Agrolesnictví je novou příležitostí, která čeká na využití

Agrolesnictví je novou příležitostí, která čeká na využití

Čeští zemědělci, vystavení stále neočekávanějším rozmarům počasí, hledají vlastní cestu k řešení nejisté budoucnosti. Jedna z alternativ se jim však přímo nabízí. Koncept tzv. agroforestry, chcete-li agrolesnictví, čili leso-zemědělství, totiž nese příslib stabilní a pestré produkce v klimaticky rychle se měnícím prostředí.

Mák, neprávem zapomenutá superpotravina, kterou se vyplatí vrátit do kuchyně

Mák, neprávem zapomenutá superpotravina, kterou se vyplatí vrátit do kuchyně

Maková semínka provází lidstvo na jeho pouti už od neolitu, a uzobávat jeho černé kuličky začali naši předci ještě dřív, než se pustili do hrátek s konopím. Historií civilizace se mák veze dobře 8000 let, a byť nikde nepatřil k pěstitelským hospodářským jedničkám (jako třeba ječmen nebo rýže), ve svých pověstných drobných zrníčcích přinášel a stále přináší mnoho dobrého.

V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

Je nejvyšší čas začít rychlit sadbu, tedy nechat klíčit semínka a připravovat si sazenice rostlin s delší vegetační dobou. Vlastně se obvykle začíná již v lednu, záleží však na nárocích konkrétních rostlinných druhů a světelných podmínkách. Semena mnohých je lepší vysévat později, aby nebyly rostlinky tolik vytažené. Ovšem nakličují se i semínka pro následnou konzumaci, což je oblíbená strava především vegetariánů a veganů. Spousta bílkovin, vlákniny a vitamínů právě v zimě. Jaké ale použít ke klíčení nádoby a jaké osivo?

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Milovníci a znalci čaje vědí, že čaj rozeznáváme podle stupně fermentace. Zelený čaj je zcela nefermentovaný, černý naopak dokonale fermentovaný, typ puerh dokonce 2 krát fermentovaný a to dokonce i za přítomnosti mikroorganismů, bílý čaj je lehce fermentovaný, žlutý dodatečně fermentovaný a polozelený částečně fermentovaný. Fermentace čaje však není vůbec snadným procesem, proto raději zůstaňme u čaje zeleného, jehož lístky si můžeme zkusit ochutnat i z vlastních domácích výpěstků. Jak doma pěstovat čajovník čínský?

Co lze vyrobit z konopí a jak konopí prospívá našemu zdraví

Co lze vyrobit z konopí a jak konopí prospívá našemu zdraví

Konopí lidé využívají ke svým běžným potřebám již cca 10.000 let, tedy dle dochovaných pramenů, možná je tato doba i mnohem delší. Přitom z něj lze dnes vyrobit více jak 25.000 různých výrobků. Což je na rostlinu až neuvěřitelné číslo. O to více, že nejde o dřevinu, která by byla pěstována kvůli budoucí těžbě dřeva.

Jak se vyznat v rýži, která se hodí pro jaký způsob vaření a jaká je nejlepší

Jak se vyznat v rýži, která se hodí pro jaký způsob vaření a jaká je nejlepší

Rozdíl mezi kulatozrnnou a dlouhozrnnou rýží poznáme na první pohled, ovšem rýže může být i hnědá a nebo černá, bílá a nažloutlá. Rýže má prostě více tváří, není jen tím bílým, standardním, ve varných sáčcích, co by vlastně v zemích, kde rýži pěstují, dali leda tak jako krmivo domácím zvířatům. Jde o rýži podřadnou, nekvalitní. A rýže je především o kvalitě, nakonec jako vše.

Nezapomeňte na vynikající kopr

Nezapomeňte na vynikající kopr

Kopr je úžasný lék i aromatické koření, které můžeme vysévat od předjaří až do léta a sklízet tedy čerstvé, zelené, vonné natě s jemnými lístky až do zimy.

Péče o rostliny jahodníku po sklizni

Péče o rostliny jahodníku po sklizni

Ještě je čas na sklizeň jahod, ovšem ta brzy skončí a poté bude třeba správně zasáhnout, aby rostliny hojně plodily i v příští sezóně. Jak docílit bohaté úrody kvalitních a chutných jahod?

V klíčcích se ukrývají vitamíny

V klíčcích se ukrývají vitamíny

Naklíčené klíčky jsou nejen v zimě pestrou zásobou vitamínů, přitom jde o jednu z nejjednodušších věcí, jakou vůbec můžeme udělat. A klíčky nemusíme kupovat.

Fantazii se při sušení ovoce meze nekladou

Fantazii se při sušení ovoce meze nekladou

Systém sušení dotáhli naši předkové k dokonalosti, a díky jejich zkušenostem si dnes můžeme dovolit omezit experimentování na minimum. Ovšem fantazii se meze opravdu nekladou...

7 zásad správného skladování úrody

7 zásad správného skladování úrody

Zahrady nám budou ještě několik měsíců plodit, ovšem postupně skončí naše sklízení plodin a my budeme řešit, co se sklizní. Jak uskladňovat ovoce a zeleninu?

Jak provonět zahradu

Jak provonět zahradu

Některé rostliny krásně kvetou, jiné krásně voní a některé umí oboje. Jaké aromatické rostliny vybrat do trvalkových záhonů?

Co je to Bio zelenina?

Co je to Bio zelenina?

Moderní, nabubřelý pojem, nebo zcela obyčejná věc – prosté pěstování bez chemie? Jaký význam má takzvaná Bio zelenina, co to vlastně je a jak pěstovat BIO?

Jak se ve skleníku zbavit škůdců bez chemie

Jak se ve skleníku zbavit škůdců bez chemie

Předpokladem sklizně chutné a zdravé zeleniny je rozumné hnojení, závlaha a další péče, ovšem také absence pesticidů. Jak se však zbavit škůdců ve skleníku ekologicky, bez chemie?