Neházejte vysloužilý vánoční stromek z okna, není oštěpem a vy nejste lovci

Neházejte vysloužilý vánoční stromek z okna, není oštěpem a vy nejste lovci

Opravdu chcete, byť omylem, trefit stromkem sousedku chodící každý den o holi venčit svého ratlíka právě pod vaše okna? I nechtěné zabití je trestným činem. Jste si jisti, že házíte stromek z okna tak bezpečně, že nemůžete jeho pádem ohrozit žádného živého tvora, natož člověka? I přesto svědčí takový čin o vaší lenosti a buranství, tedy v případě, že necháte stromek ležet tam, kam dopadl. Ona se postará firma pečující o městskou zeleň či technické služby. Buďte si jistí, že mají velikou radost. Přitom není vůbec složité poponést stromek o kousek dál a nechat již na jiných, jak jej využijí.

Zapomeňte na bonsaje, trendem je pěstování daisugi podle japonského vzoru

Zapomeňte na bonsaje, trendem je pěstování daisugi podle japonského vzoru

V Zemi vycházejícího slunce prostě mají smysl pro detail. Minimalismus a dokonale zenová propracovanost japonských okrasných zahrad je pro nás stále nepřekonatelným zdrojem inspirace. Inspirace, která se rozhodně neomezuje jen na pěstění stromových miniatur, bonsajů. Už od 17. století tu mistři zelené školy razí techniky tzv. daisugi, vkusného vrstvení dřevin. Praxe, která se nyní konečně nachází cestu do Evropy. Nabízí totiž maximum biomasy dřevin na jednotku plochy.

Na které jedovaté plody si musí dát vaše děti pozor, které je lákají nejvíce

Na které jedovaté plody si musí dát vaše děti pozor, které je lákají nejvíce

Aby dospělý člověk pojídal plody rostlin, které nezná, lze jen těžko předpokládat. To jedině snad, že by umíral hlady a nebo se doslova „zbláznil“. Ovšem malé děti jsou nenechavé, zvědavé a často nevnímají možná rizika. A některé plody rostlin je velice lákají, byť jsou jedovaté, tedy nebezpečné. Na které rostliny si dát pozor, před kterými musíme své potomky ochránit a informovat je o hrozícím nebezpečí?

Marhaník granátový, jinak též granátovník, opravdu vybuchuje, ale také plodí lahodná „jablka“

Marhaník granátový, jinak též granátovník, opravdu vybuchuje, ale také plodí lahodná „jablka“

Kdo by neznal granátová jablka, i když je mnoho lidí u nás určitě ještě neochutnalo. Jednoduše proto, že zde nejsou tyto lahodné plody až tolik populární a navíc chutnají pěkně dozrálé a čerstvě utržené ze stromu mnohem lépe než v případě, že jsou ještě ne zcela zralé přepravovány. Můžeme v našich podmínkách granátovník pěstovat a dočkáme se „jablíček“?

Maklura je strom, jehož plodem byste mohli někoho i zabít

Maklura je strom, jehož plodem byste mohli někoho i zabít

Maklura oranžová je dvoudomý, opadavý strom, který pochází ze středu a jihu USA. Odsud byla tato dřevina rozšířena do teplejších oblastí Evropy, věděli jste však, že na našem území roste maklura v zámecké zahradě na Hluboké již od roku 1865?

Jmelí v zahradě neškodí a vy je pak nemusíte každý rok kupovat

Jmelí v zahradě neškodí a vy je pak nemusíte každý rok kupovat

Jmelí se nám ochotně a snadno uchytí například na jabloních. A škodit jim opravdu nebude, pokud to s výsevem nepřeženete. Proč tedy tuto epifytickou rostlinu každoročně kupovat a nebo šplhat po nebezpečných výškách? Zásobte se vlastním jmelím, které na opadaných listnáčích dokonce vypadá pěkně.

Okrasné brsleny vyniknou na podzim jako solitéry i v podobě živých plotů

Okrasné brsleny vyniknou na podzim jako solitéry i v podobě živých plotů

Hmyz a ptáci je milují, lidé se před nimi musí mít na pozoru, protože jsou pro ně smrtelně jedovaté. Pokud však nebudete pojídat, co nemáte, dočkáte se každý rok na podzim neobvyklé krásy jménem brslen. Tato nenápadná „nicka“ se náhle „vyloupne“, začne zahradě dominovat a přitáhne pozornost ptactva.

Co je klokoč a klokočí, jak klokoč pěstovat a jak množit

Co je klokoč a klokočí, jak klokoč pěstovat a jak množit

Klokoč zřejmě pěstovali a využívali již staří Slované, našlo se totiž při archeologických vykopávkách klokočí již z 9. století n.l. v Mikulčicích. A co je ono tajemné klokočí? Je to prosté – semena keře, který nazýváme klokoč zpeřený.

Pečené jedlé kaštany přímo z vašeho vlastního stromu, to není fikce

Pečené jedlé kaštany přímo z vašeho vlastního stromu, to není fikce

Obsah látek v plodech (semenech) podobný bramborám, energetické hodnoty dokonce vyšší, chuť nasládlá, oříšková, cizosprašnost stejná jako u lísek a dokonce i stejný škůdce. To je kaštanovník jedlý. Pečené jedlé kaštany bývaly u nás kdysi horkým nedostatkovým zbožím, dnes tomu tak již není, ale věděli jste, že si kaštanovník setý (či též jedlý) můžete sami pěstovat?