Opravdu je třeba omývat nádobí před tím, než ho vložíte do myčky?

Opravdu je třeba omývat nádobí před tím, než ho vložíte do myčky?

Jsou otázky, které trápí hloubavé lidstvo už po staletí. Jestli je třeba omývat znečištěné nádobí před tím, než ho naskládáte do stojanu myčky, k nim však úplně nepatří. Přesto se kolem toho vedou diskuze. Máme nejčerstvější správnou odpověď a také vám poradíme, jak dostat z vaší myčky maximum.

Byt pro muzikanta a horolezce navrhl jeho bratr

Byt pro muzikanta a horolezce navrhl jeho bratr

I do velmi specifického a designového interiéru lze umístit splitovou klimatizaci. Jen nesmí rušit čistotu interiéru a sama by měla být designovým kouskem. Architekt Štěpán Havlík (a-sh) navrhl interiér bytu v novostavbě v Ústí nad Labem pro svého bratra – beatboxera, muzikanta a stand-up komika Ondřeje (alias Endru). Oba jsou zájmoví lezci, vyznavači outdoorových sportů a milovníci přírody, takže se snadno shodli na paletě přírodních materiálů.

Jak horko je už moc horko? Jenom z teploměru to nevyčteme

Jak horko je už moc horko? Jenom z teploměru to nevyčteme

I když sami třeba předpovědi počasí chápete jako svéráznou formu loterie a moc velkou váhu jim nepřikládáte, pojí se s nimi otázka, kterou si teď jistě pokládáte. Jak horko už je moc horko? Pro zdravého člověka, jeho běžnou práci a normální život? Byť je otázka zřejmá, odpověď je nelehká. Dílem proto, že ji nevyčteme jen z teploměru.

Otevřenou lednicí a mrazákem interiér nevychladíte, bez klimatizace to nejde

Otevřenou lednicí a mrazákem interiér nevychladíte, bez klimatizace to nejde

Klimatizace, to znamená chlazení. A klimatizační jednotky stojí na základním fyzikálním principu, kdy odpařující se kapalina se nejen mění na plyn, ale zároveň absorbuje teplo. V klimatizačních jednotkách se proto kapalina (chladivo) stále odpařuje a zase kondenzuje. Teplo se tak přesouvá z jednoho místa na místo jiné, respektive je uvolňováno ven z interiéru.

Pasivní ochlazování interiéru je výzvou architektury. Jak se s ní vypořádává?

Pasivní ochlazování interiéru je výzvou architektury. Jak se s ní vypořádává?

Od roku 2000 se událo víc než sedm tisícovek incidentů, které jsou označovány jako extrémní výkyvy počasí. Vlny veder, dlouhotrvající sucha – nebo naopak záplavy a přívalové deště, sněhové bouře. Některé se odehrály v rámci několika málo vzdálených regionů, jiné měly až celo-kontinentální podobu. V různé míře si už za ty dvě dekády vyžádaly okolo 1,2 milionu lidských životů, a přímo či nepřímo ovlivnily životy 4,2 miliard dalších lidí.

Proč se nám v lednici stále tvoří námraza a jak tomu zabránit

Proč se nám v lednici stále tvoří námraza a jak tomu zabránit

Námraza v lednici znamená dvě věci, za prvé vyšší účet za elektřinu, chlazení se prostě prodražuje. A za druhé až několik hodin odmrazování, tedy nejprve vyjmutí všech potravin a vypnutí ledničky či mrazáku, případně obou naráz, pak odmrazování a nakonec důkladné vyčištění a vysušení. Přitom je možné používat lednici tak, aby se v ní námraza netvořila či tvořila co nejméně. Navíc se prodávají moderní zařízení, která námraze dovedou zabránit.

Jak se doma cítit příjemně a přitom ušetřit co nejvíce na energiích

Jak se doma cítit příjemně a přitom ušetřit co nejvíce na energiích

Je více než žádoucí, abychom doma měli v zimě teplo a v létě nebyl interiér přehřívaný, abychom měli stále čerstvý vzduch, dostatek světla (přirozeného denního i umělého po setmění), aby nás netrápil hluk jdoucí zvenčí a od sousedů a aby nás nemořily různé chemikálie. Je jasné, že samo od sebe to určitě nepůjde, a že takové prostředí nevytvoříme zcela bez technologií a sofistikovaných výrobků. To samozřejmě vždy něco stojí, jak pořízení, tak provoz, ale při vhodné volbě a kombinaci zvolených prvků ušetříme na energiích a navíc nám s pořízením mohou pomoci dotační programy.

Potraviny a suroviny, které můžeme bez obav skladovat v mrazáku

Potraviny a suroviny, které můžeme bez obav skladovat v mrazáku

Mrazák je malý velký zázrak, který ve svůj prospěch zatím nevyužíváme naplno. Spektrum surovin a poživatin, které do něj můžeme uskladnit, je totiž mnohem pestřejší než jen obligátní maso a zmražená zelenina. Někdy je až překvapivé, co všechno za dodržení skladovacích podmínek vlastně do mrazáku patří.

Syndrom nemocných budov, fenomén i skutečný problém, přesto předmět sporů

Syndrom nemocných budov, fenomén i skutečný problém, přesto předmět sporů

Jako hlavní ukazatel takzvaného syndromu nemocných budov je všeobecně vnímána koncentrace oxidu uhličitého. Tak jednoduché to ale ve skutečnosti není. Jisté však je, že právě onemocnění budov je dnes již považováno za holý a smutný fakt, že ovlivňuje negativně naše životy, jejich kvalitu, a že nás rychleji posouvá směrem do země. Prach jsi a v prach se obrátíš. Ovšem o slově nemoc v souvislosti se syndromem nemocných budov (SBS) vyloženě hovořit nemůžeme. Proč?