Pot-pourri je vlastně voňavou vzpomínkou na zahradu v létě, tedy přesněji od jara do podzimu, čili ve vegetačním období. Jde o směs sušených bylin a květin, která krásně voní v závislosti na volbě druhů. Navíc je i příjemným potěšením pro oči.
Nejen francouzské mistrovství
Mistry v přípravě suchých vonných směsí byli odjakživa Francouzi, ovšem nenechte se zmást, tradice sušení bylinek a květin je odedávna známa po celém světě včetně našich končin. Francouzi však již ve středověku povýšili tyto praktiky na umění a řemeslo. Sušili vonné byliny a další ingredience k výrobě aromatických směsí pro zlepšení ovzduší v obytných místnostech, načež se tento zvyk rozšířil do Anglie. V 18. a 19. století bylo pot-pourri typickou luxusní součástí měšťanské bytové kultury. Používaly se baňaté vázovité nádoby (většinou z fajánse, kameniny nebo porcelánu), které byly často nákladně zdobené a shora měly prolamovaný kryt a vnitřní neprolamované víko. A obsah představovaly právě sušené byliny a květy. Nádoby se většinou umisťovaly v blízkosti kamen, díky čemuž mohl provoněný vzduch rychleji proudit prolamovaným krytem a šířit do místnosti aroma. To se uvolnilo díky předchozímu odkrytí vnitřního neprolamovaného krytu.
I výraz pot-pourri pochází z francouzštiny a znamená doslova shnilý hrnec, jeho původ je však španělský. Pot-pourri je doslovný překlad španělského výrazu 'olla podrida' se stejným významem, který označuje španělský pokrm se širokou variabilitou ingrediencí, specialitu v severošpanělském městě Burgos. Výraz byl převzat a do francouzštiny převeden francouzskými vojáky při napoleonské okupaci Burgosu (1808-1813). Je též užíván k označení směsice různých předmětů či ingrediencí bez zjevných souvislostí (podobně i v angličtině).
Původně nádoba se směsí sušených vonných rostlin a koření
Pot-pourri je tedy označením nádoby obsahující směs sušených vonných rostlin a koření, která má za cíl vytvářet příjemné ovzduší v obytných prostorech. Dnes se do pot-pourri přidává i různé koření, jehličí, slupky citrusů, sušené ovoce apod.. Kromě umístění v nádobách lze svazečky bylinek též zavěsit, jako se to dělalo dříve, ale i postavit do suché vázy, uvít věnečky apod.. Drobné kousky se však vždy nasypou do misky či jiné nádoby. Nejčastěji se ale dnes aromatické směsi pro pot-pourri ukládají volně v dřevěné či proutěné nádobě nebo v textilním sáčku, případně polštářku, který též můžeme uložit pod polštář, na kterém spíme.
Fixátory vůně, ingredience a zintenzivnění vůně
Směs sušených bylin, květin a koření též můžeme pokapat éterickým olejem, čímž se vůně zintenzivní a prodlouží. Aroma silic je však velmi intenzivní, proto je třeba dávkovat éterické oleje pouze po kapkách. Nepřehluší tak jemnější vůně sušených přírodnin. Používají se také fixátory vůně. Patří mezi ně například oddenek kosatce florentského, jehož vůně je sama o sobě velmi příjemná, až sladce pudrová, proto se využívá při výrobě parfémů. Pot-pourri proto posypeme práškem z tohoto kosatce, lehce doplní původní aroma, ale nepřebije je. Přitom však prodlouží dobu, po kterou bude směs vůni uvolňovat. Podobné účinky má také kořen puškvorce a čechřice vonné. Předností těchto rostlin je, že si je můžeme snadno vypěstovat v zahradě a zahradním jezírku.Intenzivnější vůně dosáhneme, pokud rostliny nasekáme nebo rozdrtíme na menší kousky. Část směsi proto můžeme rozmělnit a vložit ji na dno nádoby, navrch pak nasypeme kousky zdobnější, stejně jako celé listy a květy. Pro zintenzivnění vůně je také třeba směs čas od času promíchat rukou a opatrně promnout. Pot-pourri tak místnost provoní intenzivněji. Ještě intenzivnější vůně dosáhneme umístěním pot-pourri v blízkosti topení nebo přímo na něj. Trvanlivost vůně se sice může zkrátit, ale určitě bude intenzivnější a rychlejší.
Nejčastější ingredience pot-pourri: hobliny ze dřeva cedru, cypřiše a jalovce, listy a květy levandule a rezedy, šišky a semena konifer, květy růže, šípky nebo růžový olej, skořice, hřebíček, oregano,
květy a olej jasmínu, řezy z citrusů, éterické oleje a mnohé další součásti.
Dřevo má v pot-pourri často funkci pouze dekorativní, bývá též barvené umělými barvivy a impregnované vonnými esencemi, které nemusí korespondovat s užitým druhem rostliny. Často se přidávají další předměty kvůli estetickému účinku. Je možné do pot-pourri namíchat rozdrcené esence, pak je ale právě třeba použít ustalovač k uchování vůní (viz výše kosatec).
Suroviny se vždy nejprve smíchají a nechají se v hermeticky uzavřené nádobě několik týdnů. Během procesu je aroma nepříjemné, proto není třeba klesat na mysli, otevře-li se nádoba příliš brzy, stačí jen počkat a aroma směsi vyzraje.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.org, shutterstock.com
květy a olej jasmínu, řezy z citrusů, éterické oleje a mnohé další součásti.
Dřevo má v pot-pourri často funkci pouze dekorativní, bývá též barvené umělými barvivy a impregnované vonnými esencemi, které nemusí korespondovat s užitým druhem rostliny. Často se přidávají další předměty kvůli estetickému účinku. Je možné do pot-pourri namíchat rozdrcené esence, pak je ale právě třeba použít ustalovač k uchování vůní (viz výše kosatec).
Suroviny se vždy nejprve smíchají a nechají se v hermeticky uzavřené nádobě několik týdnů. Během procesu je aroma nepříjemné, proto není třeba klesat na mysli, otevře-li se nádoba příliš brzy, stačí jen počkat a aroma směsi vyzraje.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia.org, shutterstock.com