Fotovoltaická elektrárna na ploché střeše bytového domu (Zdroj: ACETEX) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Provoz výtahu, vytápění, ohřev vody a energie pro společné prostory, to jsou nemalé náklady, které každoročně na svém vyúčtování najdou obyvatelé domu hned vedle nákladů za energie a teplo za svůj byt. A v posledních letech tyto náklady rok co rok stoupají. Jak je tedy efektivně snížit?

Už teď po republice najdeme pár bytových domů, které využívají obnovitelné zdroje – fotovoltaickou elektrárnu pro výrobu energie a tepelné čerpadlo pro vytápění či ohřev vody. Jsou to první vlaštovky, které předznamenávají vlnu, jež k nám v nejbližší letech dorazí. Využijte nastupujícího trendu a pusťte se do instalace fotovoltaiky a tepelného čerpadla pro bytový dům.

Důvodem, proč neotálet a začít právě teď, jsou vysoké dotace, které je na takovou instalaci možné získat z programu Nová zelená úsporám. Pokryjí až 50 procent výdajů na realizaci a je možné je vyplatit předem,“ vysvětluje René Milota, jednatel Acetexu, a dodává: „Dalším argumentem je, že Energetický regulační úřad přišel s novelou vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou, která společenstvím vlastníků výrazně zjednodušila odběr energie z fotovoltaiky v jednotlivých bytech. Díky tomuto kroku se návratnost investice do fotovoltaiky při využití baterií pohybuje v horizontu čtyř let.“ 

Právě teď jsou poskytovány velice štědré dotace z programu Nová zelená úsporám, které mohou uhradit až polovinu nákladů na realizaci. A zároveň je SVJ či BD dostane vyplaceno předem. Tedy investor – vlastníci – nemusí mít k dispozici celou výši realizační ceny, stačí jen polovina. 

Fotovoltaická elektrárna na ploché střeše bytového domu (Zdroj: ACETEX)
Fotovoltaická elektrárna na ploché střeše bytového domu (Zdroj: ACETEX)

Co změna domu přinese?

Bytové domy mají v podstatě dvě možnosti, jaké zdroje využít: Fotovoltaickou elektrárnu či tepelné čerpadlo, případně kombinaci obojího. Fotovoltaická elektrárna sníží majitelům náklady na energie jak ve společných prostorách, tak i v jednotlivých bytech. Tepelné čerpadlo zajistí domu levnější náklady na ohřev vody a vytápění, a to opět v celém domě. Úspory pak dle výkonnosti jednotlivých systémů mohou dosáhnout až 65 % původních nákladů. 

Fotovoltaická elektrárna je ve většině bytových domů instalována na střechu. Její výkon záleží na ploše, kterou střecha může nabídnout. Ale také na umístění domu. Je důležité, aby v okolí nebyly další objekty, které by elektrárnu během dne zastiňovaly a snižovaly tak její výkon. Důležitá je i orientace domu, severní strana je pro výkon fotovoltaiky nevhodná a v podstatě taková instalace nedává smysl. 

Dalším, důležitým prvkem je kondice střechy, která by měla být v dobrém stavu, nebo po nedávné rekonstrukci. Je třeba si uvědomit, že fotovoltaika je investicí na desítky let, takže deinstalace a opětovná instalace z důvodu opravy střechy představuje značné vícenáklady, které jsou pro společenství zbytečné. Společenství se ale nemusí obávat, i s touto oblastí jim dokážeme pomoci,“ poznamenává René Milota z Acetexu.

Součástí fotovoltaiky je také další zařízení, které se již nachází v interiérech domu. A to střídač a bateriové úložiště. Pro ně je třeba mít suché a teplotně stálé místo, které je možné snadno propojit s panely na střeše domu. Příkladem může být třeba zastřešená strojovna výtahu umístěná pod střechou či na střeše domu, kde napojení kabelů z panelů do střídače je velmi jednoduché. 

Druhým obnovitelným zdrojem je tepelné čerpadlo, respektive dle velikosti domu spíše kaskáda tepelných čerpadel, která zajistí dostatečný výkon pro jednotlivé byty i společné prostory. Tepelné čerpadlo sestává opět z vnějšího a vnitřního zařízení. Vnější jednotky jsou umístěné na pozemku domu. Vnitřní jednotka, jejíž součástí je akumulační nádrž, by měla být umístěna v přízemních či sklepních prostorách domu, které mají stálou teplotu a nízkou vlhkost. Obě jednotky musí být přes fasádu domu propojeny. 

Fotovoltaická elektrárna na ploché střeše bytového domu (Zdroj: ACETEX)
Fotovoltaická elektrárna na ploché střeše bytového domu (Zdroj: ACETEX)

Jak celý proces funguje?

Změna zdroje energie v bytovém domě je trochu složitější než v domě rodinném, protože klade vyšší nároky na požárně-bezpečnostní řešení a také je třeba ji schválit na schůzi s vlastníky. 

Prvotním krokem, který je potřeba udělat, je obhlídka prostor daného domu obchodně-technickým zástupcem realizační společnosti. Ten zjistí možnosti umístění jednotlivých částí systémů fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla a doporučí případně další úpravy, které je třeba udělat před instalací samotného obnovitelného zdroje. V případě fotovoltaiky je potřeba vypracovat několik posudků a studií. Předně je to studie připojitelnosti fotovoltaiky do distribuční sítě v dané lokalitě. Ta je velmi důležitá a její kladné stanovisko je prvním předpokladem realizace elektrárny pro bytový dům. 

Požárně-bezpečnostní řešení stavby a studie proveditelnosti jsou pak dalšími posudky, které jsou nezbytné jak pro fotovoltaiku, tak i pro tepelné čerpadlo. Vhodná je i konzultace se statikem kvůli zatížení budovy panely,“ doplňuje René Milota.

Jakmile jsou studie a posudky připraveny, následuje prezentace projektu včetně rozpočtu, výše dotace a harmonogramu na shromáždění vlastníků. Tam by realizační firma měla být přítomna a pomáhat zástupcům SVJ nebo BD s vysvětlením technických parametrů, dopadů na úspory v domě a praktickým fungováním fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla v domě a to včetně použití všech bezpečnostních prvků instalace. 

Po schválení záměru vlastníky následuje podpis smlouvy a zahájení realizace. Zástupci SVJ či BD také mohou poskytnout plnou moc realizátorovi pro kompletní přípravu a vyřízení státní dotace. Celý proces trvá několik měsíců, samotná instalace pak dle velikosti instalovaného zařízení trvá zhruba týden až deset dnů. Po předání revizní zprávy, která nezbytnou součástí realizace, případně v případě fotovoltaiky připojení k distribuci, následuje zaškolení se systémem pro zástupce SVJ a BD, a to včetně zprovoznění aplikace pro ovládání a monitoringu zařízení. 

A po uvedení fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla do provozu již následují pro SVJ a BD fáze úspor na nákladech na energie, teplo či ohřev vody a samozřejmě záruční a pozáruční servis včetně pravidelných servisních kontrol. Pokud i ve vašem SVJ či BD uvažujete o obnovitelných zdrojích, vyžádejte si nezávaznou konzultaci zdarma.