Jak a kdy odebírat a správně uchovávat rouby ovocných dřevin

Jak a kdy odebírat a správně uchovávat rouby ovocných dřevin

Pokud nemáte s roubováním žádné zkušenosti, je určitě lepší to nechat na sadaři, ovšem žádný učený z nebe nespadl, jak říká lidové přísloví a koho to zajímá, láká a miluje zahradničení, roubování si zkusí. Navíc platí, že co Čech, to všeuměl. K tomu nakoupí příslušnou literaturu, shlédne videa na internetu, poradí se se zkušenějšími sousedy u piva a pustí se do práce. A právě doba a způsob odebírání roubů jsou zásadní stejně jako správné roubování v předjaří. Ale i vhodné uskladnění odebraných roubů hraje zásadní roli. A jde samozřejmě o životnost, životaschopnost. Větvičky nesmí uschnout, plesnivět a ani začít rašit.

Jak si doma uskladnit víno, abychom mu neuškodili a bylo opravdu lahodné

Jak si doma uskladnit víno, abychom mu neuškodili a bylo opravdu lahodné

Koupit si kvalitní víno je jedna věc a správně uskladnit druhá, tedy pokud není určeno k okamžité konzumaci. Ovšem i tak musíme dodržet určitá pravidla. Například optimální teplota pro uskladnění vína bílého a růžového je před konzumací mezi devíti a jedenácti stupni Celsia, víno červené se konzumuje při cca patnácti stupních (těžší vína snesou až 18).

Co je klejotok stromů, jak mu předcházet a jak dřeviny léčit

Co je klejotok stromů, jak mu předcházet a jak dřeviny léčit

Klejotokem mohou trpět ovocné stromy v každé zahradě. A bohužel u starších stromů jej již odstraníme jen obtížně, proto je třeba zakročit již v mládí dřevin. Klejotok je vlastně jakýmsi gumovitým slizem (pryskyřicí, klej = pryskyřice), který na vzduchu tuhne a hnědne (rostlinný exsudát).

Dřín obecný je pohledný keř, který kromě okrasy nabízí i jedlé plody

Dřín obecný je pohledný keř, který kromě okrasy nabízí i jedlé plody

Rybíz červený a černý, maliny, ostružiny, angrešt, ale i malinoostružiny a třeba josta (kříženec černého rybízu a angreštu). Známé ovocné keře, který při dobré péči plodí a plodí i bez ohledu na výkyvy počasí. Plody nabízí tyto okrasné keře vynikající a dokonce i vzhledem nevypadají mnohé z nich vůbec špatně, obzvláště keříky na kmíncích, jiné však přinášejí především plody a svým vzrůstem způsobují zahrádkářům dokonce vrásky na čele. Například maliny mohou rozčílit i souseda, kterému "podlezou" plot. Ovšem nejsou tím jediným, čím můžeme svou zahradu obohatit.

Pěstování pro spořivé: jakou zeleninu či ovoce lze vypěstovat ze zbytků

Pěstování pro spořivé: jakou zeleninu či ovoce lze vypěstovat ze zbytků

Není to sice jako v pohádce, že byste zaléváním korkové zátky vypěstovali celou láhev vína, ale zase takový rozdíl to není. Nebude to asi ten favoritní způsob, jak se uživit, ale pěstování ze skrojků, odřezků a skromných částí rostlin pořád můžete pojmout třeba jako zábavný experiment. Protože ne každé ovoce a zelenina je na jedno použití.

Tucet špinavců: jaké druhy zeleniny a ovoce jsou nejvíce promořené pesticidy

Tucet špinavců: jaké druhy zeleniny a ovoce jsou nejvíce promořené pesticidy

Lákají nás svou osvěžující chutí a při každém soustu věříme, že děláme něco pro své zdraví. Ovoce a zelenina jsou zdravé, plné vitamínů, ne? To sice ano, ale často také reziduí chemických látek, postřiků a hnojiv, použitých k jejich vypěstování. A ty už rozhodně tak prospěšné našemu zdraví nejsou.

Proč nesmí v zahradě chybět rybíz a jaký si vybrat?

Proč nesmí v zahradě chybět rybíz a jaký si vybrat?

Kdo rybíz v zahradě má, již má letos sklizeno a na horší časy si schovává nějaké ty sklínky džemu či sklenice šťávy, případně falešné brusinky z červeného rybízu, které chutnají ke svíčkové stejně znamenitě, jako ty pravé.

Jak poznáme, že je meloun opravdu zralý?

Jak poznáme, že je meloun opravdu zralý?

Poznat, že je meloun opravdu zralý, není až tak těžké, ovšem hmotnost těch největších kousků zamezuje jednu metodu fyzicky slabším jedincům. Zato zjistit, zda je meloun ovoce či zelenina, to je již jiná liga.

Jaké exotické ovoce byste měli určitě ochutnat?

Jaké exotické ovoce byste měli určitě ochutnat?

Mnohé exotické ovoce je pro nás vlastně již tradiční, ovšem na pultech dnes najdeme pro mnohé natolik cizokrajné druhy, že se je ani neodváží vložit do košíku, nemluvě o cenách. Jaké cizokrajné ovoce bychom měli vyzkoušet?

Péče o jahodníky po sklizni jahod nekončí

Péče o jahodníky po sklizni jahod nekončí

Sklizní péče o jahodníky zdaleka nekončí, alespoň pro ty zahrádkáře, kteří chtějí sklízet i napřesrok. Ihned po sklizni se musíme začít připravovat na další sezonu. Jaké kroky nás po sklizni jahod neminou?

Jak dosáhnout vysoké úrody malin

Jak dosáhnout vysoké úrody malin

Maliny, plody maliníku, které krásně voní a ještě lépe chutnají. Kde je však vysadit a kdy a jak provést řez, abychom dosáhli vysoké úrody?

Nebojte se sušení ovoce

Nebojte se sušení ovoce

Ovoce a některou zeleninu můžete snadno nasušit, a tak je přirozeně zakonzervovat pro další použití. A přitom nás to stojí minimum energie.