
Středomořské bylinky: vůně a chuť Středomoří v kuchyni a bytě
Název článku evokuje, že nemáme na mysli styl bydlení a barvy, ale naopak chutě a vůně, tedy rostliny a především bylinky, které ze Středomoří pochází.
Název článku evokuje, že nemáme na mysli styl bydlení a barvy, ale naopak chutě a vůně, tedy rostliny a především bylinky, které ze Středomoří pochází.
Oddenek zázvoru je učiněným zázrakem, lékem na mnohé neduhy. Jeho chuť je štiplavá a nesmíme to s konzumací příliš přehánět. Pokud však oddenek použijeme v rozumném množství, zbavíme se například nachlazení.
Že mají plody nakladaček chlupy, je známá věc, ovšem pod pojmem chlupatá okurka se ukrývá bylina s chlupatým stonkem a listy, která modře kvete.
Saturejka je bylina a zároveň koření, které se využívá při přípravách pokrmů již tisíce let. Inspirujte se starověkou římskou kuchyní, ale nejen jí.
Určitě mnohé z nich znáte, mnozí všechny, přesto jsme připravili seznam bylinek, které by v zahradě neměly chybět. Věříme, že bude mnohé inspirovat.
Lopuch větší neboli Gobo je vlastně zelenina s léčivými účinky, kterou v přírodě pouze obcházíme a v zahradě běžně likvidujeme jako plevel! Pozor však - není lopuch jako lopuch!
Bylinky můžeme pěstovat v bytě za oknem, na venkovním parapetu, na balkóně, terase, ve svahu, na obyčejném či vyvýšeném záhoně, ale také na takzvané bylinkové spirále. V čem tkví její kouzlo?
Medvědí česnek patří do skupiny prvních jarních koření, jaké nám zahrada vůbec poskytne. Jde o oblíbenou a léčivou jarní bylinu, kterou sice běžně najdeme v přírodě, ale proč ji nemít stále po ruce.
Proč se nevyplatí šíření invazivních druhů rostlin a jak se v zahradě zbavit těch, které se zde proti naší vůli rozšířily?
Každá rostlina klíčí a roste jinak dlouho, než ji můžeme sklidit. Hovoříme o takzvané vegetační době. U některých druhů rostlin to může být jen měsíc, u jiných si nevystačíme s dobou od jara do podzimu a sazenice si proto musíme předpěstovávat již od ledna až února.
I v zimě můžeme doma pěstovat bylinky, obohatit jimi své pokrmy a provonět byt. Jak a které?
Proč pěstovat angínovník, jinak též leopardí lilii a nebo leopardí květinu, kam se hodí a jak o něj pečovat?
Co si budeme povídat, původní módní myšlenka na dochucování pokrmů vlastnoručně vypěstovaných nebo zakoupených zeleným kořením časem trochu ztrácí na efektu. Ale nezoufejte, je tu prostor pro změnu.
Co je klíčové pro bohaté kvetení levandulí? Jak levandule správně ostříhat?
Tradiční vůni a chuť máty zná určitě každý, ale co třeba máta citronová, jablečná a čokoládová?
Ostropestřec je statný bodlák, ovšem mnohem zdobnější než u nás běžné bodláky, který dovede léčit nemocná játra. Jeho stinnou stránkou je však invazivnost. Pozor proto na vysemenění.
Které rostliny z mnoha tisíc druhů vyskytujících se na naší planetě vykazují antibakteriální, antivirové nebo protiplísňové účinky a dokonce si je můžeme sami vypěstovat?
Výsev bylinek právě začíná. Pokud jste samozřejmě bylinkový záhon nezaložili již dříve a mnohé druhy se na něm zazelenají bez vašeho přičinění, tedy s výjimkou zálivky, je-li sucho.
Zázvor je jedním z pilířů čínské medicíny a jeho účinky jsou opravdu legendární, ale též pravdivé. Jak pěstovat zázvor, a jak se jím léčit?
Jak si v zimě doplnit vitamíny (a nejen je) v čerstvé podobě? Řešením je bylino zeleninová miniaturní zahrada - například na kuchyňském okně.