Zemědělství bez vody. Na jakých principech vlastně funguje dryland farming

Zemědělství bez vody. Na jakých principech vlastně funguje dryland farming

Zemědělství nasucho, bez závlahy či zálivky, nebo také dryland farming. Může se to zdát jako nepochopitelný protimluv, protože voda se jeví být pro pěstování čehokoliv podstatná. Přesto jde o reálnou hospodářskou praxi, která v současné době probíhá po celém světě na 10-15 % obdělávané půdy.

Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

První sklizeň se v prosluněných koutech Čech a Moravy obvykle stihne ještě před začátkem letních prázdnin. Ale co pak s prázdnými záhonky dál? Nemusíte se na ně jen smutně dívat, druhý výsev si uvolněné místo zaslouží. Sezóna prostě nekončí první sklizní, radost z úrody může přetrvat až do podzimu.

Červenec v užitkové zahradě není zdaleka jen o zalévání

Červenec v užitkové zahradě není zdaleka jen o zalévání

Ano, zálivka je v červenci v užitkové zahradě na prvním místě, a to nejen v případě na vodu náročné plodové zeleniny. Za sucha zaléváme co jen můžeme, tedy pokud je čím. Vedle toho nás ale kromě průběžných sklizní a ochutnávek plodů našeho snažení čeká mnoho další práce.

Agrolesnictví je novou příležitostí, která čeká na využití

Agrolesnictví je novou příležitostí, která čeká na využití

Čeští zemědělci, vystavení stále neočekávanějším rozmarům počasí, hledají vlastní cestu k řešení nejisté budoucnosti. Jedna z alternativ se jim však přímo nabízí. Koncept tzv. agroforestry, chcete-li agrolesnictví, čili leso-zemědělství, totiž nese příslib stabilní a pestré produkce v klimaticky rychle se měnícím prostředí.

Mák, neprávem zapomenutá superpotravina, kterou se vyplatí vrátit do kuchyně

Mák, neprávem zapomenutá superpotravina, kterou se vyplatí vrátit do kuchyně

Maková semínka provází lidstvo na jeho pouti už od neolitu, a uzobávat jeho černé kuličky začali naši předci ještě dřív, než se pustili do hrátek s konopím. Historií civilizace se mák veze dobře 8000 let, a byť nikde nepatřil k pěstitelským hospodářským jedničkám (jako třeba ječmen nebo rýže), ve svých pověstných drobných zrníčcích přinášel a stále přináší mnoho dobrého.

V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

Je nejvyšší čas začít rychlit sadbu, tedy nechat klíčit semínka a připravovat si sazenice rostlin s delší vegetační dobou. Vlastně se obvykle začíná již v lednu, záleží však na nárocích konkrétních rostlinných druhů a světelných podmínkách. Semena mnohých je lepší vysévat později, aby nebyly rostlinky tolik vytažené. Ovšem nakličují se i semínka pro následnou konzumaci, což je oblíbená strava především vegetariánů a veganů. Spousta bílkovin, vlákniny a vitamínů právě v zimě. Jaké ale použít ke klíčení nádoby a jaké osivo?

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Milovníci a znalci čaje vědí, že čaj rozeznáváme podle stupně fermentace. Zelený čaj je zcela nefermentovaný, černý naopak dokonale fermentovaný, typ puerh dokonce 2 krát fermentovaný a to dokonce i za přítomnosti mikroorganismů, bílý čaj je lehce fermentovaný, žlutý dodatečně fermentovaný a polozelený částečně fermentovaný. Fermentace čaje však není vůbec snadným procesem, proto raději zůstaňme u čaje zeleného, jehož lístky si můžeme zkusit ochutnat i z vlastních domácích výpěstků. Jak doma pěstovat čajovník čínský?

Co lze vyrobit z konopí a jak konopí prospívá našemu zdraví

Co lze vyrobit z konopí a jak konopí prospívá našemu zdraví

Konopí lidé využívají ke svým běžným potřebám již cca 10.000 let, tedy dle dochovaných pramenů, možná je tato doba i mnohem delší. Přitom z něj lze dnes vyrobit více jak 25.000 různých výrobků. Což je na rostlinu až neuvěřitelné číslo. O to více, že nejde o dřevinu, která by byla pěstována kvůli budoucí těžbě dřeva.

Jak se vyznat v rýži, která se hodí pro jaký způsob vaření a jaká je nejlepší

Jak se vyznat v rýži, která se hodí pro jaký způsob vaření a jaká je nejlepší

Rozdíl mezi kulatozrnnou a dlouhozrnnou rýží poznáme na první pohled, ovšem rýže může být i hnědá a nebo černá, bílá a nažloutlá. Rýže má prostě více tváří, není jen tím bílým, standardním, ve varných sáčcích, co by vlastně v zemích, kde rýži pěstují, dali leda tak jako krmivo domácím zvířatům. Jde o rýži podřadnou, nekvalitní. A rýže je především o kvalitě, nakonec jako vše.

Nezapomeňte na vynikající kopr

Nezapomeňte na vynikající kopr

Kopr je úžasný lék i aromatické koření, které můžeme vysévat od předjaří až do léta a sklízet tedy čerstvé, zelené, vonné natě s jemnými lístky až do zimy.

Péče o rostliny jahodníku po sklizni

Péče o rostliny jahodníku po sklizni

Ještě je čas na sklizeň jahod, ovšem ta brzy skončí a poté bude třeba správně zasáhnout, aby rostliny hojně plodily i v příští sezóně. Jak docílit bohaté úrody kvalitních a chutných jahod?

V klíčcích se ukrývají vitamíny

V klíčcích se ukrývají vitamíny

Naklíčené klíčky jsou nejen v zimě pestrou zásobou vitamínů, přitom jde o jednu z nejjednodušších věcí, jakou vůbec můžeme udělat. A klíčky nemusíme kupovat.

Fantazii se při sušení ovoce meze nekladou

Fantazii se při sušení ovoce meze nekladou

Systém sušení dotáhli naši předkové k dokonalosti, a díky jejich zkušenostem si dnes můžeme dovolit omezit experimentování na minimum. Ovšem fantazii se meze opravdu nekladou...