporučují stromek přesunout i s nádobou do zahrady, nebo třeba nevytápěného skleníku, postupným otužováním. A když nemáte zahradu, dejte ho na chvíli do nevytápěné chodby a pak na balkón. Jakmile to počasí na jaře dovolí, vysaďte jej do volné půdy, nebo nechte růst v nádobě do dalších Vánoc.

S ekologií to nemusí mít vůbec nic společného

Rádo se říká, že ke koupi stromku v nádobě se uchylují častěji lidé s ekologičtějším myšlením a vůbec způsobem života. Ale je to vůbec pravda? Ne, je to jen obchodní trik. A přesně ten obchodník, který vám něco podobného nakuká, vyrýpe před Vánoci stromky z půdy, zkrátí jim kořeny a narve je do květináče se substrátem. Aby bylo ekologii učiněno zadost. A skutečně narychlo vykopané a do nádoby přemístěné stromky nemají šanci žít o mnoho déle než stromky řezané. Kolikže jsi zaplatil, ekologu?

Radost může být jen krátká (Zdroj: Shutterstock)
Radost může být jen krátká (Zdroj: Shutterstock)

V teple domova začnou tyto stromky rašit, teplo pro ně znamená jaro. Pak je lidé většinou nechají v teple místnosti se suchým vzduchem až do tří králů. Že stromek ještě neopadává? Jestli byl zaléván, nemusí, ovšem jakmile stromek přenesete ven, uhyne. Teplotní šok už neustojí. Dejte také pozor, kde jsou stromky v nádobách nabízeny. Pokud jsou vystaveny již měsíc před Vánoci ve vytápěných prostorách obchoďáku, všechno je opět špatně. Když si takový stromek koupíte těsně před Vánoci, už může jít o umírající kousek. Zatřeste větvičkou a uvidíte, co z ní začne opadávat.

Hlavně zálivka

Pokud jsou ale stromky v nádobách pěkně zapěstované, zdravé a po celý rok včetně okamžiku prodeje (resp. i předchozí roky) byly ve venkovním prostředí, určitě se odmění trvanlivostí. Doma je ale musíte především pravidelně zalévat. A to i po Vánocích v zahradě, když zrovna nemrzne, navíc je třeba nádobu tepelně izolovat, aby kořínky nepromrzly. Obzvláště smrky koření velice mělce a jedličky na tom nejsou o mnoho lépe. Kromě zálivky je také třeba přidávat pravidelně živiny, ale ne ledajaké. Je třeba zakoupit speciální hnojivo určené pro jehličnany. A při pěstování v nádobě po dobu více let je třeba postupně zvětšovat nádobu, obvykle se to dělá jednou za 2 roky.

Nabídka kontejnerovaných stromků (Zdroj: Shutterstock)
Nabídka kontejnerovaných stromků (Zdroj: Shutterstock)

Jak pěstovat vánoční stromek v květináči krok za krokem

  • Začínáme pořízením stromku. Určitě se vyplatí se podívat do zahradnictví, lesní školky, nebo plantáže, kde se na jehličnaté stromky v květináčích specializují. Kvalita stromků je zde nadstandardní, ale budou dražší. Dobře zapěstovaný, silný stromek, však vydrží v nádobě deset let i více.
  • Při výběru preferujte smrk pichlavý (stříbrný) a jedli, budou nejodolnější. Vsadit lze i na borovici, ale u ní může být problém s růstem. Je totiž rychlejší a jehličí má řidší.
  • Když už to zkusíte risknout a zajedete do nejbližšího obchoďáku, zajímejte se pouze o stromky vystavené (pěstované) a prodávané venku. Ostatním se vyhněte obloukem. Zkuste si, zda stromek v květináči drží a zda mu nepadají jehlice. Prostě zkontrolujte jeho kondici.
  • Při přenosu domů stromek postupně přivykejte vyšším teplotám. Začněte nevytápěnou verandou či chodbou (alespoň dva až tři dny), pokračujte mírně temperovanou místností (opět alespoň dva až tři dny) a poté až přesuňte stromek do interiéru, který je navíc dobré v době pobytu stromku nepřetápět. Aklimatizační doba na změnu prostředí musí být dlouhá alespoň týden.
  • Zapomeňte na umístění u radiátoru, krbu a krbových kamen. Čím větší vzdálenost od zdrojů tepla, tím lépe. Kromě zálivky je také třeba rosit, i suchý vzduch dělá své. Jednou za 14 dní mírně přihnojte speciálním tekutým (ve vodě rozpustným) hnojivem. V květináči, kde je stromek pěstován dlouhou dobu, se zemina rychle vyčerpá. Z toho důvodu také jednou za 2 roky přesazujeme do větší nádoby.
  • Po celou dobu svátků musí mít stromek vlhkou hlínu. Pozor ale, substrát udržujeme pouze vlhký, nikoli mokrý. Kdybychom stromek zalévali příliš, mohly by začít uhnívat kořínky. 
  • Po cca nejvýše deseti dnech pobytu v interiéru opět začneme stromek přivykat na změnu teplot. Několik dní v mírně temperované místnosti, pak několik dní v chladné chodbě či na verandě a pak až ven. Rozhodně je třeba květináč izolovat před chladem, prostě něčím obalit. To samé už ale neděláme se samotným stromkem. Ničemu by jeho zateplení neprospělo. 
  • Jakmile se začnou blížit jarní dny, začnou jehličnany rašit. Kromě přesazení a hnojení jim poskytněte stinné místo, kde se jim bude dařit nejlépe. Nikdy je nedávejte na plné slunce. V přírodě rostou mladé jehličnany také ve stínu Entů. Když stromek vhodně přistíníte, může vám růst po celý rok i na balkóně a terase. Bohužel však platí, že kdo má tyto prostory orientované na sever, jeho stromek vyhrál v loterii.

Zdroj: autorský text – Petr Pojar, ČESKÉSTAVBY.cz

Nabídka kontejnerovaných stromků (Zdroj: Shutterstock)
Nabídka kontejnerovaných stromků (Zdroj: Shutterstock)